Geheugenkaartjes

geheugenkaartjes
Flashcards (geheugenkaartjes) zijn handig bij het leren van - bijvoorbeeld - buitenlandse woorden. Met deze oefenprogramma's maak je eenvoudig eigen sets geheugenkaartjes aan.
Advertentie

Flashcards maken

Kijk voor het trainen van je geheugen op: Geheugentraining

Deze websites en programma's maken het mogelijk om eigen oefenkaartjes aan te maken. Aan de ene kant van het kaartje komt het woord, of de vraag. Aan de andere kant komt de vertaling, of het antwoord. De kaartjes kunnen in willekeurige volgorde worden geleerd. De programma's houden bij welke fouten je maakt, zodat je de moeilijkste kaartjes vaker oefent.

Anki (voor desktops, iOS, Android)
Uitgebreid programma voor geheugenkaartjes. Het is mogelijk om kaartjes te maken met 3 kanten: bijvoorbeeld een woord, de uitspraak en de vertaling. Ook beeld en audio kan worden toegevoegd. Anki importeert diverse bestanden, waaronder .txt, tabgescheiden data en XML bestanden. Er kunnen ook sets kaartjes worden geïmporteerd van andere gebruikers.
Anki heeft ook een online versie, die alleen de basismogelijkheden heeft: kaartjes maken, bewerken, oefenen en delen met anderen.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux, iPhone, Android en online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Alleen de iOS app is niet gratis.

Cram (voor web, iOS, Android)
Snel, online programma voor geheugenkaartjes. Je kunt de woorden zelf intypen, of invoegen uit een bestand. Je kunt op verschillende manieren leren en jezelf overhoren, o.a. met multiple choice vragen en het intypen van antwoorden. Op de kaartjes kunnen ook foto's worden ingevoegd.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

eFaqt
eFaqt is een online leermethode waarbij gebruik wordt gemaakt van flashcards. Studieboeken worden geleerd door de inhoudsopgave te bestuderen, de stof te scannen en samen te vatten aan de hand van zelfgeformuleerde vragen of notities. Deze worden op geheugenkaartjes genoteerd, die je vervolgens net zo lang kunt herhalen tot je de lesstof beheerst. Op eFaqt zijn talloze kaartjes te vinden van andere eFaqt-gebruikers. Er is ook een Pro account met uitgebreidere mogelijkheden, zoals het maken van mindmaps en het automatisch herinneren aan het nemen van een pauze.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands, Engels.
Gratis: Gratis basisaccount en betaald account met meer opties.

Flashtabs
Deze plugin voor de Chrome browser biedt steeds een geheugenkaartje aan als je een nieuw browservenster opent. De vragen en antwoorden typ je zelf in. Flashtabs werkt snel en gemakkelijk via de browser.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Mnemosyne
Handige software om zelf geheugenkaartjes aan te maken. Je kunt er zonodig beeld en audio aan toevoegen, en het is mogelijk om kaartjes te maken met 3 kanten. Op de website kunnen complete sets worden gedownload van andere gebruikers. Mnemosyne kan verschillende soorten bestanden importeren, waaronder .txt en XML.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Wrts (voor web, iOS, Android)
Online programma voor geheugenkaartjes. Je kunt de woorden zelf intypen of uploaden met o.a. een Excel bestand. Standaard moet je bij het oefenen het antwoord intypen. De betaalde versie heeft meerdere manieren om te overhoren, zoals meerkeuzevragen. Om de woorden 'andersom' te oefenen moet je bij Overhoren de volgorde veranderen.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Puzzelen is goed voor je brein! Kijk voor de beste gratis puzzels op: Online denkpuzzels