Cursus Python voor beginners

gratis cursus Python
Er zijn uitstekende online cursussen, videolessen en lesboeken om de programmeertaal Python te leren. Ook volwassenen zonder programmeerervaring kunnen hiermee stap-voor-stap de basis van programmeren aanleren.Hoe vind ik de beste Python cursus?
De 'beste' cursus is niet voor iedereen hetzelfde. Het is handig om bij jezelf na te gaan hoe je het beste leert. Ben je een doener? Kijk dan naar online cursussen met praktische oefeningen. Leer je goed uit boeken? Er zijn uitstekende Python lesboeken. Hou je niet van lesjes maken, maar van dingen zelf uitzoeken? Dan installeer je Python op je computer, en ga je meteen zelf aan de slag met code: Hello World.

De beste Python cursus is allereerst een cursus die je aanspreekt, en je motiveert om er tijd in te steken. Op deze pagina zijn verschillende cursussen en boeken verzameld die goed staan aangeschreven. Bij sommige cursussen oefen je veel met kleine opdrachten en werk je in een eigen programmeeromgeving zodat je niets op de computer hoeft te installeren. Andere cursussen besteden bijvoorbeeld meer aandacht aan theorie, en verwachten grotere zelfstandigheid bij het oplossen van de oefeningen. In al deze cursussen voor beginners wordt de basis van programmeren in Python duidelijk uitgelegd.

Nederlands of Engelstalig?
In het Engels is er een groter aanbod van cursussen en lesmateriaal dan in het Nederlands. Het is ook mogelijk om een Nederlandstalige cursus - of een cursus met Nederlandse ondertiteling - te vinden. Bedenk daarbij wel dat je op een gevorderd niveau niet om Engels heen kunt. Bij het maken van eigen programma's zul je gebruik maken van online informatie en platforms voor programmeurs, en de meeste daarvan zijn Engelstalig. Kijk voor het verbeteren van Engelse taalvaardigheid op: Online Engels leren

Online cursussen Python

Kijk voor andere programmeertalen en opleidingen op: Leren programmeren voor volwassenen

An Introduction to Interactive Programming in Python (Part 1)
Cursus Python voor mensen zonder - of beperkte - programmeerervaring. De docenten leggen de basis van het programmeren uit met een beetje humor. In deze lessen wordt gewerkt met Python 2 en een eigen programmeeromgeving waarin je eenvoudige spelletjes leert bouwen. De stof wordt stapje-voor-stapje aangeleerd. De lessen zijn gratis te volgen, maar er zijn wel kosten als je wil meedoen met testen en een certificaat wil ontvangen. Via het platform Coursera is het mogelijk om hiervoor financiële ondersteuning te krijgen.
Taal: Engels.

Computer Science Circles
Deze interactieve cursus Python van de Universiteit van Waterloo kun je helemaal gratis doorlopen, in je eigen tempo. In de lessen wordt gebruik gemaakt van een online omgeving, zodat het niet nodig is om Python zelf te installeren. De aanpak is kort en bondig: je gaat direct aan de slag met oefeningen. Als je een account aanmaakt wordt je voortgang bewaard.
Taal: Nederlands, Engels en andere talen.

Introduction to Computer Science and Programming in Python
Deze cursus van de gerenommeerde technische universiteit MIT is bedoeld om studenten kennis te laten maken met Python 3.5. Ook komen er concepten uit de computerkunde aan bod, zoals algoritmes, data structuren en machine learning. De cursus bestaat uit videolessen, multiple choice vragen en antwoordvideo's. De stof wordt vrij snel uitgelegd. De videolessen en vragen staan gratis online. Het bijbehorende lesboek is: Introduction to Computation and Programming Using Python (John Guttag, MIT Press).
Taal: Engels.

Programming for Everybody (Getting Started with Python)
Cursus van de Universiteit van Michigan waarin de basis van het programmeren wordt aangeleerd aan de hand van het bouwen van applicaties in Python 3. De lessen zijn goed te volgen, ook zonder programmeerervaring. De lessen zijn gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan het verkrijgen van een certificaat, en andere aanvullende onderdelen. Via het platform Coursera is het mogelijk om hiervoor financiële ondersteuning te krijgen.
Taal: Engels.

Python for Beginners
Videocursus van Microsoft waarin stap voor stap het programmeren met Python wordt aangeleerd. Enige basiskennis van computers en programmeren wordt verondersteld, maar de video's zijn kort en duidelijk. Voor de lessen moet je Python en Visual Studio Code installeren op je computer, ook hierover krijg je instructies.
Taal: Engels.
Nederlandse ondertiteling kan worden ingeschakeld via: youtube nederlandse ondertiteling Instellingen > Ondertiteling > Automatisch.

Python lesboeken

Automate the boring stuff with Python
Dit Python lesboek is gericht op studenten en kantoorwerkers die zelf kleine programma's willen maken om taken te automatiseren. Bijvoorbeeld om documenten te doorzoeken, Excel gegevens te updaten, PDF's samen te voegen of notificaties te versturen. Het boek staat geheel gratis online, en het is te koop op papier. Er zijn ook een aantal videolessen bij het boek, die staan op YouTube.
Taal: Engels. Om een les in het Nederlands te vertalen plak je het webadres in Google Translate. De lesvideo's kun je Nederlands laten ondertitelen via: youtube nederlandse ondertiteling Instellingen > Ondertiteling > Automatisch.

How to Think Like a Computer Scientist
Dit boek leert je de basisbeginselen van het programmeren in Python 3. Het staat geheel gratis online, of kan worden gedownload als PDF. Als ontwikkelomgeving wordt gebruik gemaakt van Pyscripter. De toon van de lessen is bondig - zonder geklets - met duidelijke voorbeelden. Elk hoofdstuk sluit af met oefeningen om de stof in praktijk te brengen.
Taal: Engels. Om een online les in het Nederlands te vertalen plak je het webadres in Google Translate.

Oefensites voor Python

CheckiO
Op deze website kun je puzzels en opdrachten doen om je Python vaardigheden te oefenen. De website maakt gebruik van spelelementen, en je voortgang daarbij wordt bijgehouden als je je registreert. Bij de puzzels kun je hints krijgen en gebruik maken van de oplossingen van andere gebruikers.
Taal: Engels en andere talen.

Codingbat
Oefeningen voor beginnende en gevorderde Python programmeurs. Deze praktijkproblemen - met oplossingen - bieden de mogelijkheid om je kennis te testen, lessen in praktijk te brengen en je vaardigheden te vergroten.
Taal: Engels.