Hardloop apps

stoppen met roken apps
Gratis hardloop apps zijn uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel bij het hardlopen: om je prestaties bij te houden, en zonodig gebruik te maken van audiocoaching en hardloopschema's. Privacy is hierbij wel een aandachtspunt.
Kijk voor een app voor het checken van de luchtkwaliteit op Gezonde leefomgeving

Hardloop apps zijn helemaal ingeburgerd bij het hardlopen. Tijdens het sporten houden deze programma's allerlei gegevens bij, zoals je snelheid, afstand en route. Hierdoor kun je je vooruitgang zien en word je gestimuleerd om je prestaties te blijven verbeteren. Veel apps bieden – vaak tegen betaling – ook loopschema's en audiocoaching.

Luister naar je lichaam
Wanneer je op eigen houtje met een app gaat hardlopen is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren (en niet alleen naar de coach van de app). Blijf in de gaten houden of je het lopen nog volhoudt en pauzeer indien nodig. Zorg ook dat je op de hoogte bent van de meest voorkomende hardloopblessures en hoe deze te voorkomen.

Batterij opladen
Ga je hardlopen met een hardloop app, zorg dan dat je telefoon helemaal is opgeladen. Door het voortdurende gebruik van GPS en het scherm dat aan blijft, doen deze apps een groot beroep op je batterij. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je toestel tijdens het hardlopen opeens uitvalt. Kijk voor uitleg over het zuinig instellen van je mobiel op:
Batterij bespaartips voor Android en Batterij bespaartips voor iPhones

Privacy
De gegevens die hardloop apps opslaan - zoals GPS-positie en sportprestaties - kunnen gedeeld worden met andere partijen, zoals adverteerders. Of de apps dit doen valt niet altijd op te maken uit de privacyvoorwaarden, die soms gewijzigd worden zonder dat je daarvan een melding ontvangt. Om te voorkomen dat een hardloop app veel gegevens verzamelt, kun je het beste zo min mogelijk persoonlijke gegevens invullen in een profiel.

