Online geheugentraining

geheugentraining
De werking van het geheugen is ingewikkeld, maar iedereen kan zich oefenen in het beter onthouden. Ook is het belangrijk om je hersenen actief te houden, met name voor ouderen. Bijvoorbeeld met deze oefeningen, spelletjes en apps voor geheugentraining.
Kijk voor het maken van geheugenkaartjes (Flashcards) op: Geheugenkaartjes

Geheugentesten

Leren is een makkie: Geheugentest
Deze website voor scholieren biedt uitleg en twee eenvoudige testjes voor je korte termijngeheugen. Er zijn ook leertips te vinden en voorbeelden van geheugentechnieken, zoals ezelsbruggetjes en mindmaps.
Taal: Nederlands.

MemTrax
Een korte test om je visuele korte termijngeheugen te toetsen: klik op de spatiebalk of de afbeelding als je die eerder hebt gezien. Deze test is door een neuroloog ontworpen om geheugenproblemen vast te stellen.
Taal: De instructie is Engelstalig. De test bevat geen tekst.

De Nationale Geheugentest
Bij deze TV-programma's kun je meedoen om je verbale, visuele, korte en langetermijn geheugen te toetsen. Aan het eind ontvang je een rapportcijfer.
Taal: Nederlands.

Geheugentrainers

Neurocampus
Neurocampus is een grote website voor breintraining. Bij de geheugentraining kunnen verschillende spelletjes worden gedaan om het korte termijnheugen te trainen: onthouden van namen, objecten, getallen en volgordes. Voor sommige oefeningen is het nodig om te registreren.
Taal: Nederlands.

MAX Geheugentrainer
Omroep MAX heeft een dagelijks TV-programma met oefeningen voor het geheugen: hersengymnastiek. Op deze website zijn de afleveringen terug te kijken.
Taal: Engels.

Breintraining apps

Elevate (iOS) | Elevate (Android)
Elevate traint je cognitieve vaardigheden voornamelijk met taaloefeningen. Hierbij wordt je Engelstalige woordenschat, tekstbegrip en leessnelheid flink op de proef gesteld. Oefeningen worden aangeboden op basis van een persoonlijk 'verbeterplan'. De voortgang van de prestaties is steeds zichtbaar, en te verbeteren door middel van dagelijkse sessies. Elevate is een serieus oefenprogramma met een stijlvolle layout.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaald Pro-abonnement met meer oefeningen.

Lumosity (online) | Android app | iOS app
Lumosity maakt een persoonlijk trainingsprogramma met spelletjes om het geheugen en andere cognitieve vaardigheden te trainen. Er wordt vooral geoefend met abstracte vormen en patronen waarbij snelheid, accuraatheid en concentratie belangrijk zijn. Alle oefeningen zijn van hoog niveau, en je vorderingen zijn goed te volgen. De gratis basisversie biedt slechts 3 spelletjes per dag.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaald Pro-abonnement met meer oefeningen.

Peak (iOS) | Peak (Android)
Goede app voor breintraining waarin spelletjes worden aangeboden om je cognitieve vaardigheiden te verbeteren. Je krijgt dagelijks spelletjes in diverse categorieën, zoals geheugen, concentratie, probleemoplossend denken en taal. Na elke training wordt een score gegeven en kun je je prestaties volgen in een grafiek. De oefeningen zien er rustig uit en zijn voorzien van duidelijke instructies.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands. Spelletjes met woorden zijn in het Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaald Pro-abonnement met meer oefeningen.

Geheugentechnieken


Memory Techniques Wiki
Wiki met specialistische uitleg over geheugensystemen en -technieken, vooral bedoeld voor geheugen hobbyisten en deelnemers aan geheugenwedstrijden.
Taal: Nederlands.