Beste browsersChrome
chrome browserDe browser van Google is razendsnel, en bevat geen toeters en bellen: er is zoveel mogelijk ruimte om te surfen. Chrome voldoet aan de veiligheidseisen en loopt niet vast: als een website crasht wordt alleen dat venster gesloten. Met Chrome worden je bladwijzers opgeslagen op internet, waardoor ze op verschillende computers toegankelijk zijn. En met de Incognitomodus kun je surfen zonder sporen na te laten op de computer.
Platform: Windows 7, 8, 10, Mac, Linux.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Microsoft Edge
fontDeze browser is de opvolger van Internet Explorer, en verbonden aan het besturingssysteem Windows 10. Edge is niet een nieuwe versie van Explorer, maar een geheel nieuwe browser. De voordelen van Edge: zeer snel, de mogelijkheid om een startpagina, notities en leeslijstjes aan te maken, een persoonlijke assistent: Cortana, en een button waarmee de drukke opmaak van pagina's wordt verwijderd, zodat je artikelen beter kan lezen.
Platform: Windows 10.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Mozilla Firefox
firefox browserUitstekende browser die aan alle eisen voldoet: snel, veilig, en met handige extra's. Er is een wachtwoord manager ingebouwd: je hoeft maar één hoofdwachtwoord te onthouden: Firefox bewaart alle internet wachtwoorden. Ook kun je surfen zonder sporen na te laten op de computer: de Privénavigatie. Met thema's is het uiterlijk van de browser aan te passen.
Voor Firefox zijn veel add-ons beschikbaar: kleine programma's die functies toevoegen. Er zijn bijvoorbeeld add-ons voor het opnemen van video en audio. Ook voor makers van websites zijn er interessante Firefox extensies.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Opera
opera browserOpera is een goede browser: snel en compact. Hij is vergelijkbaar met Firefox en Internet Explorer: tabbladen, zoekfuncties en mogelijkheden om bookmarks te organiseren. Daarbij heeft Opera interessante extra's, zoals thema's, apps, muisgebaren en een ingebouwde torrent downloader. Een nadeel is dat sommige websites niet goed werken met Opera.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux, PDA, mobiel, Nintendo Wii, en meer.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Pale Moon
Pale moonPale Moon is een uitstekende versie van Mozilla Firefox, die gericht is op sneller surfen en veiligheid. De onderdelen uit Firefox die ontbreken zijn o.a. de opties voor toegankelijkheid en ouderlijkse controle. Deze browser is compatibel met zeer veel Firefox add-ons. Als standaard zoekmachine wordt DuckDuckGo gebruikt, dat de zoekgeschiedenis niet opslaat. Pale Moon biedt veel instelmogelijkheden voor gevorderde gebruikers, en heeft een actief gebruikersforum.
Platform: Windows, Atom/WinXP, Linux, Android.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Gratis: Ja.

Vivaldi
vivaldiDe Vivaldi browser is gebaseerd op de Chromium engine (de "motor" van Chrome en Opera) en richt zich op veeleisende gebruikers die hun browser naar eigen smaak willen inrichten. Via sneltoetsen kun je gemakkelijk zoeken in je openstaande tabbladen, bookmarks en geschiedenis. Vivaldi bevat slimme oplossingen om tabbladen, notities, screenshots en bookmarks te organiseren. Het uiterlijk van deze browser past zich mooi aan bij de pagina's die je bezoekt.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Browzar
veilig surfenDeze browser is speciaal ontworpen om geen enkel spoor achter te laten op een computer. Het programma is niets meer dan een schil om Internet Explorer - dat moet dus op de computer zijn geïnstalleerd - en is slechts 222kb groot. Je kan het opstarten vanaf een USB stick. Browzar maakt geen logfiles of geschiedenis aan en ruimt bij het afsluiten elk bestand op dat is aangemaakt. Je kan ook kiezen voor "Secure Delete", een extra veilige procedure waarbij ieder bestand dat op de computer was gezet meerdere keren wordt overgeschreven zodat het ook met geavanceerde programma's niet meer te herstellen is.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.