OV reisplanners


openbaar vervoer
De beste reisplanners voor openbaar vervoer in Nederland, België en de rest van de wereld: reisadviezen van deur tot deur en internationale planners voor treinen, bussen en veerboten.

Openbaar vervoer in Nederland en België

9292
De bekendste reisplanner voor openbaar vervoer in Nederland, met reisadviezen van deur tot deur. Alle trein, bus, tram en metro verbindingen worden hierin meegenomen. Eerdere en latere verbindingen staan erbij vermeld, en ook de terugreis is met een paar muisklikken te plannen. 92929 is beschikbaar als app voor smartphones: 9292 mobiel
Taal: Nederlands, Engels.

GoAbout
Uitstekende planner met actuele adviezen om je zo snel mogelijk te verplaatsen tussen adressen in Nederland per OV, fiets or auto. GoAbout houdt rekening met stremmingen en biedt informatie over o.a huurfietsen, taxi's, deelauto's en laadpalen. Als je een account aanmaakt ontvang je alerts met storingen.
Taal: Nederlands.

De Lijn
De reisplanner voor stads- en streekvervoer in Vlaanderen, met gegevens van alle treinen, bussen, belbussen, trams en metro's. Er wordt direct aangegeven wanneer de laatste bus of trein terug gaat.
Taal: Nederlands, Frans, Duits.

TEC
Reisplanner voor openbaar vervoer in Wallonië, met reisadviezen van deur tot deur. De gegevens van alle treinen en bussen worden herin meegenomen.
Taal: Frans.

Internationale OV reisplanners


Citymapper London, Paris, Berlin, New York
Handige routeplanner waarbij je op een plattegrond aangeeft waar je naartoe wil. Vervolgens wordt de route aangegeven met verschillende transportmogelijkheden - bus, fiets, metro, lopend - en de geschatte reistijd en kosten. Bus- en andere OV-lijnen zijn duidelijk aangegeven op de kaart. Citymapper is ook beschikbaar als app.
Taal: Duits, Engels, Russisch.

GoEuro
Europese reisplanner die met één klik reismogelijkheden laat zien voor bus, trein en vliegtuig (voor zover dat mogelijk is). Je kunt alle grotere plaatsen in Europa invoeren als start- of eindpunt van een trip, waarna GoEurope snel met opties komt. Daarbij zijn je meteen de kosten te zien, waarin bijvoorbeeld ook de transferkosten vanaf een vliegveld zijn meegeteld. Voor het boeken van tickets wordt je vlot doorgesluist naar de website van de betreffende vervoerder. Helemaal compleet is deze planner niet, omdat er nog weinig lokale vervoerders zijn opgenomen.
Taal: Nederlands en andere talen.

Hafas Internationale treinplanner
Treinplanner voor Europa, die meestal meerdere treinverbindingen laat zien. De informatie is overzichtelijk: reistijden, treinnnummers en overstappen worden duidelijk vermeld. Je kan ook doorklikken naar een dienstregeling van een bepaalde trein. Het invullen van de juiste plaatsnamen werkt minder handig. Deze website biedt alleen de treintijden; er zijn geen kaartjes te boeken.
Taal: Nederlands, Frans, Duits, Engels.

The Man in Seat Sixty-One
Uitstekende amateurwebsite met informatie over treinen en veerboten in de hele wereld, met algemene informatie en ervaringen van reizigers. Er wordt doorgelinkt naar dienstregelingen van de treinmaatschappijen die in de betreffende landen rijden.
Taal: Engels.

Der Nahverkehrswegweiser
Overzicht van openbaar vervoer in alle Europese landen. Je kan hier geen reis plannen, maar links vinden naar lokale reisplanners en bus-, trein- en veerbootmaatschappijen. De informatie is goed bijgewerkt.
Taal: Duits, Engels, Russisch.

Rome to Rio
Uitstekende website die toont hoe je naar vrijwel alle plaatsen in de wereld kan reizen: na het opgeven van twee plaatsen krijg je een overzicht van de mogelijkheden per vliegtuig, trein, bus, boot en auto. Er wordt ook een indicatie gegeven van de kosten.
Taal: Duits, Engels, Russisch.