Leren programmerenleren programmeren
De beste websites en programma's om de principes van programmeren te leren, en te beginnen met het maken van programma's en games. Voor volwassenen én kinderen.

Leren programmeren voor beginners

Alice
Alice is een programma waarmee je zonder code de basis leert van object georiënteerd programmeren. Het is ontwikkeld door Carnegie Mellon Universiteit en bedoeld voor kinderen (maar geschikt voor alle beginners). Met Alice kunnen complexe 3-D werelden worden gemaakt, en worden de principes duidelijk van objecten, eigenschappen en functies.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Codecademy
Interactieve cursussen voor Javascript, HTML/CSS, jQuery, Python, Ruby en PHP voor beginners en gevorderden. De korte lessen moedigen aan om door te gaan, en je krijgt een 'beloning' als een oefening is afgerond. Er is ook een Nederlandstalige cursus Javascript voor beginners
Platform: Online.
Taal: Enkele Nederlandstalige cursussen, de meeste in Engels, Duits en Frans.
Gratis: Ja.

ComputerCraft
ComputerCraft is een module voor het populaire spel Minecraft. Hiermee kun je een computer bouwen in de Minecraft wereld, en zelf gaan programmeren. Bijvoorbeeld om een robot aan te sturen die monsters doodt of tunnels graaft. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige programmeertaal die buiten Minecraft niet wordt gebruikt maar heel geschikt is om te beginnen met programmeren. Om ComputerCraft te gebruiken is het eerst nodig om Minecraft Forge te installeren.
Platform: Windows PC met Minecraft en Forge.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

GameKit
Met dit programma van Het Klokhuis kunnen kinderen een platformgame maken met verschillende levels. Je kan zelf iets ontwerpen, of gebruik maken van een voorbeeld. Aan het programmeren komt geen code te pas: je sleept bouwstenen in een speelveld en koppelt er acties aan. Kinderen kunnen met GameKit de eerste beginselen van programmeren leren. Het resultaat is te publiceren op het GamePodium.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Hopscotch
Deze app voor de iPad leert kinderen spelenderwijs programmeren, door een script te maken van blokjes met commando's. Hopscotch is losjes gebaseerd op de programmeertaal Scratch.
Platform: iPad.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Light-Bot
Puzzelspel waarin je een robot 'programmeert' om het licht aan te steken. Hierbij komen de basisprincipes van programmeren aan bod, zoals functies, voorwaarden en herhalingen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

RoboMind
RoboMind is een eenvoudige programmeeromgeving waarin je zelf een robot laat bewegen. De robot rijdt op een kaart en kan rondkijken, dingen meenemen en tekenen. Met de eigen programmeertaal ROBO kun je de robot aansturen en spelenderwijs leren programmeren. Daarnaast maak je kennis met robotica en kunstmatige intelligentie. RoboMind is van Nederlandse makelij.
Platform: Windows (alle versies), Linux, Mac OS X.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Scratch
Scratch is bedoeld om kinderen (8-14 jaar) te leren programmeren. Het is een visuele programmeer omgeving, waarmee je spellen en animaties kan maken. Aan het programmeren komt geen code te pas: je kiest commando's en koppelt ze aan elkaar. De gemaakte projecten kunnen online worden gezet en zijn te delen met anderen.
De TU Delft heeft een pagina over Scratch waar o.a. een Nederlands boekje en voorbeeldprogramma's zijn te downloaden.
Ook op de website Nederscratch zijn extra vertalingen te vinden.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X en Ubuntu.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. ScratchJr
ScratchJr is een app voor tablets waarmee jonge kinderen kennis maken met de eerste beginselen van programmren. Alles gaat aan de hand van plaatjes, waarmee kinderen hun eigen verhaaltjes samenstellen. Figuurtjes kun je laten bewegen, springen en dansen. ScratchJr biedt veel mogelijkheden voor creatieve kinderen.
Platform: Android en iOS tablets .
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Leren programmeren

Eloquent JavaScript
Uitstekende cursus om Javascript te leren. De principes worden duidelijk uitgelegd, waarbij je eigen code-voorbeelden kan invoeren en testen. De cursus staat op internet, maar kan ook in het geheel worden gedownload.
Platform: Online (of downloaden).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Guru 99
Grote hoeveelheid lessen voor webprogrammeertalen (o.a. Javascript, Perl en PHP), softwarepakketten en automatisering, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van video.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

HTML Dog
Online cursussen HTML, CSS en Javascript: de basistechnieken voor het bouwen van webpagina's. Met duidelijke uitleg en voorbeelden.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Starten met programmeren
Cursus van de Open Universiteit waarin basisvaardigheden programmeren worden geleerd met JavaLogo (een uitbreiding op Java). In deze cursus wordt een programma geschreven dat een pen bestuurt die tekent op een tekenblad. De lessen en oefeningen zijn te downloaden als PDF of RTF-bestand. Voor het bijbehorende softwarepakket JavaLogo is circa 100 Mb vrije schijfruimte nodig.
Platform: Windows.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.