Software downloaden

software downloaden
Overzicht van veilige, betrouwbare websites voor het downloaden van gratis software, Open Source programma's en alternatieven voor kostbare software pakketten.


Problemen met onveilige software voorkomen:
  1. Let op dat je op de juiste downloadbutton klikt (en niet op een advertentie).
  2. Lees de informatie bij de software nauwkeurig door: 'gratis download' wil nog niet zeggen dat de software geheel gratis is. Soms gaat het om een proefversie van een betaald pakket.
  3. Zo installeer je software veilig: Software installeren.
  4. Let op dat je bij het installeren geen extra programma's of toolbars installeert.
Kijk voor gratis software voor fotobewerking op: Gratis foto's bewerken
Voor het veilig downloaden van muziek: Muziek downloaden

Software downloadsites

AlternativeTo
Deze website geeft alternatieven voor bekende software pakketten, zoals Photoshop, Acrobat Reader en Office. Dat kunnen Open Source programma's zijn, maar ook minder bekende betaalde pakketten. De software wordt niet zelf aangeboden: er wordt doorgelinkt naar de leverancier.
Software voor: Windows, Mac, Linux, iPhone, Android.
Taal: Engels.

Download.com
Download.com is een van de grootste technologiewebsites ter wereld, met besprekingen van software voor Windows, Mac, Android en iOS. Je kunt hier gemakkelijk zoeken, snel zien wat de populairste programma's zijn, en nagaan hoe ze beoordeeld worden door Download.com en door gebruikers. Bij gratis software wordt vermeld of er beperkingen zijn; bijvoorbeeld of het programma volledig werkt.
Software voor: Windows, Mac, iOS, Android.
Taal: Engels, Duits, Spaans.

Giveaway of the Day
Deze website biedt elke dag een programma en een aantal apps gratis aan. Geen freeware, maar software waarvoor op andere dagen betaald moet worden. Wie dagelijks op de hoogte wil blijven van nieuwe gratis software kan meldingen laten sturen of zich abonneren op een nieuwsbrief of een RSS feed.
Software voor: Windows, iPhone, Android.
Taal: Nederlands.

GratisSoftware.nl
Overzichtelijke Nederlandse website met gratis software en apps voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Met duidelijke omschrijvingen, bezoekerswaarderingen, tips voor de installatie en een forum om voor softwarevragen.
Software voor: Windows, Mac, Linux, iOS, Android.
Taal: Nederlands.

Ninite
Handig als je een PC in gebruik wil nemen: op deze website maak je een keuze uit veelgebruikte software en kun je alle software in één keer downloaden en installeren. Ninite houdt daarbij rekening met de taalversie, en blokkeert automatisch toolbars en andere extra software.
Software voor: Windows 10, 8, Vista, XP.
Taal: Engels.

Oldversion.com
Soms werkt een nieuwe softwareversie niet goed op een oud systeem. Op deze website zijn oude versies te vinden van bekende paketten voor Windows, Mac en Linux, zoals mediaspelers en kantoorsoftware. Ook kun je hier terecht voor oude games en Android apps.
Software voor: Windows, Mac, Linux, Android.
Taal: Engels.

Software termen

Freeware:  Gratis software.

Open Source
Gratis software waarvan de broncode vrij is, zodat iedereen het mag kopiëren en aanpassen. Er hoeven geen licentiekosten betaald te worden. Het idee hierachter is dat de software voor iedereen toegankelijk is, en door ontwikkelaars - overal ter wereld - verbeterd kan worden.

Shareware / Trial version / Free to try
Software die je gratis kan proberen. Als de proeftijd voorbij is wordt het programma onbruikbaar, of wordt er om een vergoeding gevraagd. Soms heeft de probeerversie minder mogelijkheden dan het betaalde programma: cripple ware.

Demo
Gratis programma met beperkte mogelijkheden (bijvoorbeeld het eerste level van een game).

AdWare / Spyware
Software die informatie over de gebruiker doorgeeft via internet en/of je bestookt met reklame.