Beste browsers

wat zijn de besst browser
Een webbrowser is misschien wel het belangrijkste programma op je computer. Om te surfen, navigeren en te zoeken op internet gebruik je dus een goede browser, die snel en probleemloos werkt. Welke browsers hebben de beste prestaties?

Goede browsers: de basis

    Alle browsers op deze pagina zijn veilig en voorzien van:
  1. Automatische updates: nooit meer een verouderde browser.
  2. Een incognitomodus: surfen zonder sporen na te laten.
  3. Privacy-instellingen: opties om opdringerige reclame en trackers te blokkeren.
  4. Bladwijzers synchroniseren: indien gewenst kun je bladwijzers gebruiken op meerdere apparaten.
Chrome | Chrome (iOS) | Chrome (Android)
chrome browserChrome is veruit de populairste browser, en dat is niet verwonderlijk. De browser van Google is snel, overzichtelijk en valt je niet lastig met opties: die zitten weggestopt in menu's. Er is zoveel mogelijk ruimte om te surfen. Chrome loopt nooit vast: als een website crasht wordt alleen dat venster gesloten. Daarbij beschikt deze browser over oneindig veel extensies, en is hij geïntegreerd met andere Google-diensten. Chrome was vroeger berucht om zijn forse geheugengebruik, maar sinds 2020 is dat niet meer iets om je zorgen over te maken.
Platform: Windows 10, Mac OS, Linux, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Edge
fontDe nieuwste versie van deze Microsoft browser maakt gebruikt van Chromium, en heeft daarmee dezelfde basis als de Chrome-browser. Chromium Edge heeft dus dezelfde kwaliteiten als Chrome. Extensies om de browser te integreren met Microsoft diensten en producten zullen steed meer beschikbaar komen voor deze browser.
Platform: Windows 10, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Firefox
firefox browserFirefox is een uitstekende browser, met name voor gevorderde gebruikers die zware eisen aan een browser stellen. Er zijn veel mogelijkheden om deze browser geheel naar je hand te zetten. Ook de privacy opties zijn geavanceerd. Firefox heeft een ingebouwde functie om screenshots te maken, een taakmanager, en een opslagfunctie voor artikelen en video's en biedt ondersteuning voor WASM en WebVR games is ingebouwd.
Voor Firefox zijn duizenden extensies beschikbaar: kleine programma's die functies toevoegen. Bijvoorbeeld voor het opslaan van video en audio.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

Opera
opera browserOpera was vroeger een interessante browser voor gevorderde gebruikers, met een eigen stijl. Deze browser maakt nu ook gebruik van Chromium, de technische basis van Chrome, en beschikt daarmee over dezelfde kwaliteiten. Opera is uitgerust met interessante snufjes, zoals een screenshot tool, omrekenfuncties voor valuta's en tijdzones, en een crypto wallet in de mobiele versie.
Platform: Windows 10, Mac OS, Linux, iOS, Android, Nintendo Wii, en meer.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Speciale browsers

Pale Moon
Pale moonPale Moon is een uitgeklede versie van Firefox, die gericht is op sneller surfen en veiligheid. De onderdelen uit Firefox die ontbreken zijn o.a. de opties voor toegankelijkheid en ouderlijkse controle. Deze browser is compatibel met zeer veel Firefox add-ons. Als standaard zoekmachine wordt DuckDuckGo gebruikt, dat de zoekgeschiedenis niet opslaat. Pale Moon biedt veel instelmogelijkheden voor gevorderde gebruikers, en heeft een actief gebruikersforum.
Platform: Windows 10, Atom/WinXP, Linux, Android.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Gratis: Ja. Open Source software.

Vivaldi
vivaldiDe Vivaldi browser is gebaseerd op de Chromium engine (de software "motor" van Chrome) en richt zich op veeleisende gebruikers die geen standaard browser kiezen, maar een programma dat geheel naar eigen smaak ingericht kan worden. Deze browser biedt uitgebreide opties om advertentie trackers te blokkeren. Vivaldi bevat slimme oplossingen om te zoeken met sneltoetsen, en notities te maken. Het uiterlijk van deze browser past zich mooi aan bij de pagina's die je bezoekt.
Platform: Windows 10, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.