Lijntekening maken van een foto

foto naar lijntekening
Met het gratis programma Inkscape kun je een foto overtrekken om een lijntekening te maken. Dit is niet moeilijk, maar vergt wel wat geduld. Het resultaat is creatiever en stijlvoller dan een foto die automatisch is overgetrokken.Handleiding: foto overtrekken met Inkscape

Kijk voor het automatisch omzetten van een foto in een tekening (potloodschets) op: Foto omzetten in een tekening

In deze handleiding wordt een eenvoudige lijntekening gemaakt van een portretfoto. Alleen de basis komt hierbij aan bod. Voor meer mogelijkheden kun je de tutorials van Inkscape raadplegen via: Help > Handleidingen. Of ga naar YouTube voor videotutorials over Inkscape. Let op: deze handleiding is uitsluitend voor computers (niet voor mobiel of iPad). foto naar lijntekening
 1. Download Inkscape. Inkscape is een Open Source programma, dat gratis beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het is grotendeels beschikbaar in het Nederlands.
 2. Installeer en open het programma. Klik rechtsboven op het fullscreen-icoon inkscape fullscreen.
 3. Ga naar Bestand > Documenteigenschappen en haal het vinkje weg bij Paginarand weergeven.
  Klik op het kruisje rechtsboven om het venster met Documenteigenschappen te te sluiten.
 4. inkscape paginarand uitschakelen
 5. Ga naar Bestand > Importeren en zoek de foto op die je wil overtrekken. Openen.
  Er opent een venster met opties. Klik op OK. De foto wordt geïmporteerd.
 6. inkscape foto importeren
 7. In het menu Lagen aan de rechterkant is een optie Ondoorzichtigheid. Deze staat op 100. Selecteer 100, en typ in 50. Enter. De foto wordt nu transparant gemaakt, zodat je er overheen kunt tekenen.
  Als het menu Lagen niet zichtbaar is kies je in het bovenste menu Laag > Lagen... om het menu in te schakelen. inkscape lagen menu
 8. Klik in het menu aan de linkerkant op Bezierkrommes trekken inkscape bezierkrommes tekenen
 9. Zet bovenaan het keuzemenu bij Vorm op Ellips inkscape ellips tekenen
 10. Zoom in op je foto met het vergrootglas inkscape vergroten of door de Ctrl-toets in te drukken en het muiswiel te draaien.
 11. Klik op een punt in de foto, bijvoorbeeld een ooghoek. Klik daarna op een ander punt - de andere ooghoek - waarbij je de muisknop ingedrukt houdt. Als je de muis verplaatst verschijnt er een gebogen lijn: leg deze over de vorm in je foto.
 12. inkscape tekenen
 13. Laat nu de muisknop los en druk op Enter. Er wordt nu een dikke gebogen lijn zichtbaar.
 14. Klik op het knooppunten-icoon inkscape knooppunten. .
 15. Er verschijnt een wit bolletje bij de getrokken lijn. Dit is een handvat, dat je kunt verslepen met de muis om de lijn dikker of dunner te maken.
 16. inkscape lijn tekenen
 17. Zonodig kun je de lijndikte nog verder aanpassen via de pad-opties. Ga daarvoor naar Paden > Padeffecten. Aan de rechterkant van de foto zijn nu opties te zien. Klik bij Patroon langs pad op de maat van de Breedte, vul hier een andere breedte in, en klik op Enter. Op deze manier kun je de dikte van de lijn nog verder aanpassen.
 18. Ga terug naar het tekenen van Bezierkrommes inkscape bezierkrommes tekenen en trek op dezelfde manier de hele foto over. Met wat oefening kun je langere lijnen tekenen door achterelkaar te klikken en te slepen.
 19. inkscape tekenen
 20. Om een vorm in te kleuren is het nodig dat deze gesloten is: zonder openingen. Sluit de vorm door op het blokje aan het begin van de vorm te klikken, dit kleurt oranje als je er met de muis overheen gaat.
 21. Klik in de toolbox op de emmer inkscape vorm inkleuren. Kies daarna een kleur onderin het scherm, en klik in de vorm. De vorm wordt ingekleurd. Als er witte naden zichtbaar zijn vul je bovenin een waarde in bij Verdikken/verdunnen, bijvoorbeeld 5 of 10. Klik daarna opnieuw. De witte randen worden overgekleurd.
 22. Klaar? Kies de pijl inkscape foto in het menu en klik op de overgetrokken foto. Er verschijnen hendels. Klik op Delete om de foto te verwijderen.
 23. Sla de lijntekening op: Bestand > Opslaan.
 24. Om de tekening te gebruiken of te versturen kun je hem exporteren als PNG-bestand via Bestand > PNG-afbeelding exporteren. Er opent een menu aan de rechterkant. Geef bij Afbeeldingsgrootte de gewenste maat op, en kies een map en een naam bij Bestandsnaam. Druk op Exporteren.