Wandel apps


wandel apps
Wandelen met een app voegt een extra dimensie toe aan een wandeling: zekerheid dat je het goede pad neemt, en informatie over de plek waar je bent. Om je te wijzen op het dichtstbijzijnde café, of de bijzonderheden van landschap, flora en fauna.
Nooit meer verdwalen
Met een wandelapp heb je altijd de juiste routekaart bij de hand, met een stip erop die jouw locatie aangeeft. Je kunt dus nooit meer verdwalen. Veel apps geven ook informatie over het gebied, en de plekken onderweg waar iets bijzonders te zien is. Sommige apps geven een melding als je in de buurt komt van zo'n plek, bij anderen moet je dit zelf in de gaten houden.
Wandelen met een app is vooral leuk in een omgeving met weinig wegen. Je hoeft dan niet zo vaak je mobiel te checken om de route te volgen. In de stad is dat anders. Om te voorkomen dat je daar bij elke straathoek op je scherm tuurt is het handig als een app met stadswandelingen ook gebruik maakt van audio.

Hoe werkt het?
Wandelen met een app gaat zo: je zoekt thuis een wandeling op, en download de route op je mobiel. Bij het beginpunt van de wandeling start je de route in de app. Je ziet een stip op routekaart waar je je bevindt. De rest wijst zich vanzelf.

Route downloaden
Bij alle apps In dit overzicht is het mogelijk om de routes vooraf te downloaden op je mobiel (of staan ze er al op). Je hebt dan bij het wandelen alleen GPS (locatievoorzieningen) nodig, en geen mobiel internet. Dat spaart kosten, en de batterij raakt minder snel leeg.

Voordat je gaat wandelen...

  • Download de route op je mobiel.
  • Zorg dat de mobiel helemaal is opgeladen.
  • Om de route te volgen heb je locatievoorzieningen (GPS) nodig. Andere functies, zoals internet (mobiele data), bluetooth en WiFi kun je uitschakelen om stroom te besparen.
  • Het beeldscherm is ook een stroomvreter: dim de helderheid van je scherm.
  • Schakel de spaarstand of energiebesparingsstand in als je toestel daarover beschikt.

Wandel apps

Natuurroutes
De app van Natuurmonumenten biedt 245 wandel-, fiets- en kanoroutes in alle provincies. Na het opgeven van een plaats krijg je wandelingen in de buurt te zien, of je bladert over een kaart van Nederland met alle routes. Je kunt ook speciale wandelingen zoeken, zoals vogelroutes of routes die geschikt zijn voor kinderen. De app is handig in gebruik: als je in de buurt komt van een informatiepunt geeft de mobiel een melding. Je kunt dan informatie lezen of beluisteren over het landschap, natuur of erfgoed langs de route.
Wandelingen: 245 wandelroutes in heel Nederland.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Natuur in Nederland
Deze app hoort bij het boek 'Natuur in Nederland' van Frank Berendse. Berendse beschrijft hierin typisch Nederlandse landschappen - zoals duinen, hoogveen en rivierenlandschap - aan de hand van hun ontstaansgeschiedenis, flora en fauna. De app maakt het mogelijk om de tochten die beschreven worden in het boek zelf te maken. De wandelroutes zijn voorzien van een duidelijke kaart met punten waarop je gesproken informatie krijgt, en - bijvoorbeeld - afbeeldingen van de wilde planten die je op die plek kunt tegenkomen.
Wandelingen: 16 wandelingen in Nederlandse landschappen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Natuurpunt
Deze app biedt wandel- en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. Na het opgeven van een plaats krijg je wandelingen in de buurt te zien, of je bladert over een kaart met alle routes. De app is handig in gebruik: als je in de buurt komt van een informatiepunt geeft de mobiel een melding. Je krijgt dan informatie van een natuurgids over opvallende planten, dieren en plaatsen onderweg. Sommige routes bevatten ook quizvragen, om onderweg te beantwoorden.
Wandelingen: 25 wandelingen in Vlaanderen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