Adidas Train & Run
Adidas Train & Run is een complete sportapp, die je niet alleen ondersteunt bij het hardlopen maar ook bij andere sporten, zoals wandelen, fietsen en skaten. De app houdt de duur van je workout bij, je snelheid en het aantal verbrande calorieën. Als je je GPS inschakelt, houdt de app op een kaart je route bij. De app heeft ook een aantal trainingen met voice coaching die je kunt volgen, of je kunt een eigen schema opstellen. De app werkt goed in combinatie met Google Fit en met verschillende fitnessarmbandjes.
Niveau: Gevorderd.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Endomondo
Net als andere hardloop apps houdt Endomondo je gegevens bij tijdens het sporten: duur, snelheid, aantal verbrande calorieën en route. Naast hardlopen kun je kiezen uit een uitgebreide lijst van andere sporten. Vanuit de app kun je verbinding maken met je muziekbibliotheek of met Spotify voor ondersteunende muziek. Ook kun je een toezegging doen voor een bepaald doel dat je wilt behalen, kun je uitdagingen aanmaken voor jezelf en je vrienden en kun je hardlooproutes bekijken bij jou in de buurt. Ga je voor de reclamevrije premium versie, dan heb je daarnaast toegang tot allerlei hardloopschema's en kun je uitgebreide statistieken van je sportsessies bekijken.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Hardlopen met Evy Guyaert
Dit is één van de bekendste hardloop apps voor beginners, waarmee je tijdens het lopen wordt aangemoedigd door de vriendelijke stem van de Vlaamse hardloopcoach Evy Gruyaert. Voor Nederlandse gebruikers kan de Vlaamse taal soms voor wat verwarring zorgen: als Evy zegt dat je moet gaan "lopen" bedoelt ze hardlopen, niet wandelen. Je kunt je eigen playlist kiezen om tijdens het lopen naar te luisteren, bijvoorbeeld vanuit Spotify. Je kunt kiezen voor een vrije training of een hardloopschema. De schema's kun je een keer gratis proberen maar moeten daarna ontgrendeld worden met punten, waarvoor je moet betalen. De vrije training is gratis, maar biedt geen begeleiding tijdens het lopen, alleen statistieken achteraf.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Looptijden.nl
Looptijden is gericht op Nederlandstalige hardlopers en maakt het makkelijk om je hardloopresultaten te delen met anderen via Facebook of Twitter. Net als andere hardloop apps houdt de app tijdens het lopen je tijd, afstand, snelheid, calorieënverbruik en route bij. Tijdens het lopen biedt de app regelmatig Nederlandstalige audiocoaching om je te informeren over je voortgang. Tegen betaling kun je een hardloopschema toevoegen, gericht op een bepaald doel, bijvoorbeeld 5 kilometer hardlopen. Je kunt ook zelf een schema maken, dat je vervolgens tegen betaling kunt downloaden.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Platform: iOS, Android en Windows.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Nike+ Run Club
Deze hardloop app van het merk Nike is lekker overzichtelijk en toch compleet. Door op je scherm te tikken kun je instellen welke gegevens je tijdens het hardlopen te zien wilt krijgen, bijvoorbeeld het aantal minuten dat je loopt of het aantal kilometers. De app bewaart alle gegevens van je run, inclusief kaartje. Na je run kun je aangeven hoe zwaar je het vond, op wat voor terrein je liep en welke schoenen je droeg. Daarnaast biedt Nike+ Run Club gratis hardloopschema's. Deze kun je zelf aanpassen, zodat ze zo goed mogelijk werken voor jouw persoonlijke situatie. Een minpunt is dat het bij het uitproberen van deze app niet lukte om vanuit de (Android-)app verbinding te maken met Spotify. Jammer, aangezien de Nike+ Run Club een aantal fijne hardloop playlists heeft gemaakt op Spotify.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Runmeter GPS
Runmeter is een activity tracker voor de iPhone, die gekoppeld kan worden aan de Apple Gezondheids app en de Apple Watch. Daarvoor is het wel nodig om de betaalde versie aan te schaffen. Met deze app kun je - naast hardlopen - ook andere sporten beoefenen. Runmeter GPS heeft een duidelijk scherm - handig tijdens het lopen - en uitgebreide mogelijkheden, zoals het vergelijken van je hardloopsessies en het delen van prestaties op Twitter en Facebook. Bij deze app hoef je geen account aan te maken: de verzamelde gegevens worden alleen opgeslagen op je toestel. Aangezien privacy bij andere hardloop apps nogal een aandachtspunt is, is dit echt een pluspunt.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis:: Gratis versie met beperkingen en veel reclame. Om echt gebruik te maken van de mogelijkheden is het nodig om de Elite-versie aan te schaffen.

Strava
De app Strava kun je gebruiken voor zowel hardlopen als fietsen. Door middel van GPS houdt de app je route bij. Ook je afstand en snelheid worden bijgehouden. Als je dezelfde route meerdere keren loopt, maakt Strava een overzicht waarin je je prestaties per keer kunt vergelijken. Je kunt ook kijken hoe je het ervan afbrengt in vergelijking met anderen die dezelfde route lopen. Dat kunnen ook je eigen vrienden zijn, want je kunt andere gebruikers opzoeken via Facebook of hun Strava-account. Ook vind je maandelijks uitdagingen waaraan je kunt meedoen en kun je je prestaties delen via Facebook en Twitter.
Niveau: Gevorderden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.

Versterk je Enkel
Heb je zwakke enkels of een enkelblessure? De app Versterk je Enkel, ontwikkeld in opdracht van VeiligheidNL, biedt je een oefeningenschema waarmee je je enkels sterker maakt, zodat je weer pijnvrij en onbezorgd kunt hardlopen. Het schema duurt acht weken, waarbij je iedere week drie sets met oefeningen doet. Je kunt de oefeningen ook los doen. Verder geeft de app informatie over het intapen van je enkels en over de aanschaf van een enkelbrace. Je kunt ook een kaart raadplegen om te zien waar de voor jou dichtstbijzijnde sportarts of fysiotherapeut is gevestigd.
Niveau: Beginners en gevorderden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.