Vertaalmachines

colleges online
Vertaalmachines zijn een uitkomst bij het lezen van e-mails en websites in een vreemde taal. En ze worden steeds slimmer: de beste vertaalsites kunnen ook gesproken taal vertalen, talen herkennen en opschriften vertalen. Zelfs live chatten in een vreemde taal is inmiddels mogelijk.Online vertaalmachines

Google Translate (online) | Translate (Android) | Translate (iOS)
De vertaalmachine van Google kent de meeste talen, en vertaalt o.a. webpagina's, documenten en teksten terwijl je typt. Bij de vertaling wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van eerdere, door mensen gemaakte vertalingen van de gevraagde woordcombinaties. Volgens vertaalspecialisten levert Google Translate op dit moment de beste vertalingen, vooral bij grote talen. De kwaliteit van de vertalingen uit kleine talen is minder betrouwbaar. In veel talen kun je de vertaling ook laten uitspreken door een computer.
De Google Translate app heeft nog meer slimme mogelijkheden, zoals het vertalen van gesproken tekst: je kunt een gesprek laten vertalen in twee richtingen (om met iemand te praten in een vreemde taal). Berichten in WhatsApp, Twitter en andere messaging apps worden direct vertaald. Ook opschriften waar je de camera op richt kunnen worden omgezet (dit is nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels).
Platform: Online, iOS, Android.
Aantal talen: Meer dan 100 (waaronder ook Fries en Latijn).

DeepL
DeepL is een innovatieve vertaalmachine van de makers van Linguee - zie verderop - die gebaseerd is op 'intelligente' software. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eerdere, door mensen gemaakte vertalingen. DeepL kan verassend goede resultaten produceren, en vertaalt Nederlandse teksten naar, of uit het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools.
Platform: Online.
Aantal talen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Pools.

IATE
Deze EU vertaalsite is gemaakt voor Europese instellingen, om de vertaling van documenten voor de EU-lidstaten te ondersteunen. Je vindt hier betrouwbare vertalingen van juridische, economische, politieke en maatschappelijke termen in alle officiële talen van de EU. Geen huis-tuin-en-keukenwoorden dus, maar wel begrippen zoals 'emissiehandel' en 'intellectueel eigendom'.
Aantal talen: 24.

Lingro
Lingro is geschikt voor het lezen van webpagina's in talen die je enigszins beheerst, maar waarbij je af en toe een woordenboek nodig hebt. Na het opgeven van een webadres wordt de pagina opnieuw getoond, waarbij elk woord aanklikbaar is: bij het aanklikken opent er een klein venster met de vertaling.
Talen: Engels > Nederlands. Spaans > Engels, Italiaans > Engels en andere talen.

Linguee
Linguee bevat een miljard vertalingen waarin je kunt zoeken naar woorden, zinnen en uitdrukkingen. Het is een handig hulpmiddel bij het vertalen van zinnen: je krijg stukjes tekst te zien waarin je woorden of zin voorkomt. Zo zie je de context, en kun je voorbeelden vinden van vertalingen van andere mensen.
Platform: Online, iOS, Android.
Aantal talen: Meer dan 20, waaronder Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

Microsoft Translator | Translator (Android) | Translator (iOS)
Microsoft Translator kan teksten en hele webpagina's omzetten in een andere taal. De kwaliteit van de vertalingen is - voor een vertaalmachine - heel behoorlijk. De Translator app biedt een aantal slimme opties zoals het vertalen van gesproken tekst - inspreken op je mobiel - en standaardzinnen in meer dan 50 talen. De nieuwste innovatie is de conversatie modus, waarmee het mogelijk wordt gesprekken te voeren met mensen die een andere taal spreken. Deze optie is inmiddels ook beschikbaar in het Nederlands.
Platform: Online, Edge, iOS, Android, Windows Phone.
Aantal talen: Meer dan 50.

Waygo
Richt de camera van je smartphone op Chinese tekens, en deze app vertaalt ze in het Engels. Waygo is een visuele vertaalapp die Chinese, Koreaanse en Japanse karakters herkent. Het werkt het beste bij grote, contrastrijke teksten, zoals opschriften. De karakters worden één voor één vertaald. Deze app is bijvoorbeeld handig om menukaarten, wegwijzers en aanduidingen op apparaten te ontcijferen. Waygo werkt zonder internetverbinding, en heeft een gratis probeerversie met een beperkt aantal vertalingen.
Platform: iOS, Android.
Talen: Chinees, Kantonees, Japans, Kanji, Koreaans.

Welke taal is dat?

Google Translate
De vertaalmachine van Google herkent meer dan 100 talen. Plak een stukje tekst in het venster - of een webadres - en klik op Taal herkennen. De taal wordt direct geïdentificeerd. Hoe langer de tekst, hoe beter het resultaat.