Fiets apps

fietsroute planner
Fiets apps zijn handig voor elke fietser: een knooppunten app of routeplanner met fietstochten voor de recreatieve fietser, en sport apps om de prestaties te volgen op de racefiets of mountainbike. Ook het zelf maken van fietsroutes behoort tot de mogelijkheden.



Fietsroute planners

Met een fietsroute app op je stuur heb je altijd de juiste kaart voor je neus, met een stip erop die jouw locatie aangeeft. Je zult dus nooit meer de verkeerde weg nemen. Sommige apps geven ook extra informatie bij een fietsroute, zoals horeca en bijzondere plekken onderweg. En het leukste is: bij de knooppunten apps en routeplanners kun je je eigen fietsroutes aanmaken.

Hoe werkt fietsen met navigatie?
Fietsen met een app gaat zo: eerst ga je op de computer een route zoeken - of zelf maken - met een routeplanner. De route die je gaat fietsen zet je over naar een app op je telefoon (dit gaat soms via een QR-code). Let op: tijdens het fietsen mag je de telefoon niet vasthouden. Het is wel toegestaan om de mobiel in een houder aan het stuur te bevestigen.

Fietsen zonder telefoon
Als je geen mobiel wilt gebruiken op de fiets kun je toch gemakkelijk routes volgen door gebruik te maken van het knooppunten netwerk. Bij RouteYou kun je eigen knooppuntenroutes aanmaken. Print de lijst met nummers uit, plak hem aan je stuur, en je bent klaar om op de fiets te stappen.

Route.nl
Route.nl biedt duizenden fiets- en wandelroutes, waaraan je zelf routes kunt toevoegen. De routes zijn o.a. samengesteld door Staatsbosbeheer, VVV, Natuurmonumenten en andere gebruikers. Je kunt o.a fietstochten zoeken op plaats, afstand, soort landschap en thema's, zoals forten. Je kunt de routes van de websites openen in de app via een QR-code. Klik daarvoor bij een fietsroute op de website op de knop Open in app. Met een gratis account kun je eigen routes aanmaken op de website, en openen in de app (daarvoor moet je een route openbaar toegankelijk maken). Het is ook mogelijk om routes te downloaden voor offline gebruik.
Fietsroutes: Meer dan 100.000 in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken. Routeplanner met knooppunten in Nederland, Vlaanderen en de Duitse grensstreek.
Platform: Online, Android, iOS.
Gratis: Ja.

RouteYou Routeplanner
Flexibele, internationale planner voor recreatieve fietstochten, wandelingen en andere routes. Via RouteYou kun je zelf fietsroutes aanmaken, GPX-tracks invoeren, of zoeken naar een bestaande route. Veel routes zijn voorzien van informatie, en soms zijn er Points of Interest (POI) aangegeven. Zelf aanmaken van fietsroutes kan alleen op de website, je kunt ze na het opslaan wel opzoeken in de app. Het is ook mogelijk om routes te downloaden voor offline gebruik. Tijdens het fietsen zie je je locatie als een stip op de kaart, en je krijgt een melding bij een POI. Met deze routeplanner kun je wereldwijd routes maken, maar alleen in Europa zijn er gedetailleerde kaartgegevens beschikbaar.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

