Gratis wachtwoordmanagers

Wachtwoorden onthouden
Hoe onthoud je al die wachtwoorden van online diensten? Met een wachtwoordmanager. Zo'n app slaat alle wachtwoorden veilig op achter één hoofdwachtwoord.
Handig, al die online diensten. Maar hoe onthoud je de wachtwoorden? Het is niet veilig om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken: websites kunnen gehackt worden, en dan ligt je digitale leven voor het oprapen. Voor elke registratie heb je weer een ander uniek, sterk wachtwoord nodig. Om die te onthouden is er maar één goede oplossing: een wachtwoordmanager. Kortom: het installeren van zo'n app is een van de beste dingen die je kunt doen voor je online veiligheid. Niet alleen voor Einsteins, maar voor iedereen.

Hoe werkt het?
Wachtwoordmanagers slaan alle wachtwoorden op achter één hoofdwachtwoord. Je hoeft dus maar één ingewikkeld wachtwoord te onthouden. Vervolgens wordt je automatisch ingelogd bij websites als je de wachtwoordmanager aan hebt staan. Zelf verzinnen van wachtwoorden is niet meer nodig: dat kun je de app laten doen. En wat ook praktisch is: de wachtwoorden worden opgeslagen 'in the cloud' zodat je erbij kunt vanaf verschillende apparaten. Ook op je vakantieadres kun je gebruikmaken van je wachtwoordmanager, en probleemloos inloggen bij al je accounts.

Is het veilig?
Het gebruiken van een wachtwoordmanager is de veiligste oplossing die er op dit moment bestaat voor het probleem 'Hoe onthoud ik al die wachtwoorden?' Het is veiliger dan het opslaan van wachtwoorden in de browser, of in een bestand op de computer. Een wachtwoordmanager behoed je voor veelvoorkomende zwakheden bij het gebruik van wachtwoorden, zoals het kiezen van dezelfde of gemakkelijke wachtwoorden. Opslaan van wachtwoorden op internet klinkt onveiliger dan het is: de wachtwoorden zijn door anderen - zoals het bedrijf achter de wachtwoordmanager - niet te ontcijferen omdat ze versleuteld zijn met zware encryptie. Absolute veiligheid is echter een illusie. Computers kunnen worden besmet met malware die op zoek gaat naar logins. De wachtwoordmanager kan dit niet voorkomen: veilig omgaan met software en e-mails, en het installeren van beveiligingsupdates blijven dus ook belangrijk.

Gratis wachtwoord managers


LastPass
LastPass is een goede, complete wachtwoordmanager die ook op smartphones werkt. LastPass is als extensie te installeren in een browser, en als app op een telefoon. Je kunt ook een klein programma installeren op de computer dat LastPass invoegt in alle geïnstalleerde browsers. Daarna stel je een hoofdwachtwoord in, waarbij je zonodig ook nog gebruik kunt maken van two-factor authentification (dat is een extra beveiliging, bijvoorbeeld via een code op je telefoon). Als je vervolgens inlogt bij een website wordt er gevraagd of je het wachtwoord wilt opslaan in LastPass. Voor elke nieuwe registratie maakt het programma automatisch een sterk wachtwoord aan.
Alle wachtwoorden zijn te vinden in je eigen wachtwoordenkluis, waar je ze kunt inzien en verwijderen. De wachtwoorden worden online opgeslagen: ze zijn vanaf elke locatie toegankelijk, en bij bekende websites ben je voortaan binnen met één druk op de knop. Op de telefoon werkt het anders; daar moet je gebruikmaken van de ingebouwde browser in de LastPass app om in te loggen met je opgeslagen wachtwoorden. Met LastPass is het ook mogelijk om persoonlijke gegevens automatisch te laten invullen in online formulieren, bijvoorbeeld bij het bestellen op webwinkels.
Platform: Online, Windows, Apple OS, iOS, Android.
Taal: Nederlands en andere talen. Een deel van de help-pagina's is Engelstalig.
Gratis: Ja.

KeePass
KeePass is eigenlijk geen online wachtwoordmanager, maar een programma dat wachtwoorden versleuteld opslaat in een database: een 'kluisje' op je eigen computer. Dit programma is dus de ideale wachtwoordmanager voor mensen die ervoor terugschrikken om hun data 'in the cloud' te zetten. Maar: wie niet bang is voor clouddiensten zet zijn Keepass kluis juist online - bijvoorbeeld in Dropbox of Google Drive - zodat je er vanaf verschillende locaties bij kan.
Via de apps KeePassDroid (Android) en MiniKeePass (iOS) heb je vervolgens ook toegang tot je wachtwoorden vanaf een smartphone of tablet. KeePass ziet er allesbehalve gelikt uit, en mist de geavanceerde mogelijkheden van een echte online wachtwoordmanager, zoals LastPass. Maar het heeft ook voordelen. Het is een Open Source programma: de broncode van de software is vrij, en dus controleerbaar. Verder dringt dit programma zich nooit aan je op: je moet meer zelf doen, en houdt meer controle over je wachtwoordbeheer.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands (apart taalpakket). De website is Engelstalig.
Gratis: Ja. Open Source software.