Software downloaden

software downloaden
De beste websites voor het downloaden van goede freeware, alternatieven voor bekende software pakketten en demo's van de nieuwste software.

AlternativeTo
Deze website noemt alternatieven voor bekende software pakketten, zoals bijvoorbeeld Photoshop en Nero. Dat kunnen freeware en Open Source programma's zijn, maar ook minder bekende betaalde pakketten. De software wordt niet zelf aangeboden: er wordt doorgelinkt naar de leverancier.
Taal: Engels.

Download.com
Download.com is een enorme website met software en drivers voor PC, Mac en telefoons. Je kan snel zien of een programma populair is, en of het goed beoordeeld wordt. Bij gratis software wordt vermeld of het programma volledig werkt of beperkingen heeft.
Taal: Engels.

Downloaden.nl
Nederlandse website met een klein, overzichtelijk aanbod van software en games. Alle downloads zijn voorzien van heldere uitleg, en soms een beoordeling. Voor Windows, Mac, Linux, iOS, Android.
Taal: Nederlands.

Giveaway of the Day
Deze website biedt elke dag één programma gratis aan. Geen freeware, maar software waarvoor op andere dagen betaald moet worden. Wie dagelijks wil checken of er iets interessants is kan zich abonneren op een RSS feed .
Taal: Nederlands.

GratisSoftware.nl
Overzichtelijke website met gratis software voor Windows, Mac en Linux. Met goede beschrijvingen, bezoekerswaarderingen en softwaretips.
Taal: Nederlands.

Ninite
Handig als je software op een nieuwe computer wil zetten: op deze website maak je een keuze uit veelgebruikte software, en kun je het hele pakket in één keer downloaden.
Taal: Engels.

Nonags
Goede, overzichtelijke website met een ruim aanbod van freeware, voorzien van omschrijvingen en ratings. Leden kunnen de bestanden - gecheckt op malware - downloaden van de Nonags website, anderen worden doorverwezen naar de website van de fabrikant.
Taal: Engels.

Oldversion.com
Soms werkt een nieuwe softwareversie niet goed op een oud systeem. Op deze website zijn oude versies te vinden van bekende paketten, zoals bijvoorbeeld mediaspelers en kantoorsoftware.
Taal: Engels.

OSalt.com
Degelijke website die is gericht op Open Source as alternative. Bij elk commercieel softwarepakket worden alternatieve Open Source programma's vermeld, met de eventuele beperkingen.
Taal: Engels.

Software termen


Freeware:  Gratis software.

Open Source
Gratis software waarvan de broncode vrij is, zodat iedereen het mag kopiëren en aanpassen. Er hoeven geen licentiekosten betaald te worden. Het idee hierachter is dat de software voor iedereen toegankelijk is, en door ontwikkelaars - overal ter wereld - verbetert kan worden.

Shareware / Trial version / Free to try
Software die je gratis kan proberen. Als de proeftijd voorbij is wordt het programma onbruikbaar, of wordt er om een vergoeding gevraagd. Soms heeft de probeerversie minder mogelijkheden dan het betaalde programma: cripple ware.

Demo
Gratis programma met beperkte mogelijkheden (bijvoorbeeld het eerste level van een game).

AdWare / Spyware
Software die informatie over de gebruiker doorgeeft via internet en/of je bestookt met reklame.