Sociale netwerken

sociale media
Naast populaire sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en Snapchat zijn er andere die zich richten op specifieke groepen. Ook zijn er platforms die zich onderscheiden door minder reclame, en meer respect voor de privacy.
Kijk voor WhatsApp en andere social media apps op Messaging en chatprogramma's

Wat zijn sociale netwerken?
Sociale netwerksites zijn de spil van het internet: platforms voor het onderhouden van contacten, het delen van informatie en het vinden van een baan of een date. Traditioneel gezien zijn sociale netwerken groepen mensen die dezelfde interesses hebben. In de tijd vóór het internet zouden die mensen elkaar vinden bij de dorpspomp, op een feestje, bij een club, of op een reünie. Op internet speelt locatie geen rol, waardoor het mogelijk is om wereldwijd contacten te leggen en informatie uit te wisselen.

Ask.fm
Sociaal netwerk voor (anonieme) vragen en antwoorden. Dit netwerk wordt vooral gebruikt door jongeren om contacten te onderhouden met bekenden, op een minder zichtbare manier dan - bijvoorbeeld - een post op Facebook. Je kan je aanmelden met een Facebook of Twitter account, of een apart profiel aanmaken. Vervolgens kun je benaderd worden, en zelf vragen stellen aan andere mensen op Ask.fm
Taal: Nederlands.

Facebook
Het grootste sociale netwerk heeft meer dan 1 miljard gebruikers. Ook in Nederland en België is Facebook toonaangevend: je kunt o.a. een profiel onderhouden, chatten, uitnodigingen versturen, evenementen delen en deelnemen aan groepen. Naast een platform om contact te houden met vrienden en familie is Facebook uitgegroeid tot een podium voor bedrijven en netwerkers. Privacy staat hierbij sterk onder druk: de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn voor Facebook een bron van inkomsten, en worden - zoals is gebleken - onvoldoende afgeschermd.
Taal: Nederlands.

Geni | MyHeritage | WeRelate
Websites voor genealogie waarop je informatie kunt vinden en toevoegen over familieleden: een stamboom maken, foto's plaatsen en contacten leggen met verwanten.
Taal: Nederlands.

Google Plus
De sociale netwerksite van Google is nooit echt doorgebroken, en inmiddels op zijn retour. Anders dan - bijvoorbeeld - Facebook is Google Plus geen profielenwebsite waar je naar toe gaat om te zien wat je vrienden doen. Het netwerk is op de achtergrond aanwezig in Google diensten zoals Gmail, YouTube en Google Agenda. Daar biedt het mogelijkheden om persoonlijke - of zakelijke - contacten te versterken.
Taal: Nederlands.

Instagram
Instagram is begonnen als foto app die een nostalgisch sausje over foto's legt, en inmiddels uitgegroeid tot een netwerk waar miljoenen gebruikers foto's met elkaar delen. Meer info: Instagram voor beginners.
Platform: iPhone, Android.
Taal: Nederlands.

LinkedIn
Internationale sociale netwerksite voor het het onderhouden van zakelijke contacten. LinkedIn is gericht op mensen die werk of werknemers zoeken, hun bedrijf willen promoten, of contacten onderhouden met (ex)collega's. In een LinkedIn profiel ligt de nadruk op werk en opleiding. Je bouwt aan je netwerk door contacten te leggen met - bijvoorbeeld - collega's en klasgenoten. De contacten van die mensen worden zichtbaar als ze je als 'connectie' accepteren. Mensen geven elkaar ook aanbevelingen. Er wordt niet gechat in LinkedIn. Meer informatie: LinkedIn profiel aanmaken
Taal: Nederlands.

Musical.ly (Android) | Musical.ly (iOS)
Met deze populaire app kun je korte dans- en playbackfilmpjes maken, om te delen met vrienden. Actieve gebruikers van Musical.ly - vooral kinderen - worden 'musers' genoemd. Video's duren maximaal een minuut, en worden opgeleukt met filters en opties, zoals slow-motion. Musical.ly is gekoppeld aan een muziekbibliotheek met miljoenen songs.
Taal: Engels.

MySpace
Grote, internationaal netwerk dat al jaren over zijn hoogtepunt heen is. MySpace is nog wel een platform voor artiesten en fans: pagina's met muziek, foto's en concert info.
Taal: Nederlands.

