Autodelen

auto delen
Goed voor het milieu en voor je portemonnee: autodelen. Op reiskosten kan flink worden bespaard door mee te rijden met anderen, of de auto van een buurtgenoot te huren. Overzicht van de beste diensten voor carpoolers en deelauto's.

Websites voor carpoolers

Carpoolen 2.0
De nieuwste carpooldiensten zijn een slimme combinatie van een ouderwetse liftcentrale en een sociaal netwerk. Handig voor mensen die regelmatig op de weg zitten: om de kosten te delen, en aanspraak te hebben. Voor meerijders is het een voordelige manier om ergens te komen, vooral als je flexibel bent. En dan hebben we het nog niet eens over het milieu gehad: carpoolers zorgen voor minder autokilometers en minder CO2-uitstoot.

Betrouwbaarheid
Is het wel veilig met een vreemde in de auto? Platforms voor carpoolers proberen deze vraag op een moderne manier te beantwoorden, door de gebruikers elkaar te laten beoordelen. Ratings en 'ervaringstijd' (hoe lang iemand al actief is op een platform) geven een beeld van de betrouwbaarheid van de deelnemers. Je kunt ervan uitgaan dat carpooldiensten mensen waarover klachten binnenkomen zullen weren, omdat ze niet gebaat zijn bij negatieve publiciteit. Maar ook hier geldt: gebruik altijd je gezonde verstand.

BlaBlaCar
BlablaCar brengt automobilisten in contact met mensen die willen meerijden. De kosten van een rit worden gedeeld, voor een vooraf vastgestelde prijs. Je geeft op waar je naartoe wil, en het aanbod en de gevraagde ritprijzen zijn vervolgens snel te vergelijken. "Bla", "Blabla" of "Blablabla" in een profiel geeft aan hoe spraakzaam de bestuurder is. Je kunt ook een mailtje laten sturen als er een rit naar een bepaalde bestemming wordt geplaatst.
Autobestuurders kunnen een profiel aanmaken, ritten plaatsen en zelf hun ritprijs bepalen. BlaBlaCar berekent een standaard kilometertarief en geeft aan of de ritprijs hoger of lager is, om hoge prijzen te ontmoedigen. Deze meerijden app is een Frans bedrijf dat actief is in 22 landen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.
Kosten: Het tarief wordt vooraf vastgesteld. In Nederland berekent BlaBlaCar geen kosten aan bestuurders.

Fahrgemeinschaft.de
Degelijke website voor het vinden van een betaalde lift naar Duitsland. Fahrgemeinschaft is een grote community in Duitsland, met een ruim aanbod van ritten. Je kunt snel naar een geschikte lift zoeken op plaats en datum. Vervolgens krijg je bij een rit de gevraagde prijs te zien, en de contactgegevens van de aanbieder.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Duits.
Kosten: Geen.

Filenetwerken.nl
Filenetwerken.nl is een matching site voor mensen die willen carpoolen, vooral bij het woon-werk verkeer. De nadruk ligt hier niet op kostenbesparing maar op het sociale aspect: samen reizen brengt je in contact met anderen. De website zit eenvoudig in elkaar, zonder ratings en uitgebreide profielen. Je kunt gemakkelijk een 'ik rijd' of een 'ik zoek' oproep plaatsen, waarna je zelf contact opneemt met mensen die dezelfde kant op reizen. De kosten worden door de deelnemers onderling geregeld.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Kosten: Geen kosten voor bestuurders, meerijders en bestuurder regelen onderling de kosten.

Websites voor deelauto's

Goed voor het mileu, maar we doen het voor de kosten
Autodelen is goed voor het milieu: het leidt tot minder autobezit, minder autokilometers, minder CO2-uitstoot en meer openbare ruimte. Toch is dit meestal niet de belangrijkste reden om te gaan autodelen. Daarbij gaat het meestal om de kosten en de rompslomp die je bespaart: geen wegenbelasting, verzekering, parkeervergunning, onderhoudsbeurten en APK. Autodelen is vooral voordelig als je weinig kilometers maakt en in de stad woont, waar je voor dagelijks vervoer genoeg hebt aan de fiets en het openbaar vervoer. Voor de 'af en toe-rijder' is de deelauto dan een uitstekend alternatief voor de eigen auto.

MyWheels
Deze website brengt autobezitters en huurders bij elkaar om tegen een vaste prijs een auto te huren van iemand in de buurt. De verzekering en de administratie worden afgehandeld door MyWheels. De huurprijs is per dag, en is meestal inclusief 100 kilometer. Bij MyWheels hoef je niet altijd af te tanken: soms betaal je een vergoeding voor de brandstof per kilometer. Via de website en de app is het gemakkelijk om een beschikbare auto in de buurt te vinden.
Taal: Nederlands.
Kosten: Huurders betalen 2,50 aan MyWheels (bovenop de huurprijs) en een borg. Autobezitters betalen 2,50 per dag.

SnappCar
SnappCar brengt autobezitters en huurders bijelkaar: voor een vaste prijs kun je een auto huren van iemand in de buurt. SnappCar regelt de verzekering en de betaling en biedt ondersteuning bij problemen, zoals autopech of boetes. Via de website of de app kun je gemakkelijk zoeken naar beschikbare auto's rond een bepaalde plaats en datum. Er zijn veel auto's beschikbaar, ook voor lange ritten naar het buitenland.
Taal: Nederlands.
Kosten: Huurders betalen de huurprijs aan SnappCar. Autobezitters ontvangen 70% van de huurprijs.

GoBoony
GoBoony brengt camperbezitters en huurders bijelkaar, om voor een afgesproken bedrag een camper te huren. Verzekeringen, bepaling eigen risico, pechhulp en dergelijke worden geregeld door de verhuurder van de camper. De betalingen verlopen via GoBoony, waarbij de volledige huursom voor vertrek wordt voldaan. Er zijn veel campers beschikbaar, zowel van particulieren als van professionele verhuurbedrijven in een aantal Europese landen en in de VS. GoBoony is een Nederlandse startup.
Taal: Nederlands.
Kosten: Huurders betalen de huursom voor vertrek, en soms een borg. In de huursom is een fee opgenomen voor de bemiddeling.