Spaans leren

spaans leren
Overzicht van de beste websites om Spaans te leren via internet: taalcursussen, uitspraak, Spaanse grammatica, podcasts en platforms voor het vinden van conversatie-partners.
Duolingo
Interactieve taallessen voor beginners en gevorderden, die ook gedaan kunnen worden op tablets en telefoons. Er is een uitgebreid lesaanbod, waarbij je voortgang wordt gevolgd. Alle oefeningen zijn voorzien van audio en visuals. Via sociale media kun je een online competitie aangaan met vrienden. De lessen zijn voorzien van handige tools: je kunt de vertaling van een woord zien door erover te gaan met de muis, en de uitspraak beluisteren (ook langzaam gesproken). Duolingo heeft een grote community van gebruikers, die ook worden ingezet om nieuwe lessen te ontwikkelen.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands (gedeeltelijk).
Gratis: Ja.

LingQ
LingQ biedt een interactieve leeromgeving aan, die vooral geschikt is als je al enige kennis van de Spaanse taal hebt. Je kunt kiezen uit audioboeken, artikelen en podcasts op je niveau. Deze kun je beluisteren en/of lezen, waarbij je de betekenis van onbekende woorden kunt opzoeken. Moeilijke woorden zijn te bewaren op kaartjes, om vaker te oefenen. Tegen betaling biedt LingQ conversatie aan met leraren via Skype, en geschreven teksten kunnen worden gecorrigeerd door andere cursisten. Hierbij maakt LingQ gebruik van een puntensysteem: ondersteuning kost punten, die je kunt verdienen door zelf actief te zijn.
Registreren: Ja.
Taal: De website is Engels, er zijn wel Nederlandse vertalingen van lesteksten.
Gratis: luister en leeslessen zijn gratis, voor schrijf en spreeklessen is een betaald abonnement nodig.

BBC Languages
De BBC biedt Spaanse lessen, die gericht zijn op toeristen. Er is een beginners cursus - Spanish Steps - waarin in 12 weken de basis aan bod komt: de weg vinden, eten in een restaurant, kaartjes kopen, etcetera. Voor gevorderden zijn er video's, luisterlessen en quizzen. Deze curus staat in het BBC-archief: de lessen worden niet meer bijgewerkt.
Registreren: Nee.
Taal: De website is Engelstalig.
Gratis: Ja.

Busuu
Busuu biedt leuke, interactieve lessen Spaans. Er is te kiezen uit o.a. vocabulaire, grammatica en schrijfoefeningen. Na een afgeronde les volgt een test, en na een voltooide les wachten volgende modules. De lessen zijn eenvoudig, en meestal voorzien van audio: woorden en zinnen worden voorgelezen. Je kunt chatten, gamen en videogesprekken voeren met andere cursisten. Vooral geschikt voor beginners.
Registreren: Ja.
Taal: De website is o.a. Engels, Duits of Franstalig.
Gratis: Beperkt gratis basispakket, en betaalde abonnementen.

Spaans leren spreken

Italki
Italki is een platform om in contact te komen met leraren die online lessen aanbieden (tegen betaling). Er bieden zich veel docenten Spaans aan, uit verschillende landen. Daarnaast kun je ook mensen zoeken voor Language Exchange: om elkaar te helpen bij het leren van vreemde talen. Italki heeft een ingebouwde chatfunctie, om te Skypen kun je zelf met mensen afspreken.
Registreren: Ja.

My Language Exchange
Dit netwerk brengt mensen bijelkaar die talen leren. Het is de bedoeling om Spaanstaligen te zoeken die Nederlands leren, en daarmee samen te oefenen: beginners via mail en text chat, en meer gevorderden via voice chat. Hierbij wordt gewerkt met de Cormier methode: om de beurt de eigen moedertaal gebruiken, en de lessen structuren met opdrachten (die zijn beschikbaar via de website).
Registreren: Ja.

Spaanse uitspraak

Forvo
Online woordenboek met de uitspraak van duizenden Spaanse woorden.

Fonetiks.org
Direct luisteren naar uitspraak voorbeelden.

Spanish pronunciation
Handig overzicht van Spaanse uitspraak, met audio voorbeelden.

Spaanse woorden

Goethe Tests
200 invuloefeningen om je Spaanse woordenschat te testen.

MiVoca
Vlaamse website om woorden te leren met een overhoorprogramma. Na registratie kun je je voortgang volgen en speciale aandacht geven aan de woorden die je nog niet kent. De website bevat diverse woordenlijsten, waaronder woordjes van de leergang Sí, Claro! Naast jezelf overhoren kun je ook woordenspelletjes doen.
Registreren: Ja (om je voortgang te volgen).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Wrts
Programma om online woordjes te leren. Je kunt de Spaanse woorden zelf intypen, of uploaden met o.a. een Excel bestand. Standaard moet je bij het oefenen het antwoord intypen. De betaalde versie heeft meerdere manieren om te overhoren, zoals meerkeuzevragen. Om de woorden 'andersom' te oefenen moet je bij Overhoren de volgorde veranderen.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Spaanse grammatica

babLa
Multiple choice testen met o.a. grammatica, vocabulaire en cultuur.

Spanish Grammar | Verb drills
Compact overzicht van de Spaanse grammatica, met quizzes en testen.

Spaanse podcasts en video

La Casa Rojas
Podcasts voor gevorderden over o.a. Latijns-Amerikaanse muziek, geschiedenis, cultuur en gastronomie.

Lingus.tv
Uitstekende, onderhoudende lesvideo's gebracht in de vorm van een soap. Er is Spaanse ondertiteling bij, en op de website is Engelse vertaling beschikbaar en uitleg over grammatica.