RouteYou FietsknooppuntenPlanner
Deze planner is handig voor de knooppunten fietser die de mobiel thuis wil laten. De website biedt een compleet overzicht van het fietsknooppunten netwerk in Nederland en Vlaanderen. Zoom in op de kaart, en klik knooppunten aan. De afstand tussen de gekozen punten wordt opgeteld, en als je een punt verwijderd wordt de route automatisch aangepast. Via Print uw route kun je een lijstje met nummers (fietsstrip) afdrukken om mee te nemen op de fiets.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Vlaanderen Fietsland
Handige knooppunten app voor het fietsen in Vlaanderen. Zowel op de website als in de app kun je knooppunten aanklikken, waarbij de afstand tussen de gekozen punten wordt opgeteld. De routes kunnen vervolgens worden opgeslagen. De website biedt ook uitgestippelde fietsroutes aan in heel Vlaanderen. Als dit knooppunten routes zijn kun je ze gemakkelijk overzetten naar de app, door een QR-code te scannen. Hiervoor klik je bij de route op Download op telefoon, en ga je in de app naar Instellingen > Importeer route. Als je een gratis account aanmaakt kun je routes ook downloaden op je mobiel, voor offline gebruik.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Vlaanderen Fietssnelwegen
Routeplanner voor fietssnelwegen in Vlaanderen, dat voorop loopt bij de aanleg van "fietsostrados" tussen steden. Deze zijn bedoeld om hard door te fietsen: geen leuke fietspaden door de natuur, maar comfortabele wegen langs kanaal of snelweg waarop je met een minimum aan bochten en verkeerslichten kunt doorpeddelen naar je bestemming. De komende jaren zullen er veel kilometers worden toegevoegd aan deze fietssnelwegen. Op de website kun je fietsroutes maken voor fiets, koersfiets en ebike, en ze downloaden als gpx-bestand.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Fiets trackers

Een sport app is handig als je regelmatig op de racefiets of mountainbike zit, en je prestaties wilt verbeteren. Bij elk rondje houden deze programma's allerlei gegevens bij, zoals snelheid, afstand en route. Hierdoor word je gestimuleerd om jezelf te blijven verbeteren. Sommige apps bieden – tegen betaling – ook trainingsschema's en audiocoaching.

Batterij opladen
Ga je fietsen met een sport app, zorg dan dat je mobiel helemaal is opgeladen. Door het voortdurende gebruik van GPS en het scherm dat aan blijft, doen deze apps een groot beroep op je batterij. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je toestel tijdens het fietsen opeens uitvalt. Tip: dim de helderheid van je scherm, en schakel de spaarstand in als je toestel daarover beschikt.

Cyclemeter GPS (iOS)
Cyclemeter is een app voor de iPhone, die precies bijhoudt hoeveel je fietst. Deze activity tracker slaat o.a. je route, fietskilometers en snelheid op. Naast fietsen kun je ook andere activiteiten volgen, zoals wandelen en skaten. Je kunt de opgeslagen gegevens koppelen aan de Apple Gezondheids app of de Apple Watch. Daarvoor is het wel nodig om de betaalde versie aan te schaffen. Cyclemeter GPS heeft een duidelijk scherm en veel mogelijkheden, zoals het vergelijken van je trainingsrondjes en het delen van prestaties op X (voorheen Twitter) en Facebook.
Privacy: Deze app is privacyvriendelijk, omdat de verzamelde gegevens alleen worden opgeslagen op je toestel.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis versie met beperkingen en reclame. Betaalde versie met meer mogelijkheden.

Strava (iOS) | Strava (Android)
De app Strava kun je gebruiken voor zowel fietsen als hardlopen. Door middel van GPS houdt de app je route bij. Ook je afstand en snelheid worden bijgehouden. Als je dezelfde route meerdere keren rijdt, maakt Strava een overzicht waarin je je prestaties per keer kunt vergelijken. Je kunt ook kijken hoe je het ervan afbrengt in vergelijking met anderen die dezelfde route fietsen. Dat kunnen ook je eigen vrienden zijn, want je kunt andere gebruikers opzoeken via Facebook of hun Strava-account. Ook vind je maandelijks uitdagingen waaraan je kunt meedoen en kun je je prestaties delen via Facebook en X (voorheen Twitter).
Privacy: bij het aanmaken van een Strava account worden je profiel en je activiteiten automatisch op 'toegankelijk voor iedereen' gezet. Je kunt dit wijzigen via de privacy-instellingen. Alle gegevens die Strava verzamelt - zoals locatie, gezondheidsgegevens en prestaties - worden op servers opgeslagen en kunnen in gebundelde vorm gebruikt voor commerciële doeleinden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.