3D tekenprogramma's

animatie
Het maken van 3D tekeningen, zoals 3D modellen, objecten en animaties is meestal niet eenvoudig. Maar er is wel uitstekende - ook gratis - software beschikbaar. Zowel voor beginners als voor gevorderde ontwerpers.3D tekenprogramma's

Kijk voor het maken van een 3D badkamer ontwerp op: Badkamer ontwerpen
Voor een 3D tuinontwerp: Tuin ontwerpen

Blender
Blender is een professioneel programma om 3D objecten te creeëren, animeren en renderen. Je kan er animaties mee maken en objecten modelleren voor - bijvoorbeeld - games, websites en speelfilms. Dit programma is ijzersterk, zeer uitgebreid en bepaald niet eenvoudig in gebruik. Voor beginners en gevorderden zijn er goede Engelstalige handleidingen beschikbaar.
Bforartists is een variant van Blender. Dit programma heeft dezelfde functionaliteit maar richt zich op ontwerpers. De interface is meer grafisch en intuitief, en minder gericht op programmeren.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Dit is een Open Source programma.
Geschikt voor: Serieuze 3D artiesten.

DAZ Studio
Professionele software om mensen, fantasiefiguren, dieren, objecten, voertuigen, en omgevingen te creeëren in 3D. DAZ Studio is niet gericht op het zelf ontwerpen van figuren, maar op het werken met kant-en-klare modellen. Voor een 3D programma is het relatief eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basispakket, betaalde pakketten met meer opties.
Geschikt voor: Beginnende en gevorderde 3D ontwerpers.

MakeHuman
MakeHuman is een gratis programma om menselijke 3D figuren te maken. Deze kunnen geëxporteerd worden om bijvoorbeeld te gebruiken in games, animaties of video's. De characters kunnen worden gebruikt in Blender, waarmee de software goed samengaat. MakeHuman is een Open Source programma met uitgebreide handleidingen en een gebruikersforum.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.
Geschikt voor: Gevorderde 3D ontwerpers.

SketchUp
sketchup SketchUp is een professioneel softwarepakket voor 3D ontwerp. Je kunt hiermee modellen maken van ruimtes, zoals huizen en landschappen. Je kunt je ontwerp draaien, van alle kanten bekijken, een dwarsdoorsnede maken en er doorheen 'wandelen'. Geheel zelf ontwerpen van een ruimte met SketchUp is niet eenvoudig, maar er zijn goede instructievideo's en een actieve gebruikersgroep. Via The SketchUp Showcase kun je voorbeelden zien van het werk van anderen.
Platform: Windows, Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: SketchUp Make is de gratis basisversie, hiermee kun je 3D modellen maken en op Google Earth plaatsen. SketchUp Pro biedt uitgebreide opties voor professionals.
Geschikt voor: Serieuze 3D ontwerpers.