Online piano leren spelen

pianoles online
Online pianoles kun je thuis volgen, met video-instructies van een docent en oefeningen om na te spelen. Een overzicht van websites en apps met kwalitatief goede cursussen om piano te leren spelen.Wil je graag piano leren spelen, maar heb je geen tijd of geen geld voor pianoles? Online pianolessen kunnen een uitkomst zijn. Deze lessen bieden veel voordelen: ze zijn goedkoop of zelfs gratis, je kunt de lessen in je eigen tempo volgen en oefenen op momenten die voor jou goed uitkomen. Bovendien kun je de lessen eindeloos herhalen. Een online pianoleraar zucht nooit en legt de lesstof steeds opnieuw uit, zo lang jij maar op play blijft klikken.

Kijk voor songteksten met akkoordenschema's voor piano op: Online akkoordenschema's

Een nadeel van piano online leren kan wel zijn dat er niemand met je meekijkt om je te corrigeren. Ook heb je geen stok achter de deur om te blijven oefenen, waardoor je de training makkelijker kunt laten versloffen. Gelukkig zijn veel online pianocursussen erop gericht om je gemotiveerd te houden, door ervoor te zorgen dat je al snel merkbare vooruitgang boekt.

Online pianolessen

Garageband (Mac) | Garageband (iOS)
Garageband is een programma speciaal voor Apple toestellen. Het biedt ontzettend veel functionaliteiten op het gebied van muziek, waaronder een aantal pianolessen. De eerste les zit standaard meegeleverd met het programma, de andere acht kun je afzonderlijk downloaden. Samen bieden de lessen een basiscursus voor de piano. Je gaat aan de slag met akkoorden, toonladders, ritme en kruisen en mollen. Ook leer je een akkoordprogressie spelen in bluesstijl. Tijdens de lessen zie je voortdurend een piano onder in beeld, waarop wordt aangegeven wat de bedoeling is. Heb je zelf een midi-keyboard, dan kun je dit aansluiten om direct met de les mee te spelen.
Platform: Mac OS, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen extra betaling zijn er lessen gegeven door bekende artiesten.

Hoffman Academy
Op de website van Hoffman Academy kun je 140 gratis pianolessen bekijken. Deze lessen beginnen bij de absolute basis en vormen samen een complete pianocursus. Je kunt ervoor kiezen om tegen betaling aanvullend materiaal aan te schaffen, zoals bladmuziek en MP3-bestanden. Dit is echter niet verplicht. Door middel van het bekijken van de filmpjes en het meespelen van de oefeningen kun je al een heleboel leren. Alle lessen worden gegeven door de sympathieke meneer Hoffman. Je kunt de filmpjes zo vaak bekijken als je wilt.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn aanvullende materialen beschikbaar.

Piano+
Piano+ is meer een spelletje dan een serieuze instructietool. Deze app verandert je telefoon of tablet in een kleine piano waarop je allerlei bekende deuntjes kunt meespelen, zowel klassieke stukjes als popliedjes. Ook kinderliedjes en kerstliedjes zijn erbij. De app geeft aan welke toetsen je moet indrukken en hoe lang je ze ingedrukt moet houden. Aan het eind van het nummer krijg je je score te zien.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja, met veel reclame. Tegen betaling is een reclamevrije versie verkrijgbaar met extra materiaal.

Piano Couture
Op de website van Piano Couture vind je gratis tutorials voor het spelen van bekende popnummers. Ook kun je je inschrijven als lid; je krijgt dan toegang tot de couturians lounge, waar je een gratis beginnerscursus kunt volgen. Bevalt dit goed, dan kun je verder met de volledige betaalde cursus, genaamd 'Hack the Piano'. De aanpak van de cursussen is anders dan die van de meeste andere aanbieders van pianoles. De focus ligt op het leren spelen van akkoorden, zodat je al snel een heleboel nummers op een eenvoudige manier kunt spelen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis beginnerscursus en betaalde vervolgcursus.

Pianoles Online
Als je je inschrijft voor deze online pianolessen kun je twee korte proeflessen volgen, en twintig bekende liedjes leren spelen. De proeflessen hebben weinig om het lijf: ze bieden niet meer dan de absolute basis. Om echt iets te leren moet je verdergaan met de betaalde beginnerscursus. Ook kun je dan nog veel meer liedjes vinden om zelf te leren spelen.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Er zijn twee gratis proeflessen en twintig gratis liedjes.

Piano With Willie
Piano With Willie biedt online pianoles en focust zich op het snel leren spelen van echte muziek in plaats van te beginnen met het oefenen van toonladders. Je kunt beginnen met een gratis cursus van dertig korte lessen. Hierbij krijg je een gratis online playbook vol tips. Piano Wilth Willie belooft al resultaten bij een minimale inzet van vijf minuten oefenen per dag. Na de beginnerscursus moet je een betaald abonnement aanschaffen om verdere lessen te kunnen bekijken.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basiscursus en betaald abonnement.

Nederlandstalige pianolessen

Online Muziekcursus Piano
In twintig lessen leert deze Nederlandstalige cursus je de basisbeginselen van het pianospelen. Na afronding van deze cursus kun je goed overweg met de piano: zo kun je een aantal nummers spelen, noten lezen en zelf een begeleiding maken met behulp van akkoordsymbolen. Veelgebruikte termen in de muziek hebben geen geheimen meer voor je. De cursus wordt gegeven door een gediplomeerd docente, met wie je bij vragen contact kunt opnemen. Elke les bestaat uit een video van ongeveer acht minuten, die je zo vaak kunt afspelen als je wilt, en een aantal oefeningen die je vindt in een lesboek. Dit lesboek kun je direct downloaden en printen wanneer je je voor de cursus inschrijft.
Platform: Online (ook geschikt voor tablet en telefoon).
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Er is één gratis proefles.

Pianovid
Deze cursus, gegeven door gediplomeerd pianodocent Bart Spruit, is geschikt voor wie al wat ervaring heeft met de piano. De cursus is erop gericht dat je meer verschillende dingen kunt doen met je pianokennis. Zo leer je improviseren en akkoorden spelen. Hierdoor kun je al snel iets ten gehore geven wat goed klinkt. De cursus bestaat uit 25 Nederlandstalige lessen en een e-book. Elke les bestaat uit meerdere filmpjes waarmee je kunt meespelen. Bij vragen kun je contact opnemen met de docent.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Er is één gratis proefles.