Video monteren

video monteren
Zelf een video monteren is niet zo ingewikkeld als het lijkt, en vereist geen kostbare video software. Deze videoprogramma's en apps bieden veel mogelijkheden voor geen of lage kosten.

Online, offline of mobiel monteren?
Als je regelmatig video's monteert ligt het voor de hand om een programma op de computer te gebruiken. Mac computers worden standaard geleverd met iMovie, en op Windows computer is vaak Movie Maker aanwezig: programma's die prima geschikt zijn voor het monteren van een familie-, vakantie- of instructiefilm. Wie méér wil kan zich uitleven met een (semi)professioneel pakket met geavanceerde mogelijkheden voor video- en audiobewerking, chromakey en 4K resolutie. In deze categorie is Lightworks een voordelige optie.

Een online videobewerker is een uitkomst als je niet beschikt over een krachtige computer. Deze editors bieden online opslagruimte voor je creaties, en stellen weinig eisen aan de computer. Ze werken overal, en zeuren nooit over een ontbrekende codec. Een nadeel is dat er bij gratis video-editors beperkingen gelden voor de lengte en kwaliteit van de video's. En met een trage internetverbinding is het uploaden een tijdrovend karwei. Kijk voor een stap-voor-stap handleiding voor de online editor van YouTube op: Video monteren met YouTube

Een videobewerkings app is handig als je filmpjes maakt met de camera op je tablet of mobiel. De bestanden hoeven dan niet te worden overgezet naar de computer om ze te bewerken. Je monteert op de mobiel, en kunt het resultaat direct posten op sociale netwerken.

Online videowerkers en apps

Adobe Premiere Clip
Adobe Premiere Clip is een videobewerkings app voor tablet en mobiel, om filmpjes te monteren die je met de ingebouwde camera hebt gemaakt. Deze app is een afgeslankte versie van Adobe Premiere, een professionele videobewerker. Je kunt alle gewone bewerkingen uitvoeren: filmpjes knippen en aan elkaar plakken, geluid toevoegen, titels en overgangen maken. Het resultaat is direct te delen op YouTube, Facebook en Twitter of te bewaren op de mobiel. Adobe Premiere Clip kan ook geheel automatisch een clip maken van foto's en video's, met muziek erbij.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

WeVideo (online) | WeVideo (iOS) | WeVideo (Android)
Goed, gebruiksvriendelijk programma voor het bewerken van video's. WeVideo is een programma waarin je snel aan de slag kunt, en niet lastig wordt gevallen met een overdaad aan opties. Er zijn twee basis instellingen: Storyboard Mode en Timeline Mode. Storyboard Mode is handig als je een beginner bent, of in een paar minuten een video wilt monteren: snel slepen met videoclips, en toevoegen van titels en audio. Zonodig kun je daarbij een Theme gebruiken met kant-en-klare overgangen, muziek en lettertypes in een bepaalde stijl. De Timeline Mode is voor gevorderden: hierbij heb je controle over allerlei instellingen en kun je geavanceerde mogelijkheden inzetten, zoals beeld-in-beeld, rollende aftiteling, chromakey (greenscreen) en screencasting. Met betaalde accounts kan gewerkt worden in resoluties van 720p en 1080p (HD).
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel een proefaccount met watermerk.

YouTube Video Editor
De ingebouwde video-editor van YouTube is een prima programma om filmpjes te knippen, aan elkaar te plakken en geluid, tekst en overgangen toe te voegen. Deze tool is uiteraard vooral geschikt als je video's op YouTube wilt plaatsen: ze worden geoptimaliseerd voor YouTube en zijn met een muisklik te publiceren. Ook het stabiliseren van beelden, en downloaden van je film naar de computer behoort tot de mogelijkheden. Je kunt verschillende soorten video uploaden, waaronder MP4, WMV en AVI. Kijk voor een stap-voor-stap handleiding op: Video monteren met YouTube
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Video software

Avidemux
Robuuste videobewerker, die geschikt is voor knip- en plakwerk van alle video's. Avidemux ondersteunt zeer veel soorten video en is handig voor het omzetten naar andere bestandstypen. Je kunt ook werken met geluid, en filters gebruiken. Avidemux ziet er wat ouderwets uit, en het duurt even om de juiste knoppen te vinden. Als je daaraan gewend bent blijkt het programma zeer snel in gebruik.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Lightworks
Lightworks is een professioneel videowerkingsprogramma met uitgebreide mogelijkheden. Als je alleen een paar vakantievideo's aan elkaar wil plakken is dit geen goede optie: het kost tijd om ermee te leren werken. Voor professionele software is Lightworks zeer voordelig, en een alternatief voor dure pakketten zoals Avid en Adobe Premiere. De gratis versie is een volwaardige video-editor waarin je kunt werken met meerdere lagen, audio, effecten en filters. Het verschil met de Pro-versie zit vooral in de video-export mogelijkheden: de gratis versie exporteert naar Vimeo (max. 1080p) en YouTube (max.720p), en de Pro-versie exporteert in verschillende bestandstypen tot 4K. Uiteraard kun je een video altijd op de computer opslaan. Lightworks draait het beste op een snelle, krachtige computer.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en Pro-versie met meer mogelijkheden.

Movie Maker
Movie Maker is de standaard video software in oudere versies van Windows. Daarin kan het nog gebruikt worden, maar het kan niet meer gedownload worden. De laatste versie, Movie Maker 2012, is een uitstekend programma voor het monteren van een persoonlijke video of een instructiefilm. Het werkt eenvoudig en biedt alle gebruikelijke opties: bijsnijden en splitsen van video's, toevoegen van geluid, titels, effecten en overgangen. Met de stabilisatietool kunnen schokkerige beelden meer vloeiend worden gemaakt. Ook kun je werken met meerdere geluidsporen, waaronder een voice-over. Gemonteerde video's kunnen gemakkelijk worden opgeslagen in MP4, om te delen op sociale netwerken of af te spelen op mobiele apparaten. De hoogste kwaliteit waarin een video kan worden opgeslagen is High Definition (1080p).
Platform: Windows.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.