Baby apps


baby apps
Met deze apps kunnen kersverse ouders de groei van hun baby op de voet volgen, en ondersteuning krijgen bij voeding, slapen, veiligheid en gezondheidsvragen.
Met een pasgeboren baby komt er een heleboel op je af. Je moet zorgen voor voedingen, schone luiers en regelmatige slaapjes. Tegelijk wil je de ontwikkeling van je kindje zo goed mogelijk volgen. Het is gemakkelijk om het overzicht te verliezen als er zoveel nieuwe dingen zijn om aan te denken: apps kunnen daarbij ondersteuning bieden.

Baby trackers en borstvoedings apps
Baby tracker apps, zoals GroeiAppp en iGrow, maken het leuk en gemakkelijk om de groei van je kindje bij te houden. Hiermee kun je zijn of haar ontwikkeling van dag tot dag volgen. Ook zijn er apps die je zich speciaal richten op het geven van fles- en borstvoeding, en andere zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je pas een baby hebt, zoals veiligheid in huis, een fijne slaapomgeving en gezond voedsel.

Gezond Groeien (iOS)  |  Gezond Groeien (Android)
Gezond Groeien is een app van het Voedingscentrum waarmee je gemakkelijk informatie kunt vinden over gezonde voeding en de gezondheid en ontwikkeling van je kind. De app biedt meer dan 400 tips voor een gezond leven voor jou en je baby. De informatie staat gesorteerd op categorie en de app heeft ook een zoekfunctie. Ben je nog in verwachting, dan zijn de checklists handig. Hiermee kun je controleren of je alle benodigde babyspullen in huis hebt en of je goed bent voorbereid op de bevalling en een eventueel verblijf in het ziekenhuis.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Glow Baby (iOS)  |  Glow Baby (Android)
Met deze app kun je de voeding van je baby nauwkeurig bijhouden, of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding. Als je borstvoeding geeft, kun je de app als een timer laten meelopen. Zo weet je precies hoe lang je gevoed hebt. Als je wisselt van borst, kun je dit aangeven. Ook als je begint met vast voedsel kun je dit in de app bijhouden. Daarnaast kun je de slaapjes en de luiers van je baby noteren. Naar aanleiding van de informatie die je invoert, krijg je relevante babyweetjes te zien. Let op: Glow kan de gegevens die je invult in de app gebruiken voor marketingdoeleinden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis versie en betaalde versie met meer mogelijkheden.

GroeiApp (iOS)  |  GroeiApp (Android)
De GroeiApp is ontwikkeld door de makers van GGD GroeiGids, een website waarop ouders terecht kunnen met allerlei vragen over de ontwikkeling van hun kind. Je kunt de GroeiApp gebruiken voor het bijhouden van de ontwikkelingen in je zwangerschap en daarna voor het bijhouden van de groei van je kind(eren). Wanneer je regelmatig de lengte en het gewicht van je kind invult, kun je de groeicurve bijhouden en kijken hoe je kind groeit ten opzichte van het gemiddelde. Ook kun je kinderziekten, vaccinaties, doorgekomen/gewisselde tandjes, gebeurtenissen en mijlpalen bijhouden. Dit alles komt op datum gesorteerd in een overzicht te staan. Om het overzicht helemaal compleet te maken kun je ook nog leuke foto's en opmerkingen toevoegen. De gegevens die je invoert in de app worden opgeslagen in een beveiligde omgeving, en niet gedeeld met anderen.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

iGrow (iOS)  |  iGrow (Android)
De app iGrow is ontwikkeld door TNO om de groei van je kind(eren) bij te houden en te vergelijken met leeftijdsgenootjes. Iedere keer dat je de lengte en het gewicht van je kind meet, kun je dit invoeren. Zo krijg je een overzicht van de groei van je kind. Met behulp van de groeidiagrammen voor lengte en gewicht kun je zien hoe je kind het doet in vergelijking met het gemiddelde. Ook kan de app voorspellen hoe lang je kind uiteindelijk ongeveer zal worden, op basis van de lengte van beide ouders. Daarnaast geeft iGrow tips voor een gezond gewicht.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Samen Voeden (iOS)  |  Samen Voeden (Android)
De app Samen Voeden is gemaakt voor de eerste maanden met je baby. Je kunt alle voedingen, plas- en poepluiers en het gewicht van je baby erin bijhouden. Deze gegevens kun je vervolgens bekijken op een tijdlijn of in een weekoverzicht, zodat je een goed beeld krijgt van de gewoonten van je kind. Geef je borstvoeding, dan kun je bijhouden met welke borst je bent begonnen en geëindigd. Geef je flesvoeding, dan kun je precies aangeven hoeveel je baby heeft binnengekregen. De app biedt verder nog informatie en tips over borstvoeding en flesvoeding. Samen Voeden is ontwikkeld voor een kraamzorg-organisatie, maar inmiddels in beheer bij een ICT-bureau. De gegevens die je in de app invult worden veilig opgeslagen, en niet gedeeld met derden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

The Bump (iOS)  |  The Bump (Android)
Deze app hoort bij online babymagazine en -community The Bump. Wanneer je de geboortedatum van je baby invult, krijg je regelmatig updates over de ontwikkeling van je baby en tips voor artikelen die relevant voor je zijn. Ook kun je per leeftijdscategorie zoeken op artikelen, van pasgeboren baby tot peuter. De app geeft een sloot aan informatie over een grote hoeveelheid onderwerpen, van borstvoeding tot vaccinatie. In deze app worden geen uitgebreide gegevens verzameld, maar wat je invult kan wel gebruikt voor marketing doeleinden.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Veilig Groot Worden (iOS)  |  Veilig Groot Worden (Android)
Veilig Groot Worden is ontwikkeld in opdracht van VeiligheidNL, een landelijke organisatie die zich inzet om het aantal ongelukken omlaag te krijgen. Aangezien veel ongelukken met jonge kinderen in huis gebeuren, geeft de app Veilig Groot Worden een groot aantal tips om je huis veilig te maken voor je kind. Per kamer kun je de tips voor de leeftijdscategorie van jouw kind bekijken. Onderaan vind je tips voor zaken die je kunt kopen om de veiligheid te vergroten, zoals bijvoorbeeld een antislipmat voor in bad en een ovenruitbeschermer voor in de keuken. Elk item kun je gemakkelijk toevoegen aan een kooplijstje dat in de app bewaard blijft.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

White Noise Baby Sleep Sounds
Er wordt wel gezegd dat baby's beter in slaap vallen bij hard geruis dan bij een lieflijk muziekje, omdat het harde geruis ze herinnert aan de geluiden die ze hoorden in de baarmoeder. White Noise Baby Sleep Sounds bevat daarom een brede collectie van eentonige geluiden waar je kindje lekker bij in slaap kan vallen. Een stofzuiger, een wasmachine, een regenbui of een trein: met deze app kun je rustig uitproberen bij welk geluid jouw baby het best inslaapt.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.