OV reisplanners

openbaar vervoer
De beste reisplanners voor openbaar vervoer in Nederland, België, Europa en daarbuiten: reisadviezen van deur tot deur en internationale planners voor treinen, bussen en veerboten.

OV Reisplanners Nederland en België

Kijk voor het vinden van een lift op: Autodelen en meerijden
Voor duurzaam reizen: CO2 compensatie

9292 (Web) | 9292 (iOS) | 9292 (Android)
De bekendste reisplanner voor openbaar vervoer in Nederland, met reisadviezen van deur tot deur. Alle trein, bus, tram en metro verbindingen worden hierin meegenomen. Eerdere en latere verbindingen staan erbij vermeld, en ook de terugreis is met een paar muisklikken te plannen.
Taal: Nederlands, Engels.

GoAbout (Web) | GoAbout (iOS) | GoAbout (Android)
Uitstekende routeplanner met actuele adviezen om je zo snel mogelijk te verplaatsen tussen adressen in Nederland per OV, fiets or auto. GoAbout werkt vlot, houdt rekening met stremmingen, en biedt informatie over o.a huurfietsen, taxi's, deelauto's en laadpalen. Als je een account aanmaakt ontvang je alerts met storingen.
Taal: Nederlands.

Google Maps (iOS) | Google Maps (Android)
Met de Google Maps app kun je overal waar je bent actuele OV-informatie opzoeken over trein, tram, bus en metro:
Zoom in op de omgeving, en tik op een startblauw OV-icoon. Je ziet de nummers van de lijnen die hier rijden. Tik op de nummers, en tik in het volgende scherm nogmaals op de nummers: er opent een lijst met vertrektijden. Je kunt daarna doorklikken op een lijnnnummer om te zien naar welke haltes deze lijn gaat. Je kunt ook op elk gewenst moment een route aanmaken in Google Maps. Tik daarvoor op het blauwe rondje met 'GA'. Er opent dan een venster waarin je een bestemming kunt opgeven.
Taal: Nederlands.

Grenstreinbus
Informatie over grensoverschrijdende lijnbussen en treinen in de grensstreek: vanuit België naar Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Deze privé-site biedt een helder overzicht van alle beschikbare verbindingen, en tips om voordelig te reizen.
Taal: Nederlands.

De Lijn
De OV reisplanner voor stads- en streekvervoer in Vlaanderen, met gegevens van alle treinen, bussen, belbussen, trams en metro's. Er wordt direct aangegeven wanneer de laatste bus of trein terug gaat.
Taal: Nederlands, Frans, Duits.

TEC
Routeplanner voor openbaar vervoer in Wallonië, met reisadviezen van deur tot deur. De gegevens van alle treinen en bussen worden hierin meegenomen.
Taal: Frans.

Train Map
Kaart met de actuele treinenloop in België: je ziet ze bewegen op de kaart. Klik op een traject - of vul de de plaatsnamen in - en je krijgt de dienstregeling te zien. Deze kaart komt tot stand op basis van real time info, prognoses en dienstregelingen.
Taal: Nederlands.

Internationale OV reisplanners

Citymapper London, Paris, Berlin, New York
Handige routeplanner waarbij je op een plattegrond aangeeft waar je naartoe wil. Vervolgens wordt de route aangegeven met verschillende transportmogelijkheden - bus, fiets, metro, lopend - en de geschatte reistijd en kosten. Bus- en andere OV-lijnen zijn duidelijk aangegeven op de kaart. Citymapper is ook beschikbaar als app.
Taal: Duits, Engels, Russisch.

Hafas Internationale treinplanner
Treinplanner voor Europa, die meestal meerdere treinverbindingen laat zien. De informatie is overzichtelijk: reistijden, treinnnummers en overstappen worden duidelijk vermeld. Je kan ook doorklikken naar een dienstregeling van een bepaalde trein. Het invullen van de juiste plaatsnamen werkt minder handig. Deze website biedt alleen de treintijden; er zijn geen kaartjes te boeken.
Taal: Nederlands, Frans, Duits, Engels.

The Man in Seat Sixty-One
Uitstekende amateurwebsite met informatie over treinen en veerboten in de hele wereld, met algemene informatie en ervaringen van reizigers. Er wordt doorgelinkt naar dienstregelingen van de treinmaatschappijen die in de betreffende landen rijden.
Taal: Engels.

Der Nahverkehrswegweiser
Overzicht van openbaar vervoer in alle Europese landen. Je kan hier geen reis plannen, maar links vinden naar lokale reisplanners en bus-, trein- en veerbootmaatschappijen. De informatie is goed bijgewerkt.
Taal: Duits, Engels, Russisch.

Omio
Europese reisplanner die met één klik reismogelijkheden laat zien voor bus, trein en vliegtuig (voor zover dat mogelijk is). Je kunt alle grotere plaatsen in Europa invoeren als start- of eindpunt van een trip, waarna Omio snel met opties komt. Daarbij zijn je meteen de kosten te zien, waarin bijvoorbeeld ook de transferkosten vanaf een vliegveld zijn meegeteld. Voor het boeken van tickets wordt je vlot doorgesluist naar de website van de betreffende vervoerder. Helemaal compleet is deze planner niet, omdat er nog weinig lokale vervoerders zijn opgenomen.
Taal: Nederlands en andere talen.

Rome to Rio
Uitstekende website die toont hoe je naar vrijwel alle plaatsen in de wereld kan reizen: na het opgeven van twee plaatsen krijg je een overzicht van de mogelijkheden per vliegtuig, trein, bus, boot en auto. Er wordt ook een indicatie gegeven van de kosten.
Taal: Duits, Engels, Russisch.