EHBO apps

ehbo
Wat doe je als er iemand flauw valt, of een hoofdwond heeft? En ook: wat moet je niet doen? In dit soort situaties kun je gebruik maken van een EHBO app, voor instructies en de route naar de dichtstbijzijnde AED (defibrillator).



Eerste hulp bij ongelukken
Eigenlijk zou iedereen een EHBO-app op zijn of haar telefoon moeten hebben. Om te weten hoe je kunt helpen bij een bloedneus of een kwallenbeet, of om bij ongelukken zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde arts of AED (reanimatie-toestel) in de buurt te vinden.
Let op: een app is geen vervanging van een EHBO-diploma. Een EHBO-app kan een steun zijn in noodsituaties, maar als je écht voorbereid wil zijn is het nodig om te oefenen. Daarvoor worden er in het hele land EHBO en reanimatiecursussen gegeven.

Kijk voor het instellen van een medische ID op je mobiel op: Medische ID of ICE


EHBO Rode Kruis
Deze app is een aanrader voor iedereen: op de eerste pagina worden duidelijke instructies gegeven voor ernstige ongevallen, zoals bewusteloosheid en bloedingen. Ook kun je snel de dichtstbijzijnde EHBO-post en AED opzoeken (hiervoor moet je je aanmelden met je mailadres). Verderop in de app kun je vinden wat je moet doen bij circa 100 ongelukken, van alcoholvergiftiging tot zonnesteek. Daarbij wordt apart aandacht besteed aan kinder EHBO, voor ongelukjes zoals een schaafwond of een muggenbeet. De app bevat daarnaast nog een lijst met spullen die in een verbandtrommel horen te zitten, en een test om je EHBO-kennis te checken.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Moet ik naar de dokter? (iOS) | Moet ik naar de dokter? (Android)
Moet ik naar de dokter? helpt je inschatten of je een dokter nodig hebt bij een bezeerde knie, een brandwond of een ander probleem. Aan de hand van vragen geeft de app aan of een doktersbezoek verstandig is, en wat je zelf kunt doen om de klachten te verlichten. Je kunt bij Uw Gegevens de app instellen voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor een kind. Via een afbeelding geef je aan waar het pijn doet, of je kiest via het streepjes-menu een lichaamsdeel uit een lijst. De rest wijst zich vanzelf: de vragen zijn nooit ingewikkeld, en je hoeft geen lappen tekst te lezen. Deze app is een initiatief van Huisartsenpost Apeldoorn.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.