Muziekcollectie streamen

muziek streaming
Als je een grote muziekcollectie hebt kan het handig zijn om deze te streamen via internet. Je hebt dan toegang tot je muziek vanaf elke mobiel, tablet of TV met een internetaansluiting. Deze diensten richten zich speciaal op het streamen van muziek en mediabestanden.
Kijk voor online muziekdiensten zoals Spotify en SoundCloud op: Online muziek luisteren

Audio streamen via internet

Hoe werkt het?
De meeste diensten werken met een programma, dat je installeert op de computer met je muziekcollectie. Op andere apparaten gebruik je een app - of ga je naar de website - om toegang te krijgen tot de muziek op je eigen computer. Het is handig dat je de muziekbestanden niet hoeft te uploaden. Een nadeel is dat de computer met de muziekbestanden altijd aan moet staan.

Advertentie

Bij Google Play Muziek moet je de bestanden wél uploaden. Deze muziekdienst is vergelijkbaar met Spotify: je kunt onbeperkt muziek afspelen uit een actuele muziekdatabase. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om je eigen muziekcollectie te uploaden en streamen. Alle muziek wordt daarbij toegankelijk via één, overzichtelijk programma.

Google Play Muziek
Als je een abonnement hebt op de online muziekdienst van Google - vergelijkbaar met Spotify - kun je ook je eigen muziekverzameling uploaden. Alles kan worden beluisterd vanuit de cloud op verschillende apparaten zoals laptop, tablet, smartphone, spelcomputer, mediaplayer of tv. Na het installeren van de software werkt alles snel en eenvoudig. Je kunt ook playlists aanmaken.
Taal: Nederlands.
Registreren: Google Play Muziek account nodig.
Gratis: Nee, wel een gratis proefperiode.
Opslagruimte: Opslag van 50.000 eigen muzieknummers.
Soort bestanden: o.a mp3, m4a, wma, flac en ogg.

Plex
Plex maakt van je computer een media server, waarmee je muziek, foto's en video's naar al je mobiele apparaten en TV kan streamen, als daarop een Plex app is geïnstalleerd. Deze dienst is zeer robuust en beschikt over apps voor vrijwel alle mobiele apparaten en smart TV's.
Platform: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Windows Phone, Smart TV's.
Taal: Engels.
Soort bestanden: vrijwel alle audio-, video- en beeldformaten.
Chromecast: Ja.
Gratis: Gratis account met beperkingen, en betaalde Premium versie.

Subsonic
Goed programma om overal toegang tot je muziekcollectie te hebben. Subsonic werkt met een klein programma dat op de computer wordt geïnstalleerd, en apps voor mobiele apparaten. Na het installeren wijs je aan waar de muziekbestanden - en andere media - op je computer staan. Synchroniseren verloopt automatisch - alles is overal direct beschikbaar - en je kunt ook playlists maken. Subsonic kan ook geïntegreerd worden met een Sonos systeem.
Platform: Windows, Mac OS, Android, iPhone, Windows Phone.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Soort bestanden: o.a. MP3, AAC, OGG, WMA, FLAC, APE.
Chromecast: Ja.
Gratis: Beperkt gratis account. Voor streamen naar mobiel is de Premium versie vereist.