Opslag online

Opslag online
Last van een volle computer of mobiel? Online opslag van documenten in de cloud kan een prima oplossing zijn. De beste online cloud diensten bieden veel gratis opslagruimte en zijn beschikbaar op elke apparaat met een internetaansluiting.Hoe werkt het?
Meestal hoef je alleen een e-mailadres en een wachtwoord op te geven. Daarna kun je direct beginnen met het uploaden van je documenten. Je kunt alle soorten bestanden opslaan: documenten zoals tekst, spreadsheets en PDF's, muziekbestanden, foto's en video's. Bij alle diensten in dit overzicht verloopt het uploaden via een beveiligde verbinding: de documenten worden daarbij versleuteld. De verdere mogelijkheden zijn per dienst verschillend: van een lijst van al je bestanden tot ingebouwde fotoalbums en tekstverwerkers. De meeste diensten maken het daarbij mogelijk om je documenten te delen met anderen.

Cloud opslag

Google Drive (Google Documenten)
De ijzersterke, gebruiksvriendelijke cloud opslag van Google. Alles wat je upload naar je Google Drive is toegankelijk op alle apparaten die verbonden zijn met internet. De meeste documenten kunnen ook online bewerkt worden. Je kunt via Google Drive ook tekst uit ingescande documenten laten halen (OCR) en beeldherkenning laten toepassen op foto's. Documenten kunnen uit Drive worden gedownload in verschillende formaten, waaronder PDF. Ook zijn de bestanden te delen met anderen, en kunnen ze direct worden gemaild. Google Drive biedt zeer veel gratis opslagruimte.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Uploaden: via de browser of map.
Gratis opslagruimte: 15 GB, daarboven betaald abonnement.

Dropbox
Dropbox maakt een extra map op de computer aan: alles wat je in deze map stopt wordt opgeslagen in de cloud. Je kunt deze map benaderen vanaf andere computers en mobiele apparaten. Alles wat je doet wordt automatisch gesynchroniseerd op alle apparaten waarop je Dropbox hebt geïnstalleerd. Deze online opslag-dienst werkt snel en gemakkelijk en is zeer populair. Inmiddels maakt Dropbox gebruik van encryptie, waardoor je bestanden in de Dropbox-map en tijdens het verzenden veilig versleuteld zijn.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iPad, iPhone, Android.
Taal: Nederlands.
Uploaden: via een map op de computer.
Gratis opslagruimte: 2 GB.

iCloud
Dit is de opslagdienst voor gebruikers van Apple computers, tablets of smartphones. Via iCloud worden je documenten automatisch gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Ook kan gebruikt worden gemaakt van diensten om verloren of gestolen apparaten te localiseren, zoals Find my iPhone.
Platform: Mac OS, iOS.
Taal: Nederlands.
Uploaden: via ingebouwde software of browser.
Gratis opslagruimte: 5 GB. Alleen voor Apple gebruikers. Boven de 5GB betaald abonnement.

Jottacloud
Jottacloud maakt kopieën van mappen op de computer in "the cloud". Je kan er voor kiezen om de inhoud van de mappen te synchroniseren op alle apparaten waarop Jottacloud is geïnstalleerd, of alleen een backup te maken. Deze dienst werkt snel en geruisloos op de achtergrond van de computer, en is net zo gebruiksvriendelijk als Dropbox. De servers staan in Noorwegen en vallen niet onder Amerikaanse wetgeving, dat betekent: respect voor de privacy van de gegevens. Weggegooide bestanden worden door Jottacloud nog een maand bewaard: handig als je een bestand per ongeluk hebt verwijderd.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS, iOS, Android.
Taal: Engels.
Uploaden: via een klein programma.
Gratis opslagruimte: 5 GB. Betaalde abonnementen bieden meer ruimte.

OneDrive
De opslagdienst van Microsoft - voorheen Skydrive - waarmee je gemakkelijk bestanden kan uploaden en delen. OneDrive maakt een map aan op de computer. Alle data die je daarin zet, wordt gesynchroniseerd met de bestanden op internet. Met een Windows Live account kun je direct inloggen bij deze dienst (anders langdurig registreren). Deze dienst is ook handig als je gebruik maakt van computers en mobiele apparaten met verschillende besturingssystemen. Alles blijft dan toegankelijk, en is ook te bewerken op verschillende apparaten.
Platform: Windows 10, 8, Mac OS, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Uploaden: via een map, browser of browser plugin.
Gratis opslagruimte: 5 GB.

Backups maken


Als je gebruik maakt van een online opslagdienst beschik je over een backup in de cloud. Maar: je bestanden worden alleen gesynchroniseerd. Dat wil zeggen: op al je apparaten is de nieuwste versie van een document aanwezig. Oude versies worden niet bewaard. Je kunt dus niet terugvallen op een eerdere versie, als er per ongeluk een bestand is verprutst. Dat kan wel met een online backupdienst of backupprogramma.