Keuken ontwerpen

keuken ontwerpen
Met een online programma kun je gratis online een keuken ontwerpen op schaal in 2D en 3D. Hierin kun je keukenmeubels en inbouwapparatuur intekenen, en - bijvoorbeeld - verschillende tegels uitproberen.
Advertentie

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online programma Floorplanner. Deze software is niet verbonden aan keukenwinkels of merken. Met de gratis versie kunnen verschillende interieur ontwerpen worden gemaakt, in 2D en 3D. In 3D kan een ontwerp van verschillende kanten worden bekeken.

Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands en Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde abonnementen. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie.
 1. Belangrijk: bepaal eerst de maten van je keuken. Als de ingevoerde maten juist zijn is het gehele plan op de juiste schaal. Later aanpassen is altijd meer werk.
 2. Ga naar Floorplanner en maak een gratis account aan. Het is ook mogelijk om in te loggen met een Google Account.

 3. Kies: Project aanmaken. Geef het project een naam. Project aanmaken.

 4. Ga in het hoofdmenu naar de hamer en kies Teken kamer. Je gaat nu de plattegrond van de keuken tekenen. In het menu links bepaal je de dikte en de hoogte van de muren. Klik en sleep in het venster rechts om het vloeroppervlak te tekenen. Elk vierkantje is een meter. Laat de muis los. Als je met de cursor over een muur gaat zie je in kleine letters de maten aangegeven (binnenmaat en buitenmaat van de muur). Klik en sleep de muren tot je de juiste binnenmaten hebt.

  keuken ontwerp maken

 5. Ramen en deuren
  Deuren en ramen zijn te vinden in het menu onder de hamer. In de lijst kun je verschillende ramen en deuren in 2D of 3D bekijken. Je kunt een raam of deur aanklikken en in het ontwerp slepen. Klik erop en geef de precieze maten aan in het menu.

  keuken plattegrond maken

 6. De vloer van de keuken
  Klik in het menu linksboven op de stoel. Kies materialen. Je kunt bladeren via de gekleurde vlakjes met materialen. Of typ bijvoorbeeld in het zoekveld floor om een lijst te zien met vloertegels. Je kunt deze in het ontwerp slepen. In het voorbeeld hieronder is gekozen voor planken. Om deze in de lengte te leggen - in plaats van in de breedte - klik je op het materiaal in je ontwerp. Kies in het menu materiaal instellingen en zet rotatie op 90°.

  keuken plattegrond maken


 7. Keuken meubels plaatsen
  Je kunt nu de keuken zelf indelen en inrichten met meubels zoals aanrechtkastjes, gootsteen, koelkast, kookeiland of fornuis. Deze onderdelen zijn te vinden via Meubels > keuken. Lampen zijn te vinden bij Verlichting. Andere onderdelen - bijvoorbeeld radiatoren - kun je intypen in het zoekveld.

  keuken zelf ontwerpen


 8. 3-D ontwerp
  Klik rechtsboven op de knop 3D om het ontwerp van alle kanten te bekijken. Daarbij kun je een camera kiezen die van bovenaf op je ontwerp kijkt, of een camera op ooghoogte. In het voorbeeld hieronder is een van de muren vervangen door een glaswand, om de kleine ruimte beter te kunnen bekijken.

  keuken 3d plattegrond

 9. Opslaan, printen en delen
  Klik op Opslaan om het ontwerp te bewaren. Later is je ontwerp terug te vinden onder Dashboard. Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te printen. Met een gratis account kun je het ontwerp exporteren in lage resolutie (960 x 540 pixels). Tegen betaling is uiteraard ook hoge resolutie mogelijk. Het ontwerp kan gedeeld worden via sociale media en e-mail.
Advertentie