Software downloaden

software downloaden
De beste websites voor het downloaden van goede freeware, alternatieven voor bekende software pakketten en demo's van de nieuwste software.

Kijk voor gratis software voor fotobewerking op: Gratis foto's bewerken
Voor de nieuwste apps: Apps zoeken

AlternativeTo
Deze website geeft alternatieven voor bekende software pakketten, zoals Photoshop, Acrobat Reader en Office. Dat kunnen Open Source programma's zijn, maar ook minder bekende betaalde pakketten. De software wordt niet zelf aangeboden: er wordt doorgelinkt naar de leverancier.
Taal: Engels.

Download.com
Download.com is een van de grootste technologiewebsites ter wereld, met besprekingen van software voor Windows, Mac, Android en iOS. Je kunt hier gemakkelijk zoeken, snel zien wat de populairste programma's zijn, en nagaan hoe ze beoordeeld worden door Download.com en door gebruikers. Bij gratis software wordt vermeld of er beperkingen zijn; bijvoorbeeld of het programma volledig werkt.
Taal: Engels en andere talen.

Giveaway of the Day
Deze website biedt elke dag een programma en een aantal apps gratis aan. Geen freeware, maar software waarvoor op andere dagen betaald moet worden. Wie dagelijks op de hoogte wil blijven van nieuwe gratis software kan meldingen laten sturen of zich abonneren op een nieuwsbrief of een RSS feed.
Taal: Nederlands.

GratisSoftware.nl
Overzichtelijke Nederlandse website met gratis software en apps voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS. Met duidelijke omschrijvingen, bezoekerswaarderingen, tips voor de installatie en een forum om voor softwarevragen.
Taal: Nederlands.

Ninite
Handig als je software op een nieuwe computer wil zetten: op deze website maak je een keuze uit veelgebruikte software, en kun je het hele pakket in één keer downloaden en installeren. Ninite houdt daarbij rekening met de taalversie, en blokkeert automatisch toolbars en andere extra software.
Taal: Engels.

Oldversion.com
Soms werkt een nieuwe softwareversie niet goed op een oud systeem. Op deze website zijn oude versies te vinden van bekende paketten voor Windows, Mac en Linux, zoals mediaspelers en kantoorsoftware. Ook kun je hier terecht voor oude games en Android apps.
Taal: Engels.

OSalt.com
Degelijke website die is gericht op Open Source as alternative. Bij elk commercieel softwarepakket worden alternatieve Open Source programma's vermeld, met de eventuele beperkingen.
Taal: Engels.

Educatieve software

Edu- Curator
Op Edu-Curator blogt oud-docent André Manssen over ICT-gerelateerde zaken voor het basisonderwijs. Je vindt hier lijsten met educatieve software voor - bijvoorbeeld - interactieve oefeningen, digitale lessen, quizzen, werkbladen en prikborden.
Taal: Nederlands.

Software termen

Freeware:  Gratis software.

Open Source
Gratis software waarvan de broncode vrij is, zodat iedereen het mag kopiëren en aanpassen. Er hoeven geen licentiekosten betaald te worden. Het idee hierachter is dat de software voor iedereen toegankelijk is, en door ontwikkelaars - overal ter wereld - verbeterd kan worden.

Shareware / Trial version / Free to try
Software die je gratis kan proberen. Als de proeftijd voorbij is wordt het programma onbruikbaar, of wordt er om een vergoeding gevraagd. Soms heeft de probeerversie minder mogelijkheden dan het betaalde programma: cripple ware.

Demo
Gratis programma met beperkte mogelijkheden (bijvoorbeeld het eerste level van een game).

AdWare / Spyware
Software die informatie over de gebruiker doorgeeft via internet en/of je bestookt met reklame.