Muziekcollectie streamen

muziek streaming
Als je een muziekcollectie hebt kan het handig zijn om deze te streamen via internet. Je hebt dan toegang tot je eigen muziek vanaf elke mobiel, tablet of TV met een internetaansluiting. Sommige diensten richten zich speciaal op het streamen van muziek en mediabestanden.Audio streamen via muziekdiensten

Apple Music
Met Apple Music kan je muziek die op je PC of Mac staat overal beluisteren door de muziekbibliotheek te synchroniseren. Standaard staat 'Synchroniseer bibliotheek' in de instellingen van Apple Music op een iPhone, iPad of Mac aan. Zonodig kan je dit handmatig doen. Als je geen gebruik wil maken van Apple Music is synchronisatie mogelijk met iTunes Match, een andere betaalde dienst van Apple.
Opslagruimte: 100.000 nummers
Soort bestanden: MP3, WAV, ALAC, AIFF (soms afhankelijk van de grootte en kwaliteit)

Google Play Muziek
Als je een abonnement hebt op de online muziekdienst van Google kun je ook je eigen muziekverzameling uploaden. Alles kan worden beluisterd vanuit de cloud op verschillende apparaten zoals laptop, tablet, smartphone, spelcomputer, mediaplayer of tv. Na het installeren van de software werkt alles snel en eenvoudig. Je kunt ook playlists aanmaken.
Opslagruimte: Opslag van 50.000 eigen muzieknummers.
Soort bestanden: o.a MP3, M4A, WMA, FLAC en OGG.

Spotify
Als je Spotify op een computer gebruikt kan je ook je eigen muziekcollectie afspelen. Klik in de desktopversie op het pijltje naar beneden (rechtsboven) en op instellingen. Bij 'lokale bestanden' kan je de mappen selecteren en kiezen of de lokale bestanden getoond moeten worden. Op een mobiel werkt dit niet. Wel kan je door een playlist te maken en via die playlist de nummers te downloaden de muziek op je mobiel krijgen. Dit is ook mogelijk met een gratis account. Vergeleken met andere diensten heeft Spotify de minste mogelijkheden om je eigen muziek af te spelen.
Opslagruimte: nvt.
Soort bestanden: MP3, MP4, M4P.

Streamen met speciale diensten

Hoe werkt het?
Plex en Subsonic werken met een programma dat je installeert op de computer met je muziek- en mediacollectie. Je hoeft je muziekbestanden dan niet te uploaden, maar de computer moet wel altijd verbonden zijn met internet. Om toegang te krijgen tot je muziek vanaf een ander apparaat zijn er apps beschikbaar. De muziekdienst Vox werkt geheel via de cloud: hier moet je je muziekbestanden uploaden, en kan de muziek vervolgens overal afspelen.

Plex
Plex maakt van je computer een media server, waarmee je muziek, foto's en video's naar al je mobiele apparaten en TV kunt streamen, als daarop een Plex app is geïnstalleerd. Deze dienst is zeer robuust en beschikt over apps voor vrijwel alle mobiele apparaten en smart TV's.
Platform: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Windows Phone, Smart TV's.
Taal: Engels.
Soort bestanden: vrijwel alle audio-, video- en beeldformaten.
Chromecast: Ja.
Gratis: Gratis account met beperkingen, en betaalde Premium versie.

Subsonic
Goed programma om overal toegang tot je muziekcollectie te hebben. Subsonic werkt met een klein programma dat op de computer wordt geïnstalleerd, en apps voor mobiele apparaten. Na het installeren wijs je aan waar de muziekbestanden - en andere media - op je computer staan. Synchroniseren verloopt automatisch - alles is overal direct beschikbaar - en je kunt ook playlists maken. Subsonic kan ook geïntegreerd worden met een Sonos systeem.
Platform: Windows, Mac OS, Android, iPhone, Windows Phone.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Soort bestanden: o.a. MP3, AAC, OGG, WMA, FLAC, APE.
Chromecast: Ja.
Gratis: Beperkt gratis account. Voor streamen naar mobiel is de Premium versie vereist.

Vox
Vox biedt onbeperkte muziekopslag voor eigen bestanden. Deze worden opgeslagen in het oorspronkelijke bestandstype - zonder compressie - en worden ook zo afgespeeld. Dit maakt deze dienst ideaal voor het opslaan en streamen van muziekbestanden in hoge kwaliteit. De Vox Music Player speelt ook muziek uit Soundcloud, YouTube en Spotify af. De player heeft ook een equalizer aan boord.
Platform: MacOS, iOS.
Taal: Engels.
Soort bestanden: FLAC, en alle gangbare bestandstypen.
Gratis: Voor het streamen van een eigen collectie is een Premium abonnement vereist.