Online tuin ontwerpen

tuin ontwerpen
Een tuin kun je gemakkelijk zelf ontwerpen met een online programma. In Floorplanner kun je een tuinontwerp maken en inrichten met tuinmeubilair, gazon, vijver en beplanting. Het ontwerp kan in 3D van alle kanten worden bekeken.

Advertentie

Tuinontwerp met Floorplanner

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het Nederlandse ontwerpprogramma Floorplanner. Dit werkt geheel online. Stap-voor-stap kun je hierin een tuin ontwerpen met - bijvoorbeeld - een terras, omheining, gazon, bomen, planten en tuinmeubels.
Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands en Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde abonnementen. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie.
 1. Belangrijk: bepaal eerst de maten van je tuin. Als de ingevoerde maten juist zijn klopt het gehele plan. Later aanpassen is altijd meer werk.
 2. Ga naar Floorplanner en maak een gratis account aan, of log in met een Google Account.
 3. Kies: Project aanmaken. Geef het project een naam. Project aanmaken.

 4. Een tuin template gebruiken
  De snelste manier om een basis tuinontwerp aan te maken is via een template. Klik in het menu linksboven op de stoel. Ga naar Meubels > architectuur > outdoor op maat. Sleep een kant-en-klare tuinindeling in het venster. Klik erop om een menu met opties te openen, waarin je de lengte en breedte van je tuin kunt aangeven.
  tuin template

 5. Zelf een tuinindeling tekenen
  Je kunt ook geheel zelf de indeling van een tuin bepalen. Ga in het hoofdmenu naar de hamer en kies Teken oppervlakte. Kies bij ruimtetype voor outdoor. Er wordt nu al tuin aangegeven. Klik in het vlak en geef de hoekpunten van de tuin aan. Je kunt nu bijvoorbeeld het terrasgedeelte van je tuin tekenen. Onderin beeld zie je de maat aangegeven. Klik in het midden van het blok om alle hoekpunten te krijgen, die je kunt verplaatsen. Zoom zonodig in via de +/- knoppen om preciezer te werken. Als de maten kloppen ga je in het menu links naar materialen. Nu kun je verschillende ondergronden uitproberen.

 6. tuin ontwerpen 1

 7. Zelf meerdere oppervlaktes maken
  Ga terug naar hamer > teken oppervlakte en herhaal het aanmaken van een vlak. Op deze manier kun je delen van je tuin met verschillende ondergronden tekenen, bijvoorbeeld voor gras, borders of tegelpaden.

 8. tuin ontwerpen 1

 9. De omheining van de tuin
  Ga in het menu naar Meubels > tuin & buiten > tuin structuren. Je kunt nu bladeren door verschillende onderdelen. Een schutting of hek ziet eruit als een lijntje, je kunt het pas goed zien in de 3D weergave. Om een schutting te plaatsen sleep je het eerst in het ontwerp. Als je op het lijntje klikt verschijnt er een rondje met pijltjes, hieraan kun je trekken om de grootte te wijzigen. Je kan ook de precieze maten opgeven in het venster met opties.

 10. tuin ontwerpen 3

 11. Planten en tuinmeubels
  De tuin is nu verder in te richten met planten, bomen, tuinmeubels, tuinhuisjes, vijvers, lampen, schommels, trampolines en andere objecten.

 12. tuin ontwerpen 3

 13. 3-D ontwerp Klik op de knop ga naar 3D camera om het tuinontwerp van alle kanten te bekijken.

 14. tuin ontwerpen 6

 15. Opslaan, printen en delen
  Klik op Opslaan om het ontwerp te bewaren. Later is je ontwerp terug te vinden onder Dashboard. Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te printen. Met een gratis account kun je het ontwerp exporteren in lage resolutie (960 x 540 pixels). Tegen betaling is uiteraard ook hoge resolutie mogelijk. Het ontwerp kan gedeeld worden via sociale media en e-mail.
Advertentie

Tips om je tuin duurzaam in te richten

Huisje Boompje Beter (iOS) | Huisje Boompje Beter (Android)
De app Huisje Boompje Beter helpt je om je tuin duurzamer in te richten. Op een speelse manier krijg je allerlei ideeën hiervoor aangereikt. Als je aangeeft dat je een idee hebt uitgevoerd – zoals de aanleg van een regenwateropslag of een groene erfafscheiding – krijg je hier punten voor. Ook geeft de app veel informatie over klimaatverandering en hoe we onze tuinen hierop kunnen inrichten. Op de website Huisjeboompjebeter.nl vind je nog meer informatie over het vergroenen van je tuin.
Platform: iOS en Android.