Online tuin ontwerpen

tuin ontwerpen
Een tuin kun je gemakkelijk zelf ontwerpen met het online programma Floorplanner. Hierin kun je een tuinontwerp op schaal maken en inrichten met - bijvoorbeeld - gazon, borders, paden, terras en tuinmeubilair. Het ontwerp kan in 3D van alle kanten worden bekeken.

Kijk voor professioneel 3D tuinontwerp op: Tuinen ontwerpen met SketchUp


Tuinontwerp met Floorplanner

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online tekenprogramma Floorplanner. Deze software is niet verbonden aan tuinwinkels. Met de gratis versie kunnen verschillende ontwerpen worden gemaakt, in 2D en 3D. In 3D kan een ontwerp van verschillende kanten worden bekeken. Stap-voor-stap kun je een tuin ontwerpen met - bijvoorbeeld - een terras, omheining, gazon, bomen, planten en tuinmeubels.

Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands en Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde opties. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie.
 1. Belangrijk: bepaal eerst de maten van je tuin. Als de ingevoerde maten juist zijn dan klopt de gehele plattegrond. Later aanpassen is altijd meer werk. Kijk voor tips voor het opmeten van de tuin op: Plattegrond maken

 2. Ga naar Floorplanner en maak zo nodig een account aan.
 3. Kies: tuin tekening op maat maken Project aanmaken. Geef het project een naam. Creëeer project.

 4. Kies Leeg plan.

 5. Een tuintemplate kiezen
  De snelste manier om een basis tuinontwerp te maken met Floorplanner is via een template. Klik in het menu links op de tuin plattegrond inrichten stoel. Ga naar architectuur > outdoor op maat. Blader omlaag om templates te vinden: indelingen van tuinen met - bijvoorbeeld - terras, gazon en omheining. Sleep een geschikt template naar rechts. Klik erop: in het menu opent een venster met opties. Ga naar Edit Dimensions om de maten van je tuin in te voeren.

 6. tuin template ontwerpen

 7. Zelf een tuinindeling tekenen
  Je kunt ook geheel zelf de indeling van een tuin bepalen. Ga in het hoofdmenu naar de tuin plattegrond ontwerpen hamer en kies Teken oppervlakte. Zet de keuzeselector op tuin/outdoor. In de lijstje daaronder zie je nu een lijst met ruimtetypes, zoals patio, zithoek, struiken en pad. Kies een optie en geef in het werkvlak de hoekpunten van de oppervlakte aan. Zo kun je nu bijvoorbeeld het terrasgedeelte van de tuin tekenen. Klik in het midden van het nieuwe blok om hoekpunten te krijgen, die je kunt verslepen. Zoom zonodig in via de +/- knoppen om preciezer te werken.

 8. tuin indeling maken

 9. Herhaal het aanmaken van oppervlaktes om de verschillende delen van de tuin te ontwerpen, zoals een border, gras, paden en terras.

 10. Als de basis klopt ga je in het menu naar tuin tegels plattegrond materialen. Klik op het pijltje achter hout en kies buitenmaterialen/outdoor. Sleep een gekozen materiaal in je plattegrond.

 11. Een schutting tekenen
  Ga naar tuin plattegrond inrichten Meubels > tuin & buiten > tuin structuren. Je kunt nu bladeren door verschillende items, of typ in het zoekveld 'fence'. Zet de schakelaar onderaan op 3D om beter te zien wat je kiest. Om een schutting te plaatsen sleep je deze in het ontwerp. Als je op het lijntje klikt verschijnt er een rondje met pijltjes, hieraan kun je trekken om de grootte te wijzigen. Je kan ook de precieze maten opgeven in het venster met opties.

 12. Planten en tuinmeubels
  De tuin is nu verder in te richten met items zoals planten, bomen, tuinmeubels, tuinhuisje, vijver, lampen of trampoline.. Ga daarvoor naar tuin plattegrond inrichtenMeubels > tuin & buiten en typ bijvoorbeeld 'tree' of 'plant' in het zoekvenster om je tuin in te richten met groen.

 13. tuin bomen ontwerp

 14. 3D ontwerp Klik rechtsboven op de knop 3D om het tuinontwerp van alle kanten te bekijken. Daarbij kun je een camera kiezen die van 3d tuin plattegrond bovenaf op je ontwerp kijkt, of een camera op 3d tuin plattegrond ooghoogte.

 15. tuin ontwerpen 6

 16. Opslaan, printen en delen
  Klik op Opslaan om het ontwerp te bewaren. Later is je ontwerp terug te vinden onder Dashboard. Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te printen. Met een gratis account kun je het ontwerp exporteren in lage resolutie (960 x 540 pixels). Tegen betaling is uiteraard ook hoge resolutie mogelijk. Het ontwerp kan gedeeld worden via sociale media en e-mail.

Tips om je tuin in te richten

Huisje Boompje Beter
De website Huisje Boompje Beter helpt je om je tuin klimaatbestendig in te richten. Op een speelse manier krijg je allerlei ideeën en informatie aangereikt over het vergroenen van je tuin.
Platform: Online.

Vogelbescherming tuinadvies
De Vogelbescherming geeft praktische tips om tuinen vogelvriendelijk in te richten. Bijvoorbeeld door een bessenstruik of appelboompje te planten, en een voerplek te maken. Hier zijn lijsten te vinden van beplanting die vogels aantrekt, en adviezen voor tuinonderhoud.
Platform: Online.