Backup online

Backup online
Online backups maken via een cloud dienst is eenvoudig en veilig: één keer instellen, en de backups worden automatisch aangemaakt. Alle gegevens worden veilig, buitenshuis opgeslagen. Het enige wat je nodig hebt is een snelle internetverbinding.Hoe werkt het?
Online backupdiensten werken met een klein programma, dat op de computer wordt geinstalleerd. Je stelt zelf in van welke mappen en bestanden een reservekopie worden gemaakt. Daarna werkt het automatisch, op de achtergrond. Met een goede internetverbinding merk je er weinig van. Een bestand dat per ongeluk is weggegooid is snel terug te vinden via de hersteloptie. Als de computer stukgaat kun je via een andere computer je reservekopieën ophalen. Tip: print de logins van de backupdienst uit, en bewaar ze op een veilige plek.

Veiligheid
Alle bestanden worden versleuteld, voordat ze via internet worden verzonden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zware encryptie. Bij de opslag van gegevens maken de backupdiensten zelf ook gebruik van backups. De data gaan dus niet verloren als er een backupserver uitvalt.

Thuis of online backuppen?
Het verschil tussen een online backup software en een backupprogramma thuis is niet zo groot. Voor beide zijn er goede oplossingen, en kun je alles automatisch laten verlopen. Het voordeel van een online backupdienst is dat de backup buitenshuis wordt bewaard. Je hebt ook geen externe harddisk nodig. Een nadeel is dat er abonnementskosten worden gerekend, en dat je afhankelijk bent van een snelle internetverbinding.

Waar moet ik op letten?
Bij het kiezen van een online backupdienst kun je nagaan welke soort bestanden je wilt backuppen. Zijn er video's, computerprogramma's of zeer grote bestanden bij? Let dan op of de backupdienst dit ondersteunt. Ga ook na welke apparaten - computers, externe harddisks, mobiel, tablet - je wil backuppen, en check of de dienst deze in één account kan opnemen.

Online cloud backup diensten

iDrive
iDrive is gemakkelijk in gebruik, en heeft veel mogelijkheden. Je kan automatische backups laten maken, of een virtuele schijf instellen: alles wat je op deze "schijf" zet wordt opgeslagen bij iDrive. In een iDrive-account kan een onbeperkt aantal computers en mobiele apparaten worden gebackupt en gesynchroniseerd. Je kunt ook backups maken van je online data bij Instagram en Facebook. Alle data worden beveiligd met end-to-end encryptie.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Een gratis abonnement biedt 5GB opslagruimte. Betaalde abonnementen met meer opslagruimte.

Google Drive (Backup & Sync)
De opslagdienst van Google kan gebruikt worden als backupdienst, door alle mappen in Drive op te nemen die je wilt backuppen. Let wel: Drive maakt geen complete reservekopie. Van de documenten die je wijzigt met Drive worden oude versies bewaard - in de versiegeschiedenis - zodat je bestanden kunt herstellen vanuit de cloud. Maar dit gebeurt niet bij alle soorten bestanden. Backups van Android toestellen worden wel in het geheel bewaard, en zijn te organiseren via de menu-optie Backup.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Beveiligd: Ja.
Gratis opslagruimte: 15 GB. 100GB voor 2 euro p.m.

Porton Private Cloudstorage
Porton maakt gebruik van servers in Nederland voor het opslaan van de backups, en heeft een Nederlandstalige klantenservice. Deze dienst maakt online backups vanaf vrijwel alle soorten apparaten, platforms en besturingssystemen, en - afhankelijk van het gekozen abonnement - biedt ook synchronisatie van bestanden.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Nee. Wel gratis uitproberen.

SpiderOak
Betrouwbare dienst voor backups en synchronisatie: je documenten worden automatisch gesynchroniseerd tussen verschillende computers, ook met verschillende besturingssystemen. Ook behoudt je toegang tot alle oude versies van bestanden, en verwijderde bestanden.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee. Wel gratis uitproberen.