Gratis tekstverwerkers

tekstverwerken
Voor het schrijven van een eenvoudige brief - of het maken van een tekst - heb je geen uitgebreid softwarepakket nodig. Er zijn uitstekende online tekstverwerkers en schrijfprogramma's die geheel gratis zijn.Online tekstverwerkers

Google Docs /Google Drive
Google Docs is een uitstekende online tekstverwerker voor het schrijven van een brief, rapport of een andere tekst. De documenten worden bewaard in Google Drive - de clouddienst van Google - en je kunt ze eenvoudig downloaden en uitwisselen met andere programma's. In Google Docs kun je ook spreadsheets en presentaties aanmaken. Het uitwisselen van documenten met anderen gaat snel: je kunt anderen toegang geven om je document te zien, en te wijzigen.
Het is ook mogelijk om Google Documenten offline te gebruiken via Google Drive voor desktop. De online documenten worden dan steeds gesynchroniseerd met bestanden op de computer, zodat je ook kan werken zonder internetverbinding.
Platform: Online. Offline werken kan via de Chrome browser.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja.

Thoughtplan
Thoughtplan is een online schrijfprogramma om snel ideeën op te schrijven en te organiseren. Je kan gemakkelijk lijstjes en nieuwe tekstpagina's aanmaken, zonder afgeleid te worden door opties die je niet nodig hebt. Alles wordt opgeslagen, en kan zonodig worden gedeeld met anderen. Thoughtplan is ook geschikt om te gebruiken bij samenwerking in een team.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Writer
Een simpele online tekstverwerker. Zonder toeters en bellen, zonder registratie kun je meteen beginnen te typen. De tekst wordt automatisch opslagen en is ook te downloaden.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Zoho Writer
Zoho Writer heeft veel overeenkomsten met Google Documenten, maar ziet er iets fraaier uit. Ook hier kun je met meerdere mensen aan hetzelfde document werken, zodat iedereen beschikt over up-to-date bestanden. Zoho heeft handige sjablonen voor het opmaken van o.a. CV's, flyers en zakelijke documenten. Uiteraard wordt alles online bewaard, en kun je documenten downloaden en uitwisselen met andere programma's. Ook Google Documenten kunnen geopend worden. Er zijn meerdere Zoho programma's voor o.a planning, spreadsheets en project management.
Platform: Online.
Taal: Nederlands. Geen Nederlandse spellingcontrole (wel zeer goed controleprogramma voor Engels).
Gratis: Ja.

Gratis tekstverwerker voor de computer

LibreOffice
LibreOffice is een zeer compleet kantoorpakket, dat een goed alternatief is voor Microsoft Office. Het is geen probleem om hierin Word-documenten, Excel-sheets of PowerPoint presentaties te openen: LibreOffice kan alle Office documenten openen en weer opslaan in oorspronkelijke bestandstype. Naast tekst, werkbladen (spreadsheets) en presentaties heeft LibreOffice ook software aan boord voor databases en formules en bevat het een DTP/tekenprogramma. LibreOffice doet het ook vanaf een USB-stick.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Open Source software.