Online spreadsheets

spreadsheet
Online spreadsheets zijn een handig alternatief voor Excel. Deze programma's hebben veel opties, en maken de gegevens toegankelijk vanaf elke computer met internetverbinding.Online spreadsheets

Kijk voor formules voor het berekenen en terugrekenen van BTW op: BTW berekenen

Google Drive / Spreadsheets
Google Drive is een online kantoorpakket voor het maken van spreadsheets, tekstdocumenten en presentaties. Het onderdeel Google Spreadsheet werkt vergelijkbaar als Microsoft Excel. Naast de standaard opties voor rekenen en grafieken kunnen ook interactieve diagrammen, grafieken, kaarten en tijdlijnen worden toegevoegd.
Online spreadsheets zijn vooral handig als je op verschillende plaatsen werkt: via internet beschik je altijd over de juiste bestanden. Alle documenten zijn toegankelijk op mobiele telefoons en tablets. Ook samenwerken is gemakkelijk: je kunt anderen toegang geven tot de bestanden. De bestanden kunnen ook worden gedownload, en uitgewisseld met Excel of andere programma's.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Zoho Sheet
Online spreadsheet programma dat op Microsoft Excel lijkt. Het biedt alle gebruikelijke mogelijkheden voor rekenen en grafieken, en ondersteunt VBA macro's en draaitabellen. Ook zonder te registreren kun je een spreadsheet aanmaken. De bestanden worden online bewaard. Je kunt de bestanden downloaden en gegevens uitwisselen met Excel en andere programma's.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Werken met data

OpenRefine
OpenRefine is een krachtig programma om databestanden op te schonen. Je kunt gegevens in verschillende formaten - zoals xls, csv en xml - inlezen en bewerken. Bijvoorbeeld: duplicaten verwijderen, gegevens omzetten in een ander formaat en opsplitsen en structureren van data. Voor dat laatste moet je je wel verdiepen in de programmeertaal van Google Refine.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Grafiektool
Handig programma om online grafieken te maken. Je kunt de gegevens zelf intypen, of importeren uit een CSV-bestand. Er is keuze uit verschillende opmaak en vormen, o.a. staafdiagram, lijngrafiek en taartdiagram. De grafieken worden opgeslagen op de website, en zijn ook te downloaden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Strata
Strata is een databrowser: een browser die direct met internetgegevens kan werken. Het programma kan hele tabellen en CSV bestanden importeren, en die direct in tabellen tonen. Je kunt vervolgens in de browser met de data aan de slag, bijvoorbeeld gegevens vergelijken en sorteren. Strata is een handige tool voor mensen die met datasets werken.
Platform: Windows (alle versies), Ubuntu Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel een gratis probeerversie.