Games maken

app maken

Altijd al zelf een computerspel willen maken? Overzicht van de beste gratis websites en programma's om zelf games te (leren) maken. Zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Advertentie

Games maken voor beginners

Kijk voor zelf programmeren op: leren programmeren.

Construct2
Construct2 is een software-pakket om 2D games te maken in HTML5. Daarbij hoef je nauwelijks te programmeren: alles werkt via het slepen van objecten en daaraan kopppelen van acties. Een Construct2 spel kan worden gemaakt voor verschillende platforms, waaronder Windows, Mac, iOS en Android.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Gratis versie, en betaalde versies met meer opties.

GameMaker Studio
Met GameMaker Studio kun je 2D spellen maken - zoals shooters, platformgames en doolhofspellen - met een unieke vormgeving en gameplay. Het werkt met een eigen, vereenvoudigde programmeertaal. Achtergronden en objecten kunnen worden geïmporteerd. De professionele versie kan de spellen exporteren voor verschillende platforms en mobiele apparaten (apps). Er is ook een Nederlandse GameMaker community met uitleg in het Nederlands.
Platform: Windows Vista, 7, 8, Mac OS X.
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Gratis versie en betaalde versies met meer opties.

Platinum Arts Sandbox
Met Sandbox kun je zelf een 3D spel maken: de omgeving vormgeven, graphics importeren en acties programmeren. Dit programma is bedoeld voor het onderwijs. Het is een volwaardige game engine waarmee je echte games kunt maken. Om de scripting van een game aan te passen heb je programmeerkennis nodig. Kijk voor een eerste introductie van Sandbox op 3D game maken.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Ja.

Sploder
Op deze website kun je snel en simpel een Flash-game maken: platformspel, puzzelspel of schietspel. Je begint met het bouwen van je speelveld, geeft doelen aan, en voegt objecten toe zoals obstakels en tegenstanders. Een spel kan tot 20 levels hebben. Er komt geen programmeren aan te pas: alles werkt met het slepen van kant-en-klare bouwstenen. Een spel kan openbaar - of afgeschermd - online worden gezet. Je kunt een spel ook op andere websites plaatsen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Moeilijk: Nee.
Gratis: Ja.

Unreal Engine
Unreal Engine is een game engine: een werkende basis waarop je een geheel eigen game kunt programmeren. Deze software is vooral geschikt voor first-person shooters, zowel 2D als 3D, ook voor mobiele platforms. Je werkt in UnrealScript; dit is een versie van Javascript. Voor Unreal zijn veel handleidingen, voorbeeldprojecten en pakketten met gamecontent beschikbaar.
Platform: Windows 7, Mac OS X met 8 GB RAM, quad-core processor en DX11 compatible video kaart.
Taal: Engels.
Moeilijk: Ja.
Gratis: Ja. Wel licentiekosten afdragen als je een zelfgemaakt game uitbrengt.

Advertentie