Instant antivirus


Online virusscanner
Als de computer besmet lijkt met een virus kan het handig zijn om snelle check te doen. Hiervoor kun je een scanner downloaden die de computer direct en grondig controleert.

Kijk voor een overzicht van goede, gratis antivirus software op: Gratis Antivirus


F-Secure
Deze snelle test werkt via een klein downloadbestand (500kb) en installatie, waarna de computer in enkele minuten wordt doorgelicht op actieve virussen en spyware. De malware wordt opgespoord, maar niet verwijderd. Afgezien van het download bestandje laat F-Secure geen enkel spoor na op de computer. F-Secure is een Fins bedrijf, dat onder de Europese privacy wetgeving valt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

HouseCall
De scanner van Trend Micro werkt met een klein bestand dat gedownload wordt. Je kunt vervolgens bij Options kiezen voor een Quick, Full of Custom scan om de computer na te lopen op actieve malware. Een Quick Scan verloopt redelijk snel, en een Full System scan neemt veel tijd. Bij een Custom scan geef je zelf aan welke mappen gecheckt worden. Gevonden veiligheidsproblemen worden direct verholpen.
Platform: Windows (alle versies), Android, Mac OS 10.7 of later.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Microsoft Safety Scanner
De beveiligingsscanner van Microsoft werkt met een bestand dat gedownload wordt. Daarna controleert de Safety Scanner de computer op virussen, spyware en andere malware. Je kunt daarbij kiezen voor Quickscan, Volledige of Aangepaste scan. Een Quickscan gaat vlot, maar een Volledige scan kan behoorlijk lang duren. Bij een Aangepaste scan wordt een Quickscan uitgevoerd, aangevuld met mappen die je zelf opgeeft voor controle. Aangetroffen malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Norton Security Scan
De Norton Security Check werkt via een download, waarna het programma de computer uitvoerig doorlicht op virussen en andere bedreigingen. Ook verdachte cookies worden gecheckt. Gevonden malware kan vaak direct verwijderd worden. Deze veiligheidscheck neemt ruim de tijd. Na de check moet je de software zelf van de computer verwijderen, om te voorkomen dat je later reclameboodschappen krijgt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Bestanden testen op virussen


VirSCAN
Bij deze online service kun je bestanden laten controleren met verschillende virusscanners. Na het uploaden van een bestand - tot 20 MB - zie je direct een rapport. Ook zip en rar-bestanden kunnen worden getest. Verdachte bestanden worden door VirSCAN doorgestuurd naar antivirus bedrijven, om hun service te verbeteren.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

VirusTotal
VirusTotal is een uitstekende dienst om bestanden tot 64 MB te laten controleren op virussen en andere malware. Er wordt gecontroleerd met een groot aantal scanners, waaronder AVG, BitDefender, Kaspersky, McAfee en Symantec. Je kunt ook bestanden laten testen die online staan, door een URL op te geven. Deze dienst is vooral bedoeld als een second opinion, om verdachte bestanden tegen het licht te houden. Niet geschikt voor vertrouwelijke bestanden: VirusTotaal slaat geteste bestanden op in een database, om testresultaten toegankelijk te maken voor de antivirus community.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.