PDF bewerken

pdf
Standaard kantoorprogramma's - zoals Microsoft Word en Apple's Voorvertoning - kunnen ook PDF's openen en bewerken. Voor kleine wijzigingen kun je ook een online PDF-editor gebruiken, bijvoorbeeld voor het online invullen van een PDF formulier.

PDF bewerken? Er is meer dan Adobe Acrobat Pro
PDF's zijn documenten die allereerst bedoeld zijn om te lezen en te printen. Niet om te bewerken dus. Toch wil je misschien wel eens een PDF aanpassen, bijvoorbeeld om er pagina's uit te halen of om een PDF-formulier in te vullen (als het niet invulbaar is gemaakt). Hiervoor is het niet nodig om Adobe Acrobat Pro aan te schaffen: er zijn veel mogelijkheden met standaard tekstverwerkingsprogramma's en online PDF-programma's.

Kijk voor het definitief onleesbaar maken van tekst op: PDF tekst zwart maken.

PDF bewerken met kantoorsoftware

Word

Microsoft Word 2016/2013 kan PDF's openen, en zet ze daarbij automatisch om naar een tekstdocument. Dit gaat prima bij eenvoudige documenten. Je kan vervolgens alles met de tekst doen, alsof het een gewoon tekstbestand is. Het bestand is weer op te slaan als PDF via Bestand > Opslaan als > PDF. Let op: een complexe layout, bijvoorbeeld met tabellen, blijft bij het omzetten niet intact.

LibreOffice

Het gratis kantoorpakket LibreOffice opent PDF's automatisch in Draw, het tekenprogramma. Ook bij complexe documenten blijft de layout daarbij meestal intact. Om het perfect te krijgen zul je wel de lettertypes op je computer moeten installeren die in het document worden gebruikt. De PDF is geheel bewerkbaar: alle teksten zijn aan te passen in aparte tekstboxen. Je kunt ook nieuwe tekstboxen toevoegen.

Voorvertoning

Voorvertoning is de standaard PDF-viewer op de Mac, die een aantal aanpassingen kan maken: pagina's invoegen of verwijderen, samenvoegen van verschillende PDF's, tekst toevoegen en een handtekening plaatsen. Bestaande teksten kun je niet editen, maar je kunt ze onzichtbaar maken door er een blokje overheen te plaatsen met de achtergrondkleur, al dan niet met een andere tekst.

Google Drive / Google Documenten

Als je gebruik maakt van Chrome en Google Documenten kun je een extensie installeren om PDF's te bewerken: DocHub. Na het installeren open je een PDF in Google Documenten, en klik je op Openen > DocHub. Nu is de PDF te bewerken: je kunt o.a. pagina's uit PDF's halen, formulieren invullen, ondertekenen en tekst invoegen.

Online een PDF invullen en ondertekenen

Een PDF formulier invullen en ondertekenen kan direct gedaan worden met het online PDF-programma PDF Escape. Het is niet nodig om te registreren. Na het invullen kan het formulier worden gedownload. Let op: het is niet mogelijk om de tekst in de PDF te selecteren en te wijzigen.
  1. Ga naar PDF Escape
  2. Kies Free Online.
  3. Klik op Upload PDF to PDFescape om een formulier te uploaden. Het document wordt geopend.
  4. Kies Text en klik met de cursor op de plaats waar je tekst wilt plaatsen. Je kunt nu typen.
  5. Kies Freehand om een handtekening te plaatsen. Je kunt direct tekenen in het document, met de muis.
  6. De tekstkleur kun je aanpassen door te klikken op het rode vlakje boven het document.
  7. Klik op de download-button startom het ingevulde formulier te downloaden.
online pdf invullen

Kijk voor meer informatie over het ondertekenen van PDF's op: Digitale handtekening maken.