Digitale flashcards maken

geheugenkaartjes
Digitale flashcards - leerkaartjes of flipkaartjes - zijn onmisbaar bij het leren van woorden en begrippen. Met deze oefenprogramma's maak je eenvoudig eigen sets flashcards om jezelf te overhoren.Flashcards maken

Kijk voor het trainen van je geheugen op: Geheugentraining

Deze websites en programma's maken het mogelijk om eigen flipkaartjes aan te maken. Aan de ene kant van het kaartje komt het woord, begrip of vraag. Aan de andere kant komt de vertaling, uitleg of antwoord. De kaartjes kunnen in willekeurige volgorde worden geleerd. De programma's houden bij welke fouten je maakt, zodat je de moeilijkste kaartjes vaker oefent.

Anki
Anki is een betrouwbaar, uitgebreid programma voor woordkaartjes. Het is mogelijk om kaartjes te maken met 3 kanten: bijvoorbeeld een woord, de uitspraak en de vertaling. Ook beeld en audio kan worden toegevoegd. Anki importeert diverse bestanden, waaronder .txt, tabgescheiden data en XML bestanden. Er kunnen ook sets kaartjes worden geïmporteerd van andere gebruikers.
Anki heeft ook een online versie, die alleen de basismogelijkheden heeft: kaartjes maken, bewerken, oefenen en delen met anderen.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Flashtabs
Deze plugin voor de Chrome browser biedt steeds een leerkaartje aan als je een nieuw browservenster opent. De vragen en antwoorden typ je zelf in. Flashtabs werkt snel en gemakkelijk via de browser.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Mnemosyne
Handige software om zelf flashcards te maken. Je kunt er zonodig beeld en geluid aan toevoegen, en het is mogelijk om kaartjes te maken met 3 kanten. Op de website kunnen complete sets worden gedownload van andere gebruikers. Mnemosyne kan verschillende soorten bestanden importeren, waaronder .txt en XML.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Wrts
Wrts is een veelgebruikt online programma voor woordkaartjes. Je kunt de woorden zelf intypen of uploaden met o.a. een Excel bestand. Standaard moet je bij het oefenen het antwoord intypen. De betaalde versie heeft meerdere manieren om te overhoren, zoals meerkeuzevragen. Om de woorden 'andersom' te oefenen moet je bij Overhoren de volgorde veranderen.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Flashcard apps

AnkiDroid)
AnkiDroid is de app van Anki die samenwerkt met dit programma. Er zijn veel mogelijkheden voor het leren, onthouden en herhalen van leerstof. Anki importeert diverse bestanden, waaronder .txt, tabgescheiden data en XML bestanden. Er kunnen ook sets kaartjes worden geïmporteerd van andere gebruikers.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Cram (voor web, iOS, Android)
Cram is een flashcard app waarmee je jezelf snel kunt overhoren. Je kunt woorden of begrippen zelf intypen, of invoegen uit een bestand. Er zijn verschillende mogelijkheden om te leren en jezelf testen, o.a. met multiple choice vragen en het intypen van antwoorden. Op de kaartjes kunnen ook foto's worden ingevoegd.
Platform: iOS, Android.
Registreren: Ja.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Wrts (iOS, Android)
De apps van Wrts zijn helemaal gericht op het efficiënt overhoren van woordjes op telefoon of tablet. In deze talen kun je de uispraak van woorden beluisteren Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Engels, Fries, Italiaans en Grieks. Je kunt zelf woordenlijsten aanmaken, woordenlijsten overnemen van andere gebruikers of lijsten van uitgevers gebruiken.
Platform: iOS, Android.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.