Frans leren

frans leren
Overzicht van de beste websites om online Frans te leren: cursussen, Frans spreken, uitspraak, grammatica, podcasts en video's.
LingQ
LingQ is een website om je Frans te verbeteren, als je al basiskennis hebt. Je kunt kiezen uit audioboeken, artikelen en podcasts op je niveau. Deze kun je beluisteren en/of lezen, waarbij je de betekenis van onbekende woorden kunt opzoeken. Moeilijke woorden kunnen worden opgeslagen, om vaker te oefenen. Tegen betaling biedt LingQ ook conversatie met leraren via Skype. Schrijfopdrachten worden gecorrigeerd door andere cursisten. Hierbij maakt LingQ gebruik van een puntensysteem: ondersteuning kost punten, die je kunt verdienen door zelf actief te zijn.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: gratis basisabonnement, voor aanvullende diensten zijn er betaalde abonnementen.

BBC Languages
De BBC biedt Franse lessen, die gericht zijn op toeristen. Er is Franse les voor beginners - French Steps - waarin in 12 weken de basis aan bod komt: de weg vinden, eten in een restaurant, een kamer boeken, etcetera. Voor gevorderden zijn er video's, luisterlessen en quizzen. Deze curus staat in het BBC-archief: de lessen worden niet meer bijgewerkt.
Registreren: Nee.
Taal: De website is Engelstalig.
Gratis: Ja.

Elementary French
Cursus Frans voor beginners: video's met eenvoudige communicatie in het Frans, o.a. begroeting, kennismaking, eenvoudige gespreksonderwerpen en restaurantbezoek. De video's zijn voorzien van oefeningen en audio lesmateriaal.
Registreren: Nee.
Taal: De website is Engelstalig.
Gratis: Ja.

Frans leren spreken

Italki
Italki is een platform om in contact te komen met leraren die online lessen aanbieden (tegen betaling). Er bieden zich docenten Frans aan uit verschillende landen. Daarnaast kun je ook mensen zoeken voor Language Exchange: om elkaar te helpen bij het leren van vreemde talen. Italki heeft een ingebouwde chatfunctie, om te Skypen kun je zelf met mensen afspreken.
Registreren: Ja.

My Language Exchange
Dit netwerk brengt mensen bij elkaar die talen leren. Het is de bedoeling om Franstaligen te zoeken die Nederlands leren, en daarmee te oefenen: beginners via mail en text chat, en meer gevorderden via voice chat. Hierbij wordt gewerkt met de Cormier methode: om de beurt de eigen moedertaal gebruiken, en de lessen structuren met opdrachten (die zijn beschikbaar via de website).
Registreren: Ja.

Franse uitspraak

Forvo
Online woordenboek met de uitspraak van Franse woorden.

Fonetiks.org
Direct luisteren naar uitspraak voorbeelden.

Smigin
App voor iOS waarmee je zinnen kunt samenstellen in het Engels, die vervolgens in het Frans worden uitgesproken.

Franse woorden

Goethe Tests
200 invuloefeningen om je Franse woordenschat te testen.

Pictorial Vocabulary Guide
Fraai online vocabulaire met uitspraak. Klik in een lespagina op Listening Challenge om je kennis te testen. Je moet dan klikken op het item dat wordt uitgesproken.
Registreren: Nee.

Teleac Talen Frans (iOS)
Eenvoudige Teleac app met Franse zinnen voor praktische situaties zoals boodschappen doen, de weg vragen en problemen oplossen. Je kunt de zinnen ook laten uitspreken. De app bevat ook enkele taalspelletjes.
Platform: iOS.
Gratis: Ja.

Toon Book Reader
Stripboeken voor beginnende lezers, waaronder Jack in de Box (Art Spiegelman) en Stinky (Eleanor Davis). Je kunt de teksten ook laten voorlezen.

Wrts
Programma om online woordjes te leren. Je kunt de Franse woorden zelf intypen, of uploaden met o.a. een Excel bestand. Standaard moet je bij het oefenen het antwoord intypen. De betaalde versie heeft meerdere manieren om te overhoren, zoals meerkeuzevragen. Om de woorden 'andersom' te oefenen moet je bij Overhoren de volgorde veranderen.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Franse grammatica

babLa
Frans oefenen met multiple choice testen: o.a. grammatica, vocabulaire en cultuur.
Registreren: Nee.

Verbuga
Op deze website kun je je kennis van Franse werkwoorden testen. Kies een tijd en een werkwoord, en vul de gevraagd werkwoordsvorm in. De score wordt bijgehouden.
Registreren: Nee.

Franse podcasts en video

France Bienvenue | Je dis, tu dis, il dit, nous disons…
Blogs van de Universiteit van Marseille met lessen en video's over 'echte' onderwerpen met transcripties.
Registreren: Nee.

One thing in a French day
Wekelijks nieuwe podcasts over het dagelijks leven in Frankrijk, met uitgeschreven teksten.
Registreren: Nee.