Tekst inscannen met OCR

tekst inscannen met OCR
OCR is een techniek om tekst uit ingescande documenten te halen. Teksten zijn dan weer te bewerken, en worden doorzoekbaar met zoekmachines. Deze OCR-websites, software en apps zijn handig in gebruik.Wat is OCR?
OCR staat voor Optical Character Recognition, of in het Nederlands: optische tekenherkenning. Deze techniek maakt het mogelijk om tekst uit een afbeelding te halen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van patroonherkenning: de letters worden door de software herkend en één voor één opgeslagen. Het resultaat van OCR is een document dat bewerkt kan worden, en doorzoekbaar is voor zoekmachines.

Meegeleverde scanner software
Vaak wordt bij aanschaf van een scanner ook een OCR-programma meegeleverd. Kijk hiervoor op de CD's die je bij de scanner hebt gekregen.

Tekstherkenning met Google Drive

Google Drive - de online opslagdienst van Google - kan tekst halen uit geuploade PDF's en foto's. De kwaliteit van deze tekstherkenning is goed bij de meeste tekstdocumenten. Om gebruik te maken van Google Drive heb je een Google account nodig.
 1. Ga naar Google Drive.
 2. Klik op + Nieuw > Bestanden uploaden en upload een foto of PDF.
 3. Als het document is geupload zie je het in Google Drive staan (in Mijn Drive).
 4. Klik erop met de muisknop en kies Openen met... Google Documenten.
 5. De tekst wordt automatisch uit de foto of PDF gehaald.
 6. Scroll naar beneden om de tekst te zien, onder de foto of PDF.
Met een mobiele telefoon kun je papieren documenten direct inscannen in Google Drive, door ze te fotograferen.
Kijk voor een handleiding op: Documenten scannen met een telefoon

Online OCR zonder registratie

Free OCR
Op deze website kun je een ingescand bestand uploaden (.pdf .tiff .jpeg .gif of .bmp). Dit wordt direct omgezet naar tekst op het scherm. Je kunt de tekst zelf selecteren, kopiëren en in een document plakken. Het werkt aardig met gewone tekst, maar niet met opgemaakte documenten. Maximale bestandgrootte: 2 MB.
Platform: Online.
Taal: Engels. Herkent ook Nederlands en andere talen.
Registreren: Nee.
Gratis: Ja.

OnlineOCR
Ingescande bestanden worden op deze website geanalyseerd en omgezet in tekst. Je kunt afbeeldingen uploaden, maar ook PDF's die meerdere pagina's bevatten. Na enkele minuten is een tekstbestand klaar om te downloaden: Microsoft Word (docx), Excel (xlsx) of tekstbestand (txt). OnlineOCR herkent tekst in verschillende talen.
Platform: Online.
Taal: Engels. Herkent ook Nederlands en andere talen.
Registreren: Nee.
Gratis: Ja, tot 15 pagina's per uur.

OCR software en apps

Microsoft OneNote
OneNote is het notitie-programma van Microsoft, dat samenwerkt met Office-software. Als je OneNote hebt geïnstalleerd in Office 365, dan kun je hiermee ook tekst herkennen. Dit is handig om een enkele keer een tekst over te nemen, maar het is geen volwaardig OCR-programma. Het werkt als volgt: scan het document in als een afbeelding met OneNote. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies "Kopieer tekst uit foto". De tekst wordt nu op het klembord gezet, en je kunt het - bijvoorbeeld - inplakken in Word.

ABBYY Finereader
Krachtig, professioneel OCR-programma dat uitstekende resultaten biedt met lastige documenten, in vele talen. De opmaak van het document blijft daarbij behouden, en ABBYY kan ook omgaan met tabellen en grafieken. Er zijn ook apps voor het gemakkelijk inscannen van documenten .
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels. Er is Nederlandse taalherkenning en spellingcontrole.
Gratis: Nee. Er is wel een gratis probeerversie.

Scanbot Pro (Android) | Scanbot Pro (iOS)
Elke smartphone is uitgerust met een camera, en in plaats van een scanner kun je ook een scan-app gebruiken. Scanbot is een uitstekende app, die er voor zorgt dat je documenten uit de losse hand toch recht inscant. De resolutie van de scans is 200 dpi. De Pro versie heeft ook OCR aan boord. Dit werkt goed voor gewone documenten zonder complexe opmaak. Een scan-app is vooral handig in gebruik als je maar een paar documenten wilt inscannen. Let op: wel fotograferen bij goed licht.
Platform: Android en iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee, € 7,99 of in-app aankoop.

Text Fairy
Text Fairy is een handige OCR app voor Android toestellen die prima resultaten biedt met verschillende documenten. Let op: wel fotograferen bij goed licht.
Platform: Android.
Taal: Engels. Wel Nederlandse taalherkenning.
Gratis: Ja. Open Source software.

OCR tips

Bij het omzetten van documenten met OCR kunnen fouten in de tekst ontstaan, vooral bij documenten met een complexe opmaak. Moderne documenten met alleen tekst zijn goed herkenbaar, maar het wordt moeilijker als je te maken hebt met historische documenten, tabellen, grafieken, symbolen en bijzondere lettertypen. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om een document zo goed mogelijk in te scannen:
 • Leg het boek of document plat en kaarsrecht op de scanner.
 • Of als je een telefoon gebruikt: leg je document in daglicht bij een raam, en houd de telefoon erboven.
 • Scan op hoge resolutie, bij voorkeur 300 dpi.
 • Zorg voor een goed contrast.
 • Om fouten uit een tekst te halen kun je gebruik maken van spellingcontrole (sommige OCR-software doet dit automatisch).