Gratis fitness apps

fitness apps

Is de fitness app een goed alternatief voor de sportschool en de personal trainer? Overzicht van de beste fitness apps voor thuis: voor workouts, krachttraining, HIIT en 7 minute workouts.
Om te kunnen sporten heb je niet per se een abonnement op de sportschool nodig. Ook thuis kun je al je spiergroepen trainen. Er zijn allerlei apps op de markt die je kunt gebruiken om van je woonkamer je trainingsruimte te maken. En je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot je eigen huis: met een fitness app op je smartphone kun je sporten waar je maar wilt, als je maar verbinding hebt met internet. Ook financieel zijn fitness apps een voordelige optie: zelfs een betaalde app is nog altijd veel goedkoper dan een abonnement op de sportschool.

Advertentie

Volg je prestaties
Een ander voordeel van het gebruik van een fitness app is de mogelijkheid om je eigen prestaties te volgen. De meeste fitness apps maken het makkelijk om jezelf doelen te stellen en je vooruitgang te checken. Bij sommige apps kun je punten of leuke extraatjes verdienen door uitdagingen te halen, bijvoorbeeld zeven aaneengesloten dagen een workout doen of trainen voor zeven uur 's ochtends. Vaak wordt de mogelijkheid geboden om je prestaties te delen op social media of met vrienden die dezelfde app gebruiken. Ook zijn er apps die samenwerken met persoonlijke health tools, zoals bijvoorbeeld de Apple Watch. Hierdoor kun je een heel gedetailleerd beeld krijgen van je vooruitgang.

Voorkom blessures
Er kleeft echter ook een nadeel aan sporten vanuit huis: je krijgt geen begeleiding. Er is niemand die meekijkt en je corrigeert als je een oefening niet helemaal goed uitvoert. Hierdoor liggen blessures op de loer. Als je helemaal geen sportervaring hebt, is het dus verstandig om ook wat lessen bij een echte sportschool te volgen. Zo leer je de basishoudingen en is het gemakkelijker om blessures bij jezelf te voorkomen.

7 minute workout
Op het gebied van thuisfitness heeft de 7 minute workout de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Deze workout duurt maar zeven minuten, is gemakkelijk te leren en pakt al je spiergroepen aan. De workout is gecreëerd voor mensen met weinig tijd, die toch iets aan sport willen doen. Elke dag zeven minuten sporten op hoge intensiteit is bijzonder effectief, zo is gebleken uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Fitness apps voor thuis

8fit (Android) | 8fit (iOS)
Het trainingsaanbod van 8fit is gebaseerd op HIIT (High Intensity Interval Training). Op basis van je doelen - zoals afvallen of spiermassa opbouwen - wordt een individueel programma samengesteld met workouts van 5 tot 20 minuten. De aangeboden oefeningen zijn afwisselend en kunnen overal worden gedaan, zonder hulpmiddelen. De video-instructies bij de oefeningen zijn duidelijk. 8fit biedt een compleet fitness aanbod, met extra programma's zoals yoga, en een Pro-versie met maaltijd-advies en meer workouts. Je trainingen worden dagelijks ingepland en gelogd, zodat je sterk gemotiveerd wordt om ermee door te gaan.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie, Pro versie met maaltijd-advies en meer workouts.

Sport algemeen

Seven (iOS) | Seven (Android)
Al het goede komt in zevenen, moeten ze bij het maken van deze app gedacht hebben. Niet alleen is de app gebaseerd op de 7 minute workout, de makers hebben ook nog een 7 month challenge bedacht. Het is de bedoeling dat je jezelf uitdaagt om zeven maanden lang, zeven dagen per week de 7 minute workout te doen. Voor elke tweede maand dat je dit volhoudt, kun je een andere workout unlocken, zoals een core- of lower body-workout. Later behoren ook cardio en kracht tot de mogelijkheden. Je kunt deze extra workouts ook betaald aanschaffen. De app is eenvoudig in gebruik, met gesproken instructie en geanimeerde beelden die laten zien hoe je de oefeningen moet doen.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis standaardversie en betaalde app met meer workouts.

 Outdoor algemeen

The Johnson & Johnson official 7 minute workout (Android, iOS)
De basis van deze app is de 7 minute workout, maar er zijn ook langere workouts en workouts met andere oefeningen. Voor een gratis app is deze erg compleet. Voor alle workouts geldt dat je in principe alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt. De app maakt onderscheid tussen beginnersniveau, gemiddeld en gevorderd. Tijdens de oefeningen krijg je gesproken instructies en bewegend beeld ter ondersteuning.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Sworkit (Android) | Sworkit (iOS)
Sworkit is een grote en uitgebreide fitness app met veel gratis opties. Je kunt kiezen uit krachttraining, cardiotraining, yoga en rek-en-strekoefeningen. Ook een full body workout behoort tot de mogelijkheden. Binnen iedere categorie heb je de keus uit verschillende workouts. De gesproken instructies zijn wel wat summier, en het bewegende beeld is erg klein. Als je de oefeningen niet kent, moet je steeds naar je scherm kijken om te zien wat je moet doen. Als je echter eenmaal vertrouwd bent met de oefeningen zal dit echter geen probleem meer zijn.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels, Duits en andere talen.
Gratis: Ja. Betaalde versie met meer workouts.

Zova
Zova is een mooie app voor personal traning, die gericht is op vrouwen. Je kunt kiezen uit verschillende workouts, zoals circuittraining, krachttraining, HIIT en stretching. Er worden ook complete programma's aangeboden om in een aantal weken in vorm te komen. Je kunt je workouts inplannen in je eigen schema, doelen stellen en samen trainen met anderen. Ook kun je je eigen muziek integreren met de app. Zova heeft ook een app voor de Apple Watch.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Een aantal workouts is gratis, voor meer oefeningen is een abonnement vereist.

Fitness app voor de sportschool

Virtuagym (Android) | Virtuagym (iOS)
Deze app is handig voor het maken van een trainingsschema. Je kunt een fitness schema bijhouden door je oefeningen te selecteren uit een grote database. Krachtapparatuur, dumbbells, kettlebells, cardio-apparaten, ballen, elastieken, en oefeningen zonder equipment: zeer veel is aanwezig. Je kunt je schema inplannen in een kalender, en zonodig meldingen laten geven. De app is gratis, maar bij een gratis abonnement kun je één schema aanmaken.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Pro-abonnement met uitgebreide opties.