Digitale flashcards maken

geheugenkaartjes
Online flashcards - leerkaartjes of flipkaartjes - zijn onmisbaar bij het leren van woorden en begrippen. Met deze gratis flashcard apps maak je eenvoudig eigen sets kaartjes om jezelf te overhoren.Online flashcards maken

Kijk voor het trainen van je geheugen op: Geheugentraining

Hoe werkt het? Met deze apps kun je eigen sets met overhoorkaartjes aanmaken. Aan de ene kant van zo'n kaartje komt het woord, begrip of vraag. Aan de andere kant komt de vertaling, uitleg of antwoord. De kaartjes kunnen in willekeurige volgorde worden geleerd. De programma's houden bij welke fouten je maakt, zodat je de moeilijkste kaartjes vaker oefent.

Cram
Cram is een online flashcard platform waarmee je jezelf snel kunt overhoren. Je kunt woorden of begrippen zelf intypen, of invoegen uit een bestand. Er zijn verschillende mogelijkheden om te leren en jezelf testen, o.a. met multiple choice vragen en het intypen van antwoorden. Op de kaartjes kunnen ook foto's worden ingevoegd.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Wel registreren.

Flashtabs
Deze plugin voor de Chrome browser biedt steeds een leerkaartje aan als je een nieuw browservenster opent. De vragen en antwoorden typ je zelf in. Flashtabs werkt snel en gemakkelijk via de browser.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Wel registreren.

Wrts
Wrts is een veelgebruikt online programma voor woordkaartjes. Je kunt de woorden zelf intypen of uploaden met o.a. een Excel bestand. Standaard moet je bij het oefenen het antwoord intypen. De betaalde versie heeft meerdere manieren om te overhoren, zoals meerkeuzevragen. Om de woorden 'andersom' te oefenen moet je bij Overhoren de volgorde veranderen.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Flashcard software

Anki
Anki is een betrouwbaar, uitgebreid programma voor overhoorkaartjes. Het is ook mogelijk om kaartjes te maken met 3 kanten: bijvoorbeeld een woord, de uitspraak en de vertaling. Ook beeld en audio kunngen worden toegevoegd. Bij het oefenen wordt er steeds rekening gehouden met je vorderingen. Je oefent dus alleen de kaartjes die je nog niet kent en de stof die herhaald moet worden. Anki importeert diverse bestanden, waaronder .txt, tabgescheiden data en XML bestanden. Er kunnen ook sets kaartjes worden geïmporteerd van andere gebruikers.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Mnemosyne
Handige software om zelf flashcards te maken. Je kunt er zonodig beeld en geluid aan toevoegen, en het is mogelijk om kaartjes te maken met 3 kanten. Op de website kunnen complete sets studiekaartjes worden gedownload van andere gebruikers. Mnemosyne kan verschillende soorten bestanden importeren, waaronder .txt en XML.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Flashcard apps

AnkiDroid
AnkiDroid is de app van Anki die samenwerkt met dit programma. Er zijn veel mogelijkheden voor het leren, onthouden en herhalen van leerstof. Anki importeert diverse bestanden, waaronder .txt, tabgescheiden data en XML bestanden. Er kunnen ook sets kaartjes worden geïmporteerd van andere gebruikers.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Cram (iOS, Android)
Met de flashcard apps van Cram kum je jezelf geod overhoren. Typ de woorden of begrippen zelf in, of voeg ze in uit een bestand. Er zijn meerdere opties voor het overhoren, zoals meerkeuzevragen en het intypen van antwoorden. Er kunnen ook foto's worden toegevoegd.
Platform: iOS, Android.
Registreren: Ja.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Wrts (iOS, Android)
De apps van Wrts zijn helemaal gericht op het efficiënt overhoren van woordjes op telefoon of tablet. In deze talen kun je de uispraak van woorden beluisteren Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Engels, Fries, Italiaans en Grieks. Je kunt zelf woordenlijsten aanmaken, woordenlijsten overnemen van andere gebruikers of lijsten van uitgevers gebruiken.
Platform: iOS, Android.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.