Pinterest | Pinterest (Android) | Pinterest (iOS)
Op dit platform kun je foto's of video's van websites op een eigen pagina zetten: pinnen. Zo maak je visuele bookmarks om inspiratie op te doen voor - bijvoorbeeld - huisinrichting, mode, hobby's of reizen. Er wordt automatisch een link gemaakt naar de oorspronkelijke websites. Pinterest maakt het mogelijk om openbare of privé-pagina's aan te maken, gebruikers te volgen, en pagina's te delen met anderen.
Taal: Nederlands.

Remembr.
Nederlandse sociale netwerksite voor het aanmaken van een herdenkingspagina voor een overledene, om herinneringen te delen. De pagina krijgt een eigen webadres, en je wordt op de hoogte gehouden als er een bericht is geplaatst.
Taal: Nederlands.

Second Life
Virtuele wereld voor volwassenen waarin je rondloopt met een avatar. In Second Life kun je o.a. chatten, uitgaan, virtuele sex hebben, winkelen, huizen bouwen, games spelen, vliegen, racen en zaken doen. Er is ook een nagebouwde versie van Amsterdam, en een Belgische omgeving: The Villa Belgium. Second Life is groot, en het kost veel tijd om de mogelijkheden te leren kennen. Een basis account is gratis. Een betaald abonnement biedt meer opties.
Taal: Engels.

Snapchat
Snapchat is bedacht door studenten van de Stanford University: een app waarmee je foto's en video's kan rondsturen die een paar seconden te zien zijn, en daarna gewist worden. Communiceren via Snapchat is wereldwijd een groot succes onder jongeren, waardoor het is uitgegroeid tot een enorm sociaal medium. Meer info: Snapchat voor beginners
Taal: Engels.

TurklerinMekani
Netwerk voor Turks-Nederlandse jongeren, ouderen en Turkije liefhebbers. Naast forums met discussies over allerlei onderwerpen wordt er o.a. muziek, video, literatuur uitgewisseld. In de rubriek "Digitaal Reizen" kun je foto's uploaden van mooie plaatsen in Nederland en Turkije, en hierop reageren. Leden kunnen ook chatten met online vrienden en oproepen en events plaatsen. Een profiel aanmaken is gratis, en via credits zijn extra opties te verkrijgen, zoals jezelf 'in de spotlight' zetten.
Taal: Nederlands, en Turks.

Twitter
Wereldwijd platform voor berichten van maximaal 280 tekens. Twitter wordt volop gebruikt voor nieuws, en het volgen van bekende personen. Politici, artiesten, media, bedrijven en overheid maken gebruik van Twitter voor promotie en het onderhouden van contacten met het publiek. Voor privé-gebruikers lijkt Twitter enigszins op zijn retour.
Taal: Nederlands.

Twoo
Deze Belgische profielenwebsite is inmiddels actief in 200 landen. De nadruk ligt op het leren kennen van nieuwe mensen in de buurt door te chatten en foto's te plaatsen. Het aanmaken van een profiel aanmaken is gratis, en via in-app aankopen zijn extra opties te verkrijgen. Ook beschikbaar als app voor iPhone en Android.
Taal: Nederlands.

Vero (Android) | Vero (iOS)
Vero is een alternatief voor Instagram: je kunt op deze social media app o.a foto's, links, en aanbevelingen voor films, boeken en muziek posten. In grote lijnen werkt het hetzelfde als Instagram, maar er is geen reclame en de volgorde van berichten in je feed wordt niet door een algoritme bepaald. Vero is vooral een medium voor mensen die kritiek hebben op ontwikkelingen bij Instagram, en moet zichzelf nog bewijzen als een zelfstandig sociaal platform.
Taal: Engels.

YouTube
YouTube is het bekende platform voor video's, dat tot de grootste media ter wereld behoort. Personen, bedrijven en instellingen kunnen op YouTube een eigen kanaal starten om hun zichtbaarheid op internet te vergroten. Rond populaire kanalen zijn er miljoenen actieve volgers, die ook informatie met elkaar uitwisselen.
Taal: Nederlands.

Zenly (Android) | Zenly (iOS)
Hippe app om contact te houden met vrienden als je - bijvoorbeeld - op een festival bent. Je deelt je locatie voor een korte tijd, en kan op de kaart zien waarin de anderen zijn. Zo kun je iedereen terugvinden, en zelfs zien of hun telefoon (bijna) leeg is.
Taal: Engels.