Online tuin ontwerpen

tuin ontwerpen
Een tuin kun je gemakkelijk zelf ontwerpen met een online programma. In Floorplanner kun je een tuinontwerp maken en inrichten met tuinmeubilair, gazon, vijver en beplanting. Het ontwerp kan in 3D van alle kanten worden bekeken.

Advertentie

Tuinontwerp met Floorplanner

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het Nederlandse ontwerpprogramma Floorplanner. Dit werkt geheel online. Stap-voor-stap wordt een kleine tuin ontworpen met een terras, een omheining, een gazon, bomen en planten.
Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde abonnementen. Met de gratis versie kan één ontwerp worden gemaakt.
 1. Ga naar Floorplanner en maak een gratis account aan, of log in met een Google Account.

 2. Kies: Begin een nieuw plan.

 3. De omtrek van de tuin
  Ga naar "Constructie" en klik op het eerste icoon. Teken de omtrek van je tuin. Je ziet nu een vlak met een zwarte muur eromheen. Belangrijk: zoek zonodig de juiste maten op. Als de ingevoerde maten goed zijn klopt het gehele ontwerp. Later aanpassen is altijd meer werk. Zoom zonodig in - via de pijltjes aan de linkerkant - voor een groter beeld.

 4. tuin ontwerpen 1

 5. De indeling van de tuin
  Ga naar het kleine venster "Constructie" en klik op het tweede icoon. Maak hiermee verschillende vlakken aan, bijvoorbeeld voor terras, borders en gazon. Als een vlak is aangemaakt klik je erop tot er een wit venster verschijnt: klik dan op de zwarte "i". Er opent nu een venster waarin je een achtergrond voor het vlak kan kiezen, zoals gras, aarde of tegels. In dit voorbeeld leggen we een terras, een gazon en een border aan.

 6. tuin ontwerpen 2

 7. De omheining van de tuin
  De zwarte lijnen stellen muren voor. Om een muur te verwijderen kun je deze aanklikken, en op de prullenbak klikken. Let op dat er één muur is geselecteerd, er niet meerdere. De muur van het woonhuis heb je nodig om de deur(en) te bevestigen. Ga naar het derde icoon - een heg - voor heggen en hekken. Nog meer hekken en schuttingen zijn te vinden onder het vierde icoon bij "Tuin objecten". Deze kun je in je ontwerp slepen.

 8. tuin ontwerpen 3

 9. Openslaande deuren
  Deuren en ramen zijn te vinden bij het vierde icoon onder "Deuren en ramen". Deze kun je in het ontwerp slepen.

 10. tuin ontwerpen 4

 11. Planten en tuinmeubels
  De tuin is nu verder in te richten met planten, bomen, tuinmeubels, tuinhuisjes, vijvers, lampen en andere objecten. Zwembaden, zandbakken en schommels zijn te vinden onder "Sport en spel". In dit voorbeeld kiezen we voor tuinstoelen en beplanting.

 12. tuin ontwerpen 5

 13. 3-D ontwerp Klik op de knop 3D om het tuinontwerp van alle kanten te bekijken.

 14. tuin ontwerpen 6

 15. Opslaan, printen en delen
  Klik op "Sla wijzigingen op" om het ontwerp op te slaan. Het is terug te vinden onder "Dashboard". Klik op de printknop rechtsboven om het ontwerp te printen. Met een gratis account is het niet mogelijk om het ontwerp te exporteren in hoge resolutie. Je kunt het uiteraard wel opslaan op de computer door een screenshot te maken. Het ontwerp kan ook gedeeld worden op Facebook, Twitter en via e-mail.
Advertentie

Tips om je tuin duurzaam in te richten

Huisje Boompje Beter (iOS) | Huisje Boompje Beter (Android)
De app Huisje Boompje Beter helpt je om je tuin duurzamer in te richten. Op een speelse manier krijg je allerlei ideeën hiervoor aangereikt. Als je aangeeft dat je een idee hebt uitgevoerd – zoals de aanleg van een regenwateropslag of een groene erfafscheiding – krijg je hier punten voor. Ook geeft de app veel informatie over klimaatverandering en hoe we onze tuinen hierop kunnen inrichten. Op de website Huisjeboompjebeter.nl vind je nog meer informatie over het vergroenen van je tuin.
Platform: iOS en Android.