Chatprogramma's


chatprogramma
Het meestgebruikte chatprogramma is Skype (dat MSN heeft opgeslokt), maar er zijn veel alternatieven. Zoals chatdiensten die geheel online werken, of de chatgesprekken versleutelen.

Digsby
digsby Handig programma om te chatten met verschillende accounts: o.a. Skype, AIM, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber, Yahoo en Facebook Chat. Je kan ook e-mail ophalen, en berichten ontvangen van sociale netwerken zoals Facebook, MySpace, Twitter en LinkedIn.
Platform: Windows, Mac OS, Linux.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Hangouts
hangoutsHangouts is verbonden aan Gmail, de gratis e-maildienst van Google. Het is overzichtelijk en heeft veel mogelijkheden, zoals groepsgesprekken, videochat, bellen en automatische vertalingen. Hangouts werkt op de computer in Chrome, en op mobiele apparaten. Chatsessies worden gesynchroniseerd als je verschillende apparaten gebruikt.
Platform: Android, iOS, Chrome.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Kik
kikKik is een app om berichten te sturen - zoals Whatsapp - maar is niet verbonden aan je telefoonnummer. Je kan chatten op mobiele telefoons, tablets en iPods onder een zelfbedachte chatnaam.
Platform: Android, iOS, Windows Phone.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Pidgin
pidgin Met dit Open Source programma kun je chatten met o.a. Yahoo, Google Talk, ICQ, IRC en AIM contacten in één venster. Alle gesprekken worden versleuteld: er kan niemand meeluisteren. Je kan ook bestanden uitwisselen en chatten met een groep. Pidgin werkt goed, en ziet er rustig uit.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Skype
skype Skype is vooral bekend voor het bellen, maar het programma heeft ook een chatmodule. Naast gewone tekstchat kun je met Skype ook videochatten. Het chatprogramma Windows Live Messenger is opgegaan in Skype. Je kan bij Skype inloggen met je oude Messenger-ID: de contacten worden dan overgenomen.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Android, iPhone/iPad, Nokia.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.


Online chatprogramma's


Cryptocat
cryptocat Dit chatprogramma werkt online in verschillende browsers, en versleutelt de gesprekken met zware encryptie: niemand kan meeluisteren.
Platform: Chrome, Firefox, Safari, Opera, OS X.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

eBuddy
chattenHandige website die direct toegang geeft tot Yahoo, Google Talk, MySpace, Facebook Chat en andere accounts. Je hoeft niets te installeren. Met eBuddy kun je chatten op elke computer en mobiel met internet. eBuddy is een internationale chatdienst, die gevestigd is in Amsterdam.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Trillian for Web
trillianTrillian maakt van je computer een "communicatiecentrum" om te chatten via alle bekende chatsites, zoals Yahoo, Google Talk, MySpace en Facebook Chat. Het is ook te gebruiken op Android smartphones, iPhone, iPad en Blackberry. Je contactlijst wordt gesynchroniseerd tussen verschillende computers en mobieleapparaten.
Nederlands: Ja (de website is Engelstalig).
Gratis: Ja.