Tekstverwerken

tekstverwerken
Schrijven en bewerken van documenten kan ook zónder kostbare kantoorsoftware. Er zijn uitstekende online tekstverwerkers, en goede Open Source office-programma's voor de computer.
Advertentie

Online tekstverwerkers

Google Drive / Documenten
Google Drive heeft een uitstekende online tekstverwerker voor het maken van brieven, rapporten en andere tekstdocumenten. De documenten worden online bewaard, je kan ze eenvoudig downloaden en uitwisselen met andere programma's. Binnen hetzelfde programma kun je ook spreadsheets en presentaties aanmaken. Het uitwisselen van documenten met anderen gaat snel: je kunt anderen toegang geven om je document te zien, en te wijzigen.
Google Drive kan ook offline worden gebruikt. De online documenten worden steeds gesynchroniseerd met bestanden op de computer, zodat je ook kan werken zonder internetverbinding.
Platform: Online. Offline werken kan via de Chrome browser.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja.

Word Counter
Online woordenteller: plak een tekst in het venster, en het aantal woorden, zinnen en karakters wordt direct geteld. Je kan ook de leestijd bepalen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Thoughtplan
Minimalistische online editor om snel ideeën op te schrijven en te organiseren. Je kan gemakkelijk lijstjes en nieuwe tekstpagina's aanmaken, zonder afgeleid te worden door opties die je niet nodig hebt.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Writer
Een simpele, snelle online tekstverwerker. Zonder registratie meteen typen. De tekst wordt automatisch opslagen en is ook te downloaden.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Zoho
Zoho lijkt op Google Docs, maar ziet er iets fraaier uit. Handig bij het werken op meerdere computers, of samenwerken: iedereen beschikt over de juiste bestanden. Je kan met meerdere mensen aan hetzelfde document werken. Zoho is compleet genoeg voor het maken van brieven, rapporten en andere tekstdocumenten. De documenten worden online bewaard, je kan ze downloaden en uitwisselen met andere programma's. Ook Google Documenten kunnen geopend worden. Er zijn andere Zoho programma's voor o.a planning, spreadsheets en project management.
Platform: Online.
Taal: Nederlands. Er is geen Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja.

Advertentie

Open Source tekstverwerker

LibreOffice
LibreOffice is een zeer compleet kantoorpakket, dat een goed alternatief is voor Microsoft Office. Het is geen probleem om hierin Word-documenten, Excel-sheets of PowerPoint presentaties te openen: LibreOffice kan alle Office documenten openen en weer opslaan in hetzelfde bestandstype. Naast tekst, werkbladen (spreadsheets) en presentaties heeft LibreOffice ook software aan boord voor databases en formules en bevat het een DTP/tekenprogramma. LibreOffice doet het ook vanaf een USB-stick.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Open Source software.