Harde schijf opruimen


harde schijf opruimen
Last van een volle PC? Door het verwijderen van ongebruikte programma's en het opruimen van bestanden, foto's en muziek kun je schijfruimte vrijmaken en de harde schijf opschonen.

Zit mijn harde schijf vol?

Windows 10 en 8
Open de Windows Verkenner door op het map-ikoon in de taakblad te klikken, of gebruik de toetscombinatie Win+E (druk tegelijkertijd op de Windowstoets en de e-toets). Klik aan de linkerkant op 'Deze PC'. Bij 'Apparaten en stations' zie je hoeveel ruimte er vrij is.

Windows 7 en Vista
Ga naar Start - Computer. Onder 'Vasteschijfstations' zie je de schijfruimte.

Programma's verwijderen

Let op: verwijder alleen programma's waarvan je weet wat het is. Er kunnen ook drivers en servicepacks in de lijst met software staan, die je niet kunt missen. Zoek bij twijfel het onderdeel eerst op, en verwijder het als je zeker weet wat het is.

Windows 10
Ga naar Start en klik op Instellingen, en ga naar Systeem, Apps en onderdelen. Klik op de naam van een programma en kies 'Verwijderen'.

Windows 8
Klik in het blokjesscherm op 'Configuratiescherm'. Klik bij 'Programma's' op 'Een programma verwijderen'.

Windows 7 en Vista
Ga naar Start - Configuratiescherm - Een programma verwijderen.

Bestanden verwijderen

Muziekbestanden en video's nemen de meeste ruimte in. Ook hier kun je beter geen bestanden weggooien waarvan je niet weet wat het is. Verwijder nooit bestanden van Windows (ook geen lettertypes).

In Windows 10 en 8
Open de Windows Verkenner door op het map-ikoon in de taakblad te klikken, of gebruik de toetscombinatie Win+E (druk tegelijkertijd op de Windowstoets en de e-toets). Je ziet nu aan de linkerkant de mappen met bestanden, zoals Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Video's.

Windows 7 en Vista
Ga naar Start - Computer - Documenten/Afbeeldingen/Muziek.

Windows schijfopruiming

Windows geeft een overzicht van de computerbestanden die veilig verwijderd kunnen worden: o.a. tijdelijke bestanden en de inhoud van de prullenbak. Je ziet direct of het veel schijfruimte oplevert.

Windows 10
Ga naar Start en typ in: schijfopruiming. Klik op het Schijfopruimings programmma. Bij het openen wordt gevraagd welke schijf je wil opruimen.

Windows 8
Klik in het blokjesscherm op 'Configuratiescherm'. Klik bij 'Systeembeheer' op 'Schijfruimte vrijmaken'.

Windows 7
Start - Configuratiescherm - Systeem en beveiliging - Systeembeheer - Schijfruimte vrijmaken.

Windows Vista
Start - Configuratiescherm - Systeem en onderhoud - Systeembeheer - Schijfruimte vrijmaken.

Schijf defragmenteren

Windows 10, 8, 7 en Vista
In Windows 10, 8, 7 en Vista wordt de harde schijf automatisch gedefragmenteerd.

Cloud-opslag: bestanden opslaan op internet

Als de harde schijf vol is kun je erover denken om bestanden te parkeren op internet. Bij diverse diensten is gratis opslagruimte te krijgen: Opslag online. Een ander voordeel is dat je bestanden en foto's niet verloren kunnen gaan als je computer stukgaat of gestolen wordt. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van een goede internetverbinding.

Voor muziek zijn er speciale muziekwebsites. Daar kun je gratis een hoeveelheid MP3's neerzetten. Handig: je kan erbij vanaf elke computer. Nadeel: altijd een internetverbinding nodig. Als je tóch altijd online bent kun je ook je muziekcollectie geheel opdoeken en overgaan op een streaming muziekdienst zoals Spotify. Ook hier geldt dat je verzameling dan niet meer verloren kan gaan wanneer je - bijvoorbeeld - problemen hebt met je harddisk.

Externe harde schijf aanschaffen

Chronisch ruimtegebrek? Koop een externe harddisk. Zo'n schijf is niet erg duur, en eenvoudig aan te sluiten. Inpluggen en klaar. Hij biedt volop ruimte aan een muziek- of fotocollectie. Een externe harde schijf is ook handig voor het maken van backups.

Logge programma's vervangen

Bedenk of je programma's kan vervangen door een 'slank' alternatief. De grote PDF-lezer Adobe Reader is bijvoorbeeld te vervangen door het kleine Foxit Reader.
De meeste Windows versies hebben ingebouwde software om een CD/DVD te branden, en in Windows 10 en 8 is standaard ook een PDF lezer en een antivirusprogramma (Defender) aanwezig.

Harde schijf cleaners

Deze programma zijn beter dan Windows in het verwijderen van ongebruikte bestanden. Ze kunnen ook privé-gegevens verwijderen, en het systeemregister opschonen. Prima voor de computer, maar verwacht geen spectaculaire ruimtewinst.

CCleaner
Handig, snel programma voor het opschonen van Windows en het verwijderen van privé-gegevens - de surfgeschiedenis - van de computer. CCleaner ruimt o.a. de browser en de registry op, en verwijdert de tijdelijke bestanden van o.a. Windows Mediaplayer, Office en Nero.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista.
Nederlands: Ja (de software, de website is Engelstalig).
Gratis: Ja.

Glary Utilities
Gebruiksvriendelijk programma voor het opschonen van de harde schijf. Het bevat verschillende tools, o.a. voor het verwijderen van tijdelijke en dubbele bestanden, het opschonen van de registry en het repareren van links in het startmenu. Let op: de registry cleaner van Glary Utilities kan conflicten geven met de firewall.
Platform: Windows (alle versies).
NederlandsNee.
Gratis: Ja.