Minder suiker eten

Minder suiker

Suiker bevat veel calorieën en zit in meer producten dan je denkt. Deze apps en websites helpen inzicht te krijgen in je suikerinname en bieden gezonde alternatieven en tips om de suiker te laten staan.
Toegevoegde suiker
Suiker is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. Ongezond, dikmakend en zelfs zwaar verslavend: een al te beste reputatie heeft suiker niet meer. Vooral geraffineerde suiker (bewerkte suiker, zoals witte suiker of basterdsuiker) krijgt vaak de zwarte piet toegespeeld. Dit soort suiker wordt toegevoegd aan allerlei producten als extra smaakmaker. Zo zit het niet alleen in snoep en koek, maar ook in producten waarvan je dat niet direct verwacht, zoals soepen, sauzen en broodbeleg. Hierdoor krijg je ongemerkt meer suiker binnen dan goed voor je is. Wil je minder suiker eten, begin dan eens met minder snoepen.

Tips om minder te snoepen

  • Leg snoep en koek achter in de kast, en fruit binnen handbereik.
  • Koop zoetigheid in kleine verpakkingen: niet een grote bak ijs, maar een klein bakje dat in één keer op gaat.
  • Stop met het drinken van frisdrank en vruchtensap. Hierin zit veel meer suiker dan je zou denken. Neem voor onderweg een eigen waterfles mee.
  • Zorg dat je hebt gegeten voor je boodschappen gaat doen. Wie boodschappen doet met honger, komt veel sneller in de verleiding om ongezonde dingen te kopen.
  • Heb je trek, drink dan eerst een glas water of thee. Dorst vermomt zich nogal eens als honger.
  • Zorg dat je maaltijden voldoende voedzaam en vullend zijn. Zo kun je op volkorenbrood bijvoorbeeld veel langer vooruit dan op witbrood.

7 Day Sugar Free Detox
Deze app biedt een zeven dagen durende kennismaking met een suikervrije leefstijl, handig voor wie dit gedurende korte tijd wil uitproberen. Je kunt kiezen uit een maaltijdplan met weinig suiker of een maaltijdplan met helemaal geen suiker. Ook biedt de app recepten, boodschappenlijstjes en adviezen op het gebied van slaap en waterinname.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis:: Nee.

Sugar Free Diet
Ook deze app biedt een zeven dagen durend plan waarmee je kennismaakt met een leefstijl zonder suiker. De app biedt een compleet gezond maaltijdplan voor zeven dagen, inclusief recepten, die soms wel wat bewerkelijk zijn. Ook geeft de app informatie over wat suiker is en wat het doet met je lichaam.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja, met veel reclame.

Suikerteller App (iOS)
De gratis Suikerteller App is onderdeel van het populaire Sugarchallenge.nl, een website die mensen stimuleert om te stoppen met het eten van geraffineerde suikers. De app is een handig naslagwerk waarin je van honderden producten kunt bekijken hoeveel suikerklontjes, koolhydraten en calorieën ze bevatten. Je weet dan direct of dit product past in een suikervrije leefstijl. Ook vind je in de app een spieklijst met meer dan 70 suikerschuilnamen. Op de website vind je recepten en tips voor restaurants waar je suikervrij kunt eten. Ook kun je je aanmelden voor de Sugarchallenge-supportgroepen op Facebook of voor een programma om onder begeleiding te stoppen met het eten van suiker.
Platform: Online, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Om meer content op de website te zien, zoals suikervrije dagmenu's, moet je je eerst registreren.

Suikertest
De gratis Suikertest wordt aangeboden door het Vlaamse ziekenfonds Partena. Door middel van tien vragen stelt de test vast of jouw suikerconsumptie binnen de grenzen van het gezonde valt. Is dit niet het geval, dan krijg je tips om je suikerinname te minderen en kun je doorgaan met het gratis Stappenplan. Dit is een eenentwintig dagen durend programma waarmee je inzicht krijgt in je eetgedrag en je meest beruchte snoepmomenten. Na het stappenplan ontvang je nog drie weken lang e-mails met tips en recepten voor een suikervrije leefstijl.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.