Opslag online

Opslag online
Last van een volle PC? Opslag van bestanden op internet kan een prima oplossing zijn. De nieuwste online diensten bieden steeds meer gratis opslagruimte.

Hoe werkt het?
Meestal hoef je alleen een e-mailadres en een wachtwoord op te geven. Daarna kun je direct uploaden. Je kan alle soorten bestanden opslaan: documenten, muziek of video. Soms loopt het uploaden via een beveiligde verbinding: de documenten worden dan versleuteld. Vertrouwelijke documenten kun je beter niet uploaden via een onbeveiligde verbinding. De mogelijkheden zijn per dienst verschillend: van een eenvoudige lijst met bestanden, tot ingebouwde fotoalbums en tekstverwerkers.

Backups maken
De gratis opslagruimte online is ook te gebruiken voor backups. Maar je moet de bestanden wel zelf plaatsen. Een online backupdienst of backupprogramma is handiger: dan worden de backups automatisch gemaakt.

Google Drive/Documenten
De ijzersterke, gebruiksvriendelijke opslagdienst van Google. GoogleDrive werkt met een map op de computer, die gesynchroniseerd wordt met internet. Alles wat je in deze map zet is online toegankelijk vanaf andere computers en mobiele apparaten. Documenten kunnen online bewerkt worden via Google Docs. Je kan via Google Drive ook tekst uit gescande documenten laten halen (OCR) en beeldherkenning laten toepassen op foto's. Documenten kunnen uit Drive worden gedownload in verschillende formaten, waaronder PDF. Ook zijn de bestanden te delen met anderen, en kunnen direct worden gemaild.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Uploaden: via de browser.
Beveiligd: Ja.
Gratis opslagruimte: 15 GB, daarboven betaald abonnement.

Dropbox
Dropbox maakt een extra map op de computer: alles wat je in deze map stopt wordt opgeslagen op internet. Je kan de map ook zien vanaf andere computers en mobiele apparaten. Alles wat je erin zet wordt automatisch gesynchroniseerd. Dropbox werkt snel en gemakkelijk en is zeer populair. Maar: de beveiliging van deze dienst is niet optimaal, dus niet geschikt voor vertrouwelijke documenten.
Platform: Windows, Mac, Linux, iPad, iPhone, Android.
Taal: Engels.
Uploaden: via een map op de computer.
Beveiligd: Nee.
Gratis opslagruimte: 2 GB.

iCloud
Dit is de opslagdienst voor gebruikers van Apple computers, tablets of smartphones. Via iCloud worden je documenten automatisch gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Ook kan gebruikt worden gemaakt van diensten om verloren of gestolen apparaten te localiseren, zoals Find my iPhone.
Platform: iPhone en iPad met iOS 5 of hoger, Mac met OS X 10.7 of hoger.
Taal: Nederlands.
Uploaden: via ingebouwde software.
Beveiligd: Ja.
Gratis opslagruimte: 5GB. Alleen voor Apple gebruikers. Boven de 5GB betaald abonnement.

Jottacloud
Jottacloud maakt kopieën van mappen op de computer in "the cloud". Je kan er voor kiezen om de inhoud van de mappen te synchroniseren op alle apparaten waarop Jottacloud is geïnstalleerd, of alleen een backup te maken. Deze dienst werkt snel en geruisloos op de achtergrond van de computer, en is net zo gebruiksvriendelijk als Dropbox. De servers staan in Noorwegen en vallen niet onder Amerikaanse wetgeving, dat betekent: respect voor de privacy van de gegevens. Weggegooide bestanden worden door Jottacloud nog een maand bewaard: handig als je een bestand per ongeluk hebt verwijderd.
Platform: Windows 7, 8, Mac OS X, iOS, Android.
Taal: Engels.
Uploaden: via een klein programma.
Beveiligd: Ja.
Gratis opslagruimte: 5GB. Betaalde abonnementen bieden meer ruimte.

OneDrive
De opslagdienst van Microsoft - voorheen Skydrive - waarmee je gemakkelijk bestanden kan uploaden en delen. OneDrive maakt een map aan op de computer. Alle data die je daarin zet, wordt gesynchroniseerd met de bestanden op internet. Met een Windows Live account kun je direct inloggen bij deze dienst (anders langdurig registreren). Deze dienst is ook handig als je gebruik maakt van computers en mobiele apparaten met verschillende besturingssystemen. Alles blijft dan toegankelijk, en is ook te bewerken op verschillende apparaten.
Platform: Windows 8 (ingebouwd), Windows 7, Vista, Mac OS X, Windows Phone, iOS, Android
Taal: Nederlands.
Uploaden: via de browser of browser plugin.
Beveiligd: Ja.
Gratis opslagruimte: 5 GB.