Backup online

Backup online
Backups maken is nodig, maar het schiet er vaak bij in. Online backup software kan hierin verandering brengen: je stelt het één keer in, en de backups worden automatisch gemaakt.
Alle gegevens worden veilig, buitenshuis opgeslagen. Het enige wat je nodig hebt is een snelle internetverbinding.

Hoe werkt het?
Online backupdiensten werken met een klein programma, dat op de computer wordt geinstalleerd. Je stelt zelf in welke mappen en bestanden worden gekopieerd. Daarna werkt het automatisch, op de achtergrond. Met een goede internetverbinding merk je er weinig van. Een bestand dat per ongeluk is weggegooid is snel terug te vinden via de hersteloptie. Als de computer stukgaat kun je via een andere computer je bestanden ophalen van de website. Tip: print de logins van de backupdienst uit, en bewaar ze op een veilige plek.

Veiligheid
Alle bestanden worden versleuteld, voordat ze via internet worden verzonden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zware encryptie. Bij de opslag van gegevens maken de backupdiensten zelf ook gebruik van backups. De data gaan dus niet verloren als er een backupserver uitvalt.

Thuis of online backuppen?
Het verschil tussen een online backup software en een backupprogramma thuis is niet zo groot. Voor beide zijn er goede oplossingen, en kun je alles automatisch laten verlopen. Het voordeel van een online backupdienst is dat de backup buitenshuis wordt bewaard. Je hebt ook geen externe harddisk nodig. Een nadeel is dat er abonnementskosten worden gerekend, en dat je afhankelijk bent van een snelle internetverbinding.

Online backupdiensten versus opslagdiensten
Bijn opslagdiensten zoals DropBox, iCloud en Google Drive kunnen gratis bestanden worden opgeslagen. Je krijgt hier zoveel ruimte dat het ook te gebruiken is voor backups. Je moet de bestanden dan wel zelf opslaan: het verloopt niet automatisch. Bedenk dat opslagdiensten niet ontworpen zijn voor het maken van backups, maar voor snelle toegang tot je data, vanaf ieder toestel. Een backupdienst richt zich op het veilig bewaren van de complete inhoud van een of meerdere computers, voor noodgevallen. Toegang geven en synchroniseren van bestanden tussen verschillende apparaten doen backupdiensten daar vaak erbij.

Waar moet ik op letten?
Bij het kiezen van een online backupdienst kun je nagaan welke soort bestanden je wilt backuppen. Zijn er video's, computerprogramma's of zeer grote bestanden bij? Let dan op of de backupdienst dit ondersteunt. Ga ook na welke apparaten - computers, externe harddisks, mobiel, tablet - je wil backuppen, en check of de dienst deze in hetzelfde account kan opnemen. Sommige diensten kunnen ook backups maken van je online data bij diensten zoals Instagram en Facebook.

Goede online backup diensten


iDrive
iDrive is gemakkelijk in gebruik, en heeft veel mogelijkheden. Je kan automatische backups laten maken, of een virtuele schijf instellen: alles wat je op deze "schijf" zet wordt opgeslagen bij iDrive. Een account zorgt voor de backup van meerdere computers, iPhones, iPads en Android apparaten.
Platform: Windows, Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Een gratis abonnement biedt 5GB opslagruimte. Betaald abonnement met meer opslagruimte.

MozyHome
MozyHome werkt verbluffend eenvoudig, en blijft op de achtergrond. Je geeft aan welke bestanden je veilig wil stellen - waarbij je kan filteren op bv. bestandstype - en de backups worden automatisch gemaakt. Zonodig worden er ook backups gemaakt vanaf meerdere computers. Alle gegevens worden beveiligd met zware encryptie. De backups zijn toegankelijk vanaf iOS en Android apparaten.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel gratis uitproberen.

SOS Online Backup
SOS Backup werkt snel en automatisch op de achtergond. Je stelt het één keer in, daarna wordt van nieuwe en gewijzigde bestanden automatisch een backup gemaakt in de cloud, met onbeperkte opslagruimte. Je kan ook backups maken van bestanden en programma's op Android appartaten.
Platform: Windows, Mac, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Betaalde abonnementen voor privé en zakelijke gebruikers.

SpiderOak
Deze dienst combineert backups met synchronisatie: documenten worden automatisch gesynchroniseerd tussen verschillende computers, ook met verschillende besturingssystemen. SpiderOak werkt met een "zero-knowledge policy", dat wil zeggen dat de medewerkers van het bedrijf op geen enkele manier toegang hebben tot de opslagen gegevens.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis opslagruimte: 2 GB. Betaalde abonnementen met meer opslagruimte.

Syncplicity
Syncplicity is een combinatie van backupdienst en bestandsuitwisseling: documenten worden automatisch online opgeslagen, en zijn toegankelijk vanaf elke computer. Het maakt niet uit op welke computer je de documenten bewerkt: ze worden altijd gesynchroniseerd. Syncplicity werkt eenvoudig en heeft handige extra's, zoals het online openen van bestanden en het delen van mappen met anderen. Via apps zijn alle bestanden ook toegankelijk op iOS en Android apparaten, en op Amazon Kindle Fire.
Platform: Windows, Mac.
Taal: Engels.
Gratis: Een gratis abonnement biedt 10GB opslagruimte. Betaalde abonnementen met meer opslagruimte.