3D game maken

3d game maken
Met Sandbox kun je een 3D spel maken: de omgeving vormgeven, eigen elementen importeren en acties programmeren. Het programma is gratis te downloaden.Platinum Arts Sandbox is een programma voor het onderwijs, waarmee je een compleet 3D game kunt ontwerpen. Het is niet eenvoudig in gebruik: het is een volwaardige game engine om werkende 3D games te maken. Hiervoor is ook programmeerkennis nodig. Deze handleiding is bedoeld als een eerste kennismaking met Sandbox.

Kijk voor andere programma's om zelf games te makan op: Games maken
Voor 3D tekenprogramma's: 3D tekenprogramma's

Introductie 3D game maken

 1. Ga naar Platinum Arts Sandbox.
 2. Download het bestand met de naam Platinum Arts Sandbox Free Game Maker.
  Er zijn versies voor Windows en Linux. Het programma is Engelstalig.
 3. Installeer het programma. Klik in de map waarin het programma staat op CLICK_ME_TO_START.bat.
 4. game maken
 5. Klik op Load Map in het Main menu en kies Village.
 6. game maken game maken
 7. Je kunt door de spelomgeving bewegen met de pijltjestoetsen (of de toetsen: A W S D). Ga naar de deur om naar buiten te gaan. Klik op e om naar Edit-mode te gaan. In Edit-mode kun je spelelementen - zoals een boom - oppakken en verplaatsen.
 8. game maken
 9. Ga naar het huis met de rookpluim: de bakkerij. Binnen zit een figuur - een ogre - die uitleg geeft over de quest van het spel. Als je op de ogre klikt in Edit-mode kun je via F3 (Mapmodel) een andere figuur kiezen: ga naar tabblad 7 en klik - bijvoorbeeld - op NPCman. De ogre wordt dan vervangen.
 10. game maken
 11. Als de ogre is geselecteerd in Edit mode kun je naar F6 gaan om het script te wijzigen. Klik op village.cfg en Load. Het spel script wordt nu geopend. Blader naar regel 174 voor de dialoog met de ogre die je net hebt gezien. Met enige programmeerkennis kan alles in het spel worden aangepast.
 12. Sla de wijzigingen op met Save en Exec.

  game maken game maken
 13. Het gewijzigde spel is af te sluiten via Esc - Exit the game - Save map.

Kijk voor meer uitleg en video handleidingen op: Game tutorials (Engelstalig).