Minder op je smartphone zitten

te veel op je telefoon
Hoe vaak per dag kijk je op je telefoon? Deze apps houden precies bij wat je op je smartphone doet, en stimuleren je om je telefoongebruik te verminderen.

Kijk voor apps om meer werk gedaan te krijgen op: Tools voor productiviteit
Apps voor het tijdelijk blokkeren van internet: Websites blokkeren.

Te veel op je telefoon zitten
Het is een plaag van deze tijd: altijd en overal op je smartphone kijken. Op een loos moment, maar ook in gezelschap kunnen veel mensen zich moeilijk losmaken van de voortdurende stroom van berichtjes, likes en lonkende spelletjes. Als je het gevoel hebt dat de smartphone te veel tijd opslorpt kun je nagaan wat je eigenlijk doet op je telefoon. Er zijn apps die precies bijhouden wat je doet, en hoe lang. Om je telefoongebruik te verminderen kun je vervolgens een app gebruiken die je stimuleert om de mobiel met rust te laten, bijvoorbeeld door punten te geven als je er een tijdje vanaf blijft.

Welke apps gebruik ik het meest?
Op de iPhone en iPad kun je direct een overzicht inzien van de apps die je het meest gebruikt. Ga daarvoor naar Instellingen > Batterij. Onder Batterijgebruik zie je een lijst met de apps waar de meeste stroom naartoe is gegaan. Tik op het klokje (naast de keuze voor 24 uur / 6 dagen). Je krijgt nu te zien hoelang je de apps op je scherm hebt geopend. Op Android toestellen is deze informatie niet standaard beschikbaar.

Monitoren van telefoon gebruik

Quality Time (Android)
Quality Time is een tracker die bijhoudt wat je op de telefoon doet. Elke ochtend krijg je een samenvatting van je telefoongebruik van de vorige dag, waarin je precies ziet hoe lang en hoe vaak je in apps, en op internet bezig was. Je kunt overzichten inzien van je telefoongebruik over langere periodes: dit kan heel confronterend zijn. De app biedt de mogelijkheid om je telefoonverslaving te beteugelen door breaks in te stellen waarin je de telefoon niet gebruikt. Daarbij kun je aangeven welke apps, berichten en gesprekken er wel toegankelijk blijven.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Moment (iOS)
Deze iPhone app houdt bij hoeveel je op je telefoon zit. Moment app heeft een smaakvol design, en geeft veel informatie over je telefoongebruik. In fraaie statistieken wordt je smartphone gebruik in kaart gebracht: hoe lang, hoe vaak en op welke apps. Je kunt limieten voor jezelf instellen, als je hier overheen gaat zal Moment je een melding sturen. Deze app kan ook in gezinsverband worden gebruikt: je ziet dan het mobielgebruik van je huisgenoten in een overzicht, en kunt met elkaar 'gezinstijd' afspreken waarop iedereen van z'n mobiel afblijft (als iemand er niet van af kan blijven gaat er een alarm af).
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, € 1,09.

Ontmoedigen van telefoon gebruik

BreakFree (iOS) | BreakFree (Android)
BreakFree is een simpele app waarmee je kunt afkicken van de smartphone. Er wordt bijgehouden hoe vaak je je telefoon gebruikt en ongrendelt. Aan de hand hiervan wordt een 'verslavings-score' berekent, die je kunt proberen te verbeteren. De app stimuleert je zo om in de mobiel steeds minder te gebruiken. De app houdt weinig gegevens bij: je kunt wel zien op welke locaties je de mobiel hebt gebruikt, maar niet de apps die je het meeest gebruikt. De meldingen van BreakFree kunnen snel irriteren.
Platform: Android, iPhone.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Freedom (iOS)
Freedom is de 'cold turkey' app voor je telefoonverslaving: hiermee kun je bepaalde websites afsluiten, of het internet compleet afgrendelen. De app maakt het mogelijk om eigen roosters te maken met uren waarop je - bijvoorbeeld - geen toegang hebt tot bepaalde websites of apps. Op je iPhone is de app dan nog wel te openen, maar hij wordt niet meer ververst. Je kunt wel bellen en SMS-jes ontvangen. Het is praktisch onmogelijk om een ingestelde blokkering van Freedom uit te zetten.
Platform: iPhone, iPad, Mac OS, Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel een gratis proefperiode.

Forest (iOS) | Forest (Android)
Mooie, originele app om minder op tijdrovende websites te zitten: deze app laat je een boom planten, die groeit als je niet op 'verboden' websites komt. Zodra je websites bezoekt die op je zwarte lijst staan, gaat de boom achteruit. Als je mee kunt gaan in dit spelletje zal het zeker lukken om je mobielgebruik te verminderen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis voor Android, betaald op de iPhone.

Offtime (iOS) | Offtime (Android)
Offtime is een app met veel mogelijkheden: je telefoongebruik wordt in kaart gebracht, waarbij je exact ziet hoe lang je belt en op welke apps je bent geweest. Vervolgens kun je periodes instellen waarin je - bijvoorbeeld - alleen berichten ontvangt van belangrijke contacten, en een aantal apps niet kan gebruiken. Als je jezelf weer inplugt krijg je een overzicht van de berichten die je hebt gemist. Het is ook mogelijk om automatische berichten te laten sturen in de tijd dat je jezelf onbereikbaar hebt gemaakt.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis voor Android, betaald op de iPhone.

Pops. (iOS)
Deze app is bedoeld voor mensen die de neiging willen onderdrukken om voortdurend hun mobiel te checken. Door Pops te gebruiken maak je er een sport van om je apparaat met rust te laten. Je start de app, stelt een tijd in, bijvoorbeeld 1 uur, legt de mobiel omgekeerd op tafel en gaat aan het werk. Als je de telefoon toch oppakt krijg je een waarschuwing te zien:'Put your phone back down! Pops geeft je elke 25 minuten een korte break - aangegeven met camera-flitsen - om je berichten te checken.
Platform: iPhone.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.