Online spreadsheets

online spreadsheet
Wie geen gebruik wil maken van Excel heeft keuze uit goede online alternatieven. Deze webprogramma's zijn bedoeld om samenwerken efficiënter te maken, met toegang op elk platform, gebruikersniveau's en versiebeheer. Maar ook de reken- en analysefuncties zijn vaak uitgebreid, en in veel gevallen is dit alles wat je nodig hebt.

Online spreadsheets

Kijk voor formules voor het berekenen en terugrekenen van BTW op: BTW berekenen

EtherCalc
Direct aan de slag in een online spreadsheet, zonder een account aan te maken, dat kan met EtherCalc. Elke spreadsheet krijgt een uniek eigen webadres. Je kunt dit adres bookmarken, en delen met anderen. Dat maakt deze dienst gemakkelijk om te gebruiken met meerdere mensen, als er geen bezwaar is om data online te plaatsen. Je kunt ook tegelijkertijd aan dezelfde spreadsheet werken. Alles wordt online opslagen, en is dus voor iedereen toegankelijk en up-to-date. EtherCalc is eenvoudig in gebruik. De indeling en de functies zijn goeddeels vergelijkbaar met Excel. Om een lijst van alle functies te zien klik je op de functietoets aan de rechterkant van het venster: er verschijnt dan een lijst. Uiteraard heeft dit programma niet de uitgebreide mogelijkheden van Excel of Zoho Sheet. Je kunt gegevens importeren en exporteren (in CSV-formaat) maar het is niet mogelijk om een gehele spreadsheet te downloaden. online spreadsheet functies
Platform: Online. Alleen voor computers.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Google Sheets
Google Sheets maakt deel uit van het online kantoorpakket Google Docs/Drive. Het is zeer flexibel, en in grote lijnen een uitgeklede versie van Microsoft Excel. Naast de standaard opties voor rekenen en grafieken kunnen ook interactieve diagrammen, grafieken, kaarten en tijdlijnen worden toegevoegd. Bij het invoegen van formules worden suggesties gedaan op basis van de context, om het werk te vergemakkelijken. De spreadsheets kunnen worden gedeeld met anderen, en je kunt ook samenwerken in dezelfde spreadsheet. Bij het delen van bestanden kun je regelen wie toegang heeft tot het bestand, en wat iemand ermee kan: alleen lezen, reageren of bewerken. Alle versies worden automatisch bijgehouden. Google Sheets is volledig compatibel met Excel: je kunt Excel-bestanden importeren, en een Google spreadsheet downloaden als een Excel-bestand. De documenten zijn toegankelijk op computers en mobiele apparaten.
Platform: Online, ChromeOS, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Google-account nodig.

Zoho Sheet
Het spreadsheet programma Zoho Sheet is een onderdeel van het online kantoorpakket Zoho. Het is gericht op zakelijke Excel-gebruikers, met een vergelijkbare indeling en uitgebreide mogelijkheden. Naast de standaard opties voor rekenen en grafieken ondersteunt dit programma o.a. ook VBA macro's en draaitabellen. Zoho beschikt over veel controlefuncties om het samenwerken in teams te verbeteren. Er zijn verschillende machtigingen en toegangsniveaus in te stellen, en delen van spreadsheets kunnen worden vergrendeld. Alle wijzigingen worden automatisch bijgehouden. Zoho-bestanden zijn uitwisselbaar met Excel: je kunt de bestanden downloaden als XSLX, en de gegevens uitwisselen met Excel en andere programma's.
Platform: Online. Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Registratie nodig.

Werken met data

OpenRefine
OpenRefine is een krachtig programma om databestanden op te schonen. Je kunt hele datasets met gegevens inlezen en bewerken, bijvoorbeeld om duplicaten te verwijderen, gegevens om te zetten in een ander formaat, op te splitsen of anders structureren. Voor dat laatste moet je je wel verdiepen in de programmeerfuncties. Google Refine werkt met verschillende soorten bestanden, waaronder XLSX, CSV en XML.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Chartle
Handig programma om online grafieken te maken. Je kunt de gegevens met de hand invoeren, of importeren uit een CSV-bestand. Er is keuze uit verschillende layouts en vormen, zoals staafdiagram, lijngrafiek en taartdiagram. De grafieken worden opgeslagen op de website, en kunnen ook worden gedownload.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Strata
Strata is een databrowser: een browser die direct met gegevens kan werken. Het programma kan hele tabellen en CSV bestanden importeren, en direct in tabellen tonen. Je kunt vervolgens in de browser met de data aan de slag, bijvoorbeeld om de gegevens te vergelijken en te sorteren. Strata is een handige tool voor mensen die met datasets werken.
Platform: Windows (alle versies), Ubuntu Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel een gratis probeerversie.

Gewerkte uren bijhouden

Maak een rapport van gewerkte uren met Google Agenda.

Documenten scannen

Papieren inscannen met een app op je telefoon.
Zo werkt het.

Gratis tekstverwerkers

Overzicht van de beste software voor het schrijven van tekst.

Online timers

Handige stopwatches, interval timers, zandlopers en time timer tools.

PDF anonimiseren

Persoonlijke gegevens in een PDF zwart maken.

Tekst scannen met OCR

Overzicht van de beste software voor tekstherkenning.

Stroomschema maken

Handleiding voor het maken van een flowchart met het Open Source programma Dia.

Flowchart symbolen

Uitleg en betekenis van de meestgebruikte symbolen in een stroomdiagram.

Grafiek maken

Taartdiagram of lijngrafiek nodig? Handleiding voor het maken van grafieken.

Presentaties maken

De beste programma's voor online presentaties. Gratis en compatibel met PowerPoint.

Online agenda

Met een online agenda heb je overal je afspraken bij de hand, op computer en mobiel.

Vertaalmachines

Teksten in alle wereldtalen worden leesbaar via online vertaalmachines.

CV templates downloaden

Stijlvolle sjablonen voor een killer curriculum.

Invulbare PDF maken

Maak een bewerkbaar PDF-invulformulier.

Sollicitatiebrief maken met AI

Zo gebruik je ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven.

Pagina uit een PDF halen

Zo doe je dat met LibreOffice, Voorvertoning of een online PDF editor.

Online rekenmachines

De beste adressen voor gewone en grafische rekenmachines, en omrekenen van eenheden.

Percentage berekenen

Snel een percentage berekenen - of terugrekenen - met de percentage calculator.

Woorden en tekens tellen

Aantal woorden checken in Word, Google Docs, LibreOffice en Excel.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy