Wallpapers maken

wallpapers maken
Elke afbeelding is gemakkelijk in te stellen als een wallpaper op de computer, tablet of smartphone. Met een grafisch programma kun je wallpapers ook zelf ontwerpen.Zelf wallpapers maken

Elke zelfgemaakte foto of afbeelding kan worden ingesteld als wallpaper. Als de foto niet het juiste formaat heeft wordt deze automatisch uitgesneden, uitgerekt of in het midden geplaatst. Om een afbeelding te maken die precies past kun je de maat van je beeldscherm opzoeken en een ontwerp maken in een programma voor fotobewerking of een tekenprogramma.

Kijk voor het maken van een collage op fotocollages maken

  Tips voor wallpaper ontwerp:
 • Houd rekening met taakbalken: deze vallen over de afbeelding heen.
 • Bij het ontwerpen voor mobiele apparaten heb je ermee te maken dat het toestel gekanteld kan worden. Als je een staand ontwerp maakt - in portrait view - zal er bij het kantelen van het toestel ingezoomd worden op de afbeelding. Om rekening te houden met zowel staand als liggend formaat kun je een vierkant ontwerp maken. Het plus-vormige (+) gedeelte in het midden is het zichtbare deel van de wallpaper.
Kijk voor links naar de beste wallpapers websites op: Bureaublad achtergronden

De maat van het beeldscherm

Het beeldscherm waarop je deze pagina leest is:

Foto of ontwerp instellen als wallpaper

  In Windows 10 en 8:
 1. Ga naar het bureaublad door te klikken op Windows-toets + d.
 2. Klik met de de rechtermuisknop op de desktop, en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.
 3. Onder Kies uw afbeelding zie je de huidige achtergrond. Via de knop Bladeren kun je elke foto op de computer kiezen. Klik erop om de achtergrond in te stellen. Je kan ook een aantal foto's selecteren die elkaar afwisselen.
 4. Gebruik de keuzeknop bij Kies de gewenste weergave om de afbeelding beeldvullend te maken, te centreren of een andere weergave kiezen.
  In Windows 7 en Vista:
 1. Ga naar de desktop (Windows-toets + D).
 2. Klik met de de rechtermuisknop op de desktop, en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.
 3. Klik op Bureaubladachtergrond.
 4. Je ziet nu de standaard wallpapers van Windows. Via de knop Bladeren kun je elke foto op de computer kiezen. Klik erop om de achtergrond in te stellen.
 5. Gebruik de knoppen onderaan om de foto beeldvullend te maken, of in het midden van het scherm te plaatsen.
  Op een Mac:
 1. Ga naar Apple-icoon > Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging > Bureaublad.
 2. Je ziet nu een map met achtergronden. Via het menu aan de linkerkant kun je naar andere mappen bladeren. Gebruik zonodig de plus-knop (+) om een andere map toe te voegen.
 3. Klik op een afbeelding om deze als achtergrond in te stellen.
  Op een iPhone of iPad:
 1. Ga naar Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond.
 2. Onder de meegeleverde iPhone wallpapers zie je de mappen met foto's. Tik op de afbeelding die je wilt gebruiken, en beweeg twee vingers naar elkaar toe om het beeld passend te maken.
 3. Tik op Stel in. Je kunt nu kiezen waar je de afbeelding wilt gebruiken: Toegangsscherm, beginscherm of allebei.
  Op een Android toestel:
 1. Ga naar Instellingen > Display > Achtergrond.
 2. Tik op Startscherm, Vergrendelscherm of Start-en vergrendelscherm.
 3. Ga naar de Galerij voor zelf opgeslagen afbeeeldingen. Tik op de afbeelding die je wilt gebruiken, en beweeg twee vingers naar elkaar toe - of van elkaar af - om het beeld passend te maken. Op sommige toestellen zie je blauwe lijnen over het beeld die aangeven welk gedeelte van de afbeelding er in beeld is (zowel liggend als staand). mappen met foto's.
 4. Tik op Gereed.