Colleges onlinecolleges online
Steeds meer scholen en universiteiten maken studiemateriaal voor iedereen bereikbaar: overzicht van colleges, trainingen en acursussen op internet.

Online colleges en trainingen

Alison
Alison is een elearning instituut uit Ierland dat trainingen aanbiedt in onderwerpen die aansluiten op de arbeidsmarkt, zoals economische en digitale vaardigheden, Engelse taal en wiskunde. Je kunt voor certificaten leren (hoewel Alison geen erkend instituut is). Het cursusmateriaal is vaak opgezet in samenwerking met bedrijven en instellingen, en goed van kwaliteit.

Coursera
Collegereeksen van ruim 30 universiteiten - de meeste uit de Verenigde Staten - met uiteenlopende onderwerpen. Iedereen kan gratis inschrijven en het digitale lesmateriaal volgen. De Universiteit van Leiden biedt hier ook colleges aan.

edX
Online colleges van gerenommeerde universiteiten over uiteenlopende onderwerpen, van computer technologie tot rechten. edX is een non-profit organisatie, opgezet door Havard University en MIT.

Iversety
Iversety is de Europese tegenhanger van Coursera, waar Engels- en Duitstalige colleges worden aangeboden.

Mooctivity
Mooctivity biedt een overzicht van internet colleges bij verschillende aanbieders, zoals Coursera, Iversity en anderen. Je kan direct bladeren door een lijst met colleges die binnenkort starten, en zoeken op onderwerp.

Open Universiteit
Online cursussen van de Open Universiteit op het gebied van cultuurwetenschappen, informatica, management, milieu- en natuurwetenschappen, onderwijswetenschappen, politiek en psychologie.

Studium Generale Universiteit Utrecht
Lezingen en debatten over actuele onderwerpen op het gebied van natuur-, geestes- en sociale wetenschappen.

TU Delft OpenCourseWare
Colleges op video over o.a wiskunde, informatica, engineering en medische technologie.

Universiteit voor Humanistiek
Filosofische hoorcolleges over o.a. keuzestress, kwetsbaarheid en geestelijke weerbaarheid.

Universiteit van Nederland
Serie academische lezingen over toegankelijke, actuele onderwerpen op het gebied van cultuurwetenschappen, natuur- en sociale wetenschappen.