Organigram maken

organigram maken
Zo zet je snel een online organigram in elkaar: handleiding voor het maken van een organigram met Google Drive, of met de online tool Gliffy. Je kunt het resultaat downloaden als PDF of afbeelding.Organigram maken met Google Drive

Google Drive is de clouddienst van Google, waar documenten kunnen worden gemaakt en opgeslagen. De mogelijkheden van Google Drive zijn vergelijkbaar met Microsoft Office, maar dan eenvoudiger. Met het tekenprogramma in Google Drive kunnen ook organigrammen worden gemaakt. Dit werkt gemakkelijk. Om Google Drive te gebruiken is een Google account vereist.
 1. Ga naar Google Drive.
 2. Klik op Nieuw > Google Tekeningen. Er wordt een nieuwe tekening aangemaakt.
 3. Klik op Invoegen - Tekstvak. Je ziet nu een blokje, dat je op de pagina kan plaatsen.
 4. Trek aan de hoeken om het blokje op maat te maken.
 5. Klik op de iconen voor Opvulkleur, Randkleur en Randdikte om de opmaak van het blokje te kiezen. tool organigram
 6. Door het blok te kopiëren (Ctrl-C) en te plakken (Ctrl-V) kun je snel een aantal blokken aanmaken. Let bij het plaatsen van blokken op de rode lijn: daarmee wordt aangegeven dat de blokken recht onderelkaar - of naast elkaar - staan.
 7. Klik op het lijn-icoon om lijnen tussen de blokken te trekken. Om een rechte lijn te trekken druk je de Shift-toets in. Klik op de Escape-toets om te stoppen met het trekken van lijnen.
 8. Klik met de rechtermuisknop op een blok, en kies Tekst bewerken om in het blok te typen. Om de tekst in het midden te plaatsen druk je op het Uitlijn-icoon, en kies je de opties voor horizontaal of verticaal centreren. organigram opstellen
 9. Het organigram wordt automatisch opgeslagen door Google Drive. Je kan het bestand downloaden als een PDF of afbeelding via Bestand - Downloaden.
organigram


Organigram maken met Gliffy

Gliffy is een online tool om grafieken te maken. Dit programma biedt veel mogelijkheden, en je hoeft er niets voor te installeren. Het is wel nodig om een Free Trial account aan te maken. Gliffy beschikt over een bibliotheek van kant-en-klare tekenobjecten, die makkelijk zijn aan te passen. Het trekken van lijnen en het slepen van objecten gaat zeer vlot. Deze online tool is Engelstalig.
 1. Ga naar Gliffy. Kies voor Start your free trial en maak een account aan.
 2. Open de app en sleep een rechthoek uit het menu aan de linkerkant naar het werkveld. In het blok opent direct een veld om tekst in te voeren.
 3. Klik met de rechtermuisknop op een blok, en kies Copy. Door de cursor in het werkveld te plaatsen en Paste Here te kiezen kun je nu meerdere gelijke blokken neerzetten.
 4. Blokken zijn eenvoudig te verplaatsen, waarbij met hulplijnen wordt aangeven of ze recht staan.
 5. Klik op het lijn-icoon in het bovenste menu om lijnen tussen de blokken te trekken. Als je het raster van het werkveld volgt worden er automatisch rechte lijnen getrokken.
 6. De achtergrondkleur van een blok is aan te passen door een blok te selecteren, en op het vierkant te klikken. Er opent een venster met een aantal opties. De achtergrondkleur is aan passen via het vierkant-icoon, de lijn via het potlood-icoon.

  organigram

 7. Klik op File - Save om het organigram op te slaan op de Gliffy website. Je kan de bestanden downloaden via File - Export in o.a. PDF en JPG.
 8. De Free Trial biedt toegang voor twee weken. Er zijn betaalde abonnementen met meer mogelijkheden.