Gezonde leefomgeving


leefomgeving
Hoe gezond is je leefomgeving? Apps voor lucht- en waterkwaliteit, regenbuien, pollen, zonkracht en geluidsoverlast zijn een handig hulpmiddel voor mensen met en zonder gezondheidsklachten.
Hoe schoon zijn de lucht en het zwemwater? Zijn er vandaag veel pollen in de lucht? Apps die hierin inzicht geven verzamelen we op deze pagina onder de noemer 'leefomgeving apps'. Handig voor mensen met gezondheidsklachten zoals astma, hooikoorts of zonne-allergie, en voor iedereen die voorbereid wil zijn op - bijvoorbeeld - zonnebrand, blauwalg of gewoon een plensbui.

Met dank aan open data
De meeste apps op deze pagina worden mogelijk gemaakt door 'het internet der dingen': meetapparatuur die dag en nacht online is om gegevens door te geven. De meetgegevens van Rijkswaterstaat, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) en het KNMI zijn openbaar toegankelijk: open data.

Kwaliteit van de leefomgeving

Hier wil ik wonen
De app Hier Wil Ik Wonen is de winnaar van de Open Data Battle 2015 van Rijkswaterstaat en het KNMI. Op basis van open data over bijvoorbeeld verkeer, weer en luchtkwaliteit berekent de app hoe je huidige woonplaats scoort met waar je in de toekomst zou willen wonen. Je vult beide postcodes in en geeft aan welke aspecten je het belangrijkst vindt. Ga je voor rust, voor gezondheid of toch vooral voor betaalbaarheid? Vervolgens komt de app met een vergelijkingsscore en een uitleg hiervan. De werking van de app hapert soms helaas wel een beetje.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.

Smart Kids Lab
Educatieve website met handleidingen voor kinderen om zelf - met hulp van een volwassene - eenvoudige meetinstrumenten te maken. Zo kunnen kinderen proefjes doen in hun leefomgeving met een fijnstofmeter, UV-stralingsmeter, waterhelderheidsmeter en andere zelfgemaakte meters.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.

Luchtkwaliteit

Luchtmeetnet.nl
Luchtmeetnet is een initiatief van o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM. Op een kaart kun je zien hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Ook kun je bekijken hoe hoog de concentratie van stikstofdioxide, fijn stof en ozon is. Luchtmeetnet heeft ook apps voor iOS en Android. Hier kun je dezelfde gegevens bekijken na het invoeren van je postcode. Aan de uitslag kan de app indien nodig adviezen koppelen, bijvoorbeeld om inspanning buitenshuis te vermijden.
Platform: Online, iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Allergenen in de lucht

Pollennieuws
Pollennieuws is een goede informatiebron voor iedereen die last heeft van hooikoorts. Op de homepagina vind je actuele informatie over de pollenverwachting bij jou in de buurt. Ook vind je op de website een aantal pollenkalenders, voor bomen, grassen en kruiden. De site geeft ook veel informatie over pollen en hooikoorts, zowel in tekst als in videofilmpjes. Er zijn ook apps voor iOS en Android, waarin je je eigen hooikoortsymptomen kunt bijhouden en vergelijken met die van andere patiënten, zowel in jouw regio als landelijk. Ook kun je via de app de pollenverwachting en de pollenkalender raadplegen.
Platform: Online, iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Zonkracht (UV-straling)

Zonkracht op KNMI.nl
Op deze website van het KNMI kun je dagelijks kijken wat de zonkracht is. Ook kun je de zonkrachtverwachting voor de komende week bekijken. Met 'zonkracht' wordt de hoeveelheid ultraviolette straling bedoeld die met het zonlicht de aarde bereikt. Hoe hoger de zon staat, des te hoger de zonkracht. Zonkracht wordt weergegeven met een UV-index die loopt van 1 tot 8. Hierbij staat 1 voor geen UV en 8 voor de maximale hoeveelheid UV.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

UV Index
De app UV Index is extreem eenvoudig. Met behulp van je GPS bepaalt de app je locatie en geeft aan de hand daarvan de plaatselijke UV-index weer. Aan het indexcijfer wordt een korte uitleg gekoppeld.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.

Kwaliteit zwemwater

Zwemwater
Met de app Zwemwater kun je zien hoe het is gesteld met de kwaliteit van het zwemwater bij jou in de buurt. Je kunt de zwemlocaties bekijken op een kaart of in een lijst. Als je op een zwemlocatie tikt, krijg je niet alleen de kwaliteit van het zwemwater te zien, maar ook door wie de locatie wordt beheerd en welke voorzieningen er zijn. De app geeft ook informatie over veilig zwemmen en gezondheidsrisico's. Ook kun je via de app direct contact opnemen met de zwemwatertelefoon, waar je een melding kunt doorgeven.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Regenbuien

Buienalarm
De app Buienalarm bepaalt je locatie via GPS en waarschuwt je als er regen op komst is. Je kunt zelf instellen hoe ver van tevoren de app een melding moet geven en vanaf welke regenhoeveelheid je wilt worden gewaarschuwd. In de app kun je de regenverwachting voor de komende drie uur bekijken, overzichtelijk weergegeven in een schema waarin je ook ziet hoe zwaar de buien zijn die je kunt verwachten. Ook kun je de actuele regenradar en weersverwachting bekijken.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Geluidsmeter

Help ze niet naar de tuut (Android) | Help ze niet naar de tuut (iOS)
Deze app is onderdeel van de gelijknamige campagne van de Vlaamse overheid ter bevordering van de bewustwording van gehoorrisico's. Je kunt de app gebruiken om een geluidsmeting van een aantal seconden te doen. Hierna geef je aan hoe lang je nog in deze omgeving zult verblijven. De app geeft vervolgens informatie over het geluidsniveau in combinatie met de duur. Zo weet je of het een goed idee is om wat eerder weg te gaan of oordopjes in te doen.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.

Overlast in de openbare ruimte

BuitenBeter
Met BuitenBeter kun je in heel Nederland via je smartphone een melding doen van overlast in de openbare ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwerfvuil, een losse stoeptegel, een kapot speeltoestel of kapotte straatverlichting. Je kunt een foto en een opmerking meesturen. Ook kun je een eigen idee of suggestie doorgeven. Op basis van je locatie en de NAW-gegevens die je moet invullen, zorgt de app dat je input bij jouw gemeente terecht komt. Wil je zien hoe je melding eruit komt te zien, dan kun je eerst een proefmelding naar jezelf sturen.
Platform: iOS, Android, Windows, Symbian.
Taal: Nederlands.