Gratis tekstverwerkers

tekstverwerken
Schrijven en bewerken van tekst is ook mogelijk zónder dure kantoorsoftware. Er zijn uitstekende online tekstverwerkers en schrijfprogramma's die geheel gratis zijn.Online tekstverwerkers

Google Drive / Documenten
Google Drive heeft een uitstekende online tekstverwerker voor het schrijven van brieven, rapporten en andere teksten. De documenten worden online bewaard, je kan ze eenvoudig downloaden en uitwisselen met andere programma's. Binnen hetzelfde programma kun je ook spreadsheets en presentaties aanmaken. Het uitwisselen van documenten met anderen gaat snel: je kunt anderen toegang geven om je document te zien, en te wijzigen.
Google Drive kan ook offline worden gebruikt. De online documenten worden steeds gesynchroniseerd met bestanden op de computer, zodat je ook kan werken zonder internetverbinding.
Platform: Online. Offline werken kan via de Chrome browser.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja.

Thoughtplan
Thoughtplan is een online schrijfprogramma om snel je ideeën op te schrijven en te organiseren. Je kan gemakkelijk lijstjes en nieuwe tekstpagina's aanmaken, zonder afgeleid te worden door opties die je toch niet nodig hebt. Alles wordt opgeslagen, en kan zonodig worden gedeeld met anderen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Writer
Een simpele, snelle online tekstverwerker. Zonder registratie meteen typen. De tekst wordt automatisch opslagen en is ook te downloaden.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Zoho
Zoho lijkt veel op de tekstverwerker van Google, maar ziet er iets fraaier uit en heeft veel mogelijkheden. Je kan met meerdere mensen aan hetzelfde document werken: handig bij het samenwerken: iedereen beschikt over de juiste bestanden. Zoho heeft een uitstekende sjablonen voor het opmaken van o.a. CV's, flyers en zakelijke documenten. Uiteraard wordt alles online bewaard, en kun je documenten downloaden en uitwisselen met andere programma's. Ook Google Documenten kunnen geopend worden. Er zijn meerdere Zoho programma's voor o.a planning, spreadsheets en project management.
Platform: Online.
Taal: Nederlands. Geen Nederlandse spellingcontrole (wel zeer goed controleprogramma voor Engels).
Gratis: Ja.

Gratis tekstverwerker voor de computer

LibreOffice
LibreOffice is een zeer compleet kantoorpakket, dat een goed alternatief is voor Microsoft Office. Het is geen probleem om hierin Word-documenten, Excel-sheets of PowerPoint presentaties te openen: LibreOffice kan alle Office documenten openen en weer opslaan in oorspronkelijke bestandstype. Naast tekst, werkbladen (spreadsheets) en presentaties heeft LibreOffice ook software aan boord voor databases en formules en bevat het een DTP/tekenprogramma. LibreOffice doet het ook vanaf een USB-stick.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Nederlands. Ook Nederlandse spellingcontrole.
Gratis: Ja. Open Source software.