Apps maken

app maken

Ook zonder programmeerkennis kun je zelf een app maken. Er zijn goede online diensten - gratis of tegen betaling - die je helpen bij het bouwen van een eenvoudige app voor Android en iOS.



Drag & drop
Heb je een idee voor een eigen app, maar weet je niets van programmeren? Geen probleem! Er zijn verschillende programma's die je kunnen helpen met het ontwikkelen van een eenvoudige applicatie, zonder dat je hoeft te leren coderen. Veel geduld en tijd om alle opties te leren is daarvoor wél nodig. De programma's werken vaak op basis van drag & drop: je sleept verschillende functionaliteiten in je app en arrangeert ze zoals jij dat wilt. Ook zijn er programma's die een app kunnen maken van een mobiele website. Hiervoor moet je al wel een goed werkende website hebben.

Gratis of betaald
Sommige diensten zijn helemaal gratis, andere bieden alleen een aantal gratis basisfunctionaliteiten of een free trial. Een compleet gratis app maken is in theorie mogelijk, maar houd er wel rekening mee dat het publiceren in de App Store of de Google Play Store altijd wat geld kost. Je hebt hiervoor namelijk een developer account nodig. Voor de App Store kost dit $99 per jaar, voor de Google Play Store eenmalig $25. Veel diensten bieden tegen betaling aan om de app voor je te publiceren. Dit scheelt jou rompslomp, maar houd wel in de gaten of de app onder je eigen naam gepubliceerd wordt of onder de naam van het bedrijf.

Bedenk voor je gaat beginnen goed wat voor app je precies wilt maken en wat je met de app wilt bereiken. Wanneer je dit helder voor ogen hebt, kun je een van de volgende diensten uitkiezen om te beginnen met het bouwen van jouw eigen app.

Apps software

AppsGeyser
AppsGeyser is een gratis webplatform waarop je een simpele Android app kunt maken van een bestaande website.
Platform: Online.
Niveau: Eenvoudig.
Support: Er zijn tutorialfilmpjes en e-books beschikbaar. Er is ook een actieve gebruikerscommunity.
Taal: Engels.
Kosten: Gratis. Apps die meer dan honderd keer zijn geïnstalleerd, bevatten reclame. De opbrengst hiervan wordt gedeeld met AppsGeyser.

Appy Pie's AppMakr
Met Appy Pie's AppMakr zou iedereen in principe een app moeten kunnen maken. Op basis van templates wordt je in een paar stappen door het proces geloodst. Je kun je apps maken voor zowel Android als iOS. Deze service richt zich op zowel particulieren als bedrijven.
Platform: Online.
Niveau: Eenvoudig.
Support: Uitgebreide FAQ en de mogelijkheid om te chatten met servicemedewerkers.
Taal: Nederlands.
Kosten:Je kunt gratis een app maken met reclame en zonder verdere Support. Wil je een reclamevrije app en ondersteuning bij het publiceren van je app in de App Store of de Google Play Store, dan heb je een betaald abonnement nodig. De apps zijn voorzien van Appy Pie-branding, tenzij je het duurste abonnement neemt.

Buzztouch
Met deze online tool kun je apps maken voor zowel Android als iOS. Na het maken kun je de app via de online software zelf blijven beheren. Buzztouch werkt op basis van een abonnement, maar een free trial is mogelijk.
Platform: Online.
Niveau: Gemiddeld.
Support: Uitgebreide how-to's, maar geen video tutorials. Wel is er een redelijk actief gebruikersforum.
Taal: Engels.
Kosten: Met een free trial account kun je één app maken en de software dertig dagen proberen. Daarna is een betaald abonnement vereist.

GameSalad
De naam zegt het al: met dit programma kun je game-apps maken, voor zowel Android als iOS. Het werkt op basis van drag & drop.
Platform: Apple en Windows. Minimaal Mac OS X Lion (10.7) of Windows 8 en 2 GB geheugen.
Niveau: Gemiddeld.
Support: Er is een duidelijke FAQ aanwezig, video tutorials en een actief gebruikersforum.
Taal: Engels.
Kosten: Je moet de software kopen. Wel is er een gratis trial-periode mogelijk. Deze periode is echter gelimiteerd en je kunt je app dan alleen publiceren in de gamestore van GameSalad zelf. Om in de App Store en de Google Play Store te kunnen publiceren, is een PRO-lidmaatschap nodig.

Ionic Creator
Met deze drag & drop-tool kun je apps maken voor iOS en Android. Ionic richt zich voornamelijk op bedrijven en op particulieren die al iets van apps weten.
Platform: Online. Het gebruik van Chrome wordt geadviseerd.
Niveau: Gevorderd.
Support: er is uitgebreide documentatie beschikbaar, maar deze veronderstelt wel enige voorkennis. Er is ook een actief gebruikersforum.
Taal: Engels.
Kosten: Je kunt gratis één app maken. Dit gratis abonnement biedt verder weinig mogelijkheden en geen ondersteuning. Voor meer mogelijkheden zijn er betaalde abonnementen.

MIT App Inventor
Deze gratis drag & drop-tool voor het maken van Android-apps is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology uit ideëel oogpunt: de makers willen iedereen in staat stellen zelf technologie te maken in plaats van alleen te consumeren.
Platform: Online. Het gebruik van Chrome of Firefox wordt sterk aangeraden.
Niveau: Gemiddeld.
Support: Er zijn tutorials en documentatie beschikbaar. Ook is er een uitgebreid, actief gebruikersforum.
Taal: Engels.
Kosten: Gratis.