HollandRoute
De HollandRoute is een route langs industrieel erfgoed: molens, gemalen, fabrieken, forten en andere historische locaties bij Zaandam, Amsterdam en IJmuiden. De app biedt een kaart met alle erfgoedlocaties en 60 thematische wandel-, fiets- en kanoroutes. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken in Amsterdam-Oost langs plekken die te maken hebben met scheepsbouw en zeevaart, of een tocht langs fabrieken en houten huizen aan de Zaan. De informatie bij deze industriële monumenten is vaak summier. Er worden ook rustpunten (horeca) aangegeven die gevestigd zijn in industriële gebouwen. Interessant, omdat je daar ook binnen kunt kijken. De app bevat alle kaarten die je nodig hebt, je hoeft dus geen wandelingen te downloaden. Een nadeel is dat de kaarten niet zo duidelijk zijn. De HollandRoute maakt deel uit van het Europese netwerk ERIH (European Route of Industrial Heritage).
Wandelingen: 28 erfgoed wandelingen rond Amsterdam, IJmuiden en Zaandam.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Rotterdam Routes
Rotterdam Routes is een toeristische app met audiotours die ingesproken zijn door Rotterdammers. Zo kun je aan de wandel met burgemeester Aboutaleb, en kroegen en hippe winkels bezoeken met Ari Deelder. Een wandeling duurt 1 à 1,5 uur en heeft een thema, bijvoorbeeld wederopbouw, haven of jazz. De bekende en onbekende locals brengen je naar de highlights van Rotterdam maar ook naar minder gangbare plekken met interessante, persoonlijke verhalen. Gebruik van de app is eenvoudig: bij het starten van de route doe je je oortjes in.
Wandelingen: 13 wandelingen in Rotterdam.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Route.nl
De app van Route.nl bevat duizenden fiets- en wandelroutes, waaraan je zelf routes kunt toevoegen. De routes zijn o.a. samengesteld door Route.nl, VVV, Falk en andere gebruikers. De meeste routes bieden een omschrijving van het gebied, de route en tips voor horeca. Er is weinig informatie te vinden over bijzondere plaatsen of natuur onderweg. Om een geschikte wandeling te zoeken is het aan te raden om naar de website Route.nl te gaan: daar zijn de zoekmogelijkheden beter. Vervolgens kun je een wandeling openen in de app via een QR-code. Klik daarvoor bij een wandeling op de website op de knop Open in app. Het maken van een eigen route loopt ook via Route.nl: je kunt een route maken als je bent ingelogd. Als de route openbaar toegankelijk is gemaakt kun je hem openen in de app.
Wandelingen: Meer dan 500 wandelingen in Nederland, België en Duitsland.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Scheldeland 100 jaar Groote Oorlog
Deze Belgische app draait om de Eerste Wereldoorlog in Scheldeland. In Aalst, Dendermonde en Lizella kun je aan de hand van beeld en geluid inzicht krijgen in de gebeurtenissen van 1914. De app biedt uniek fotomateriaal en audiofragmenten met persoonlijke getuigenissen. Wandelingen: 3 themaroutes in België.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Vitens wandelroutes
Waterbedrijf Vitens heeft een app met wandelroutes in waterwingebieden: 14 wandelingen in natuurgebieden zoals de Sallandse Heuvelrug, de Wezepsche Heide en duinen van Ameland. De app werkt eenvoudig: de wandelingen zijn voorzien van een duidelijke kaart met informatie over het gebied en horeca in de buurt. Als je in de buurt komt van een informatiepunt start er automatisch een audiofragment, met informatie over de omgeving en - uiteraard - het grondwater.
Wandelingen: 16 wandelingen in Nederlandse waterwingebieden.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Vossenstreken
Vossenstreken is een familie wandelapp van het Natuurmuseum Brabant. Tijdens het wandelen kunnen er opdrachten worden gedaan en punten worden verzameld. Je komt spelenderwijs van alles te weten over natuur en cultuur. De wandelingen zijn niet te lang (niet meer dan 5 kilometer) en starten in Zuid-Nederland en Vlaanderen.
Wandelingen: 6 wandelingen met kinderen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Waddenwandelen
Met deze app kun je het gebied rond de Waddenzee verkennen: rustige kustgebieden met polders, dijken, terpen en wierden. De wandelroutes in dit gebied zijn bewegwijzerd (met blauw-rode markering). De app is eenvoudig: je kunt routekaarten downloaden met informatie over het gebied en horeca in de buurt. Op dagwandelingen zijn de routes ook online te vinden.
Wandelingen: 14 wandelingen in het gebied rond de Waddenzee.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Wandelen in Overijssel
De wandelapp van Landschap Overijssel bevat ruim 80 wandelingen in natuurgebieden en stadsparken. De routes zijn heel verschillend: speurtochten voor kinderen, tochten langs cultureel erfgoed en korte en lange natuurwandelingen (waaronder een vijfdaagse route). De app is handig in gebruik: je kunt alle routes op de kaart zien, en wandelingen zoeken op o.a. lengte, thema's en toegankelijkheid voor rolstoelen/rollators. Als er informatie is over de plek waar je je bevindt geeft de mobiel een melding.
Wandelingen: Ruim 80 wandelingen in Overijssel.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.