Panoramafoto's maken


panoramafoto
Doe meer met landschapsfoto's en stadsgezichten: maak een panoramafoto of een 360 graden tour. Deze gratis software plakt overlappende foto's automatisch aan elkaar.

AutoStitch
Goede software om automatisch een panorama te maken van alle foto's in een map. Het werkt veel beter dan je zou verwachten van een klein, volautomatisch programma. De gratis demoversie werkt alleen met JPG foto's.
Platform: Windows (alle versies), iPhone.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis demoversie en betaalde versie met meer opties.

CleVR
Website voor het maken van een 360 graden foto: na registratie kun je foto's uploaden, en deze worden automatisch samengevoegd. CleVR werkt soepel, maar heeft geen uitgebreide opties. Als het panorama klaar is kun je het downloaden als .jpg, of op de CleVR website plaatsen en doorsturen. Het is ook mogelijk om virtuele tours te maken, door een punt te maken in de foto - bijvoorbeeld een deur - dat naar een volgende foto leidt.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Ja.

Hugin
Uitstekende Open Source software voor het maken van panoramafoto's, met goede resultaten voor foto's die uit de hand zijn gemaakt. Hugin heeft veel opties, zoals het aanwijzen van een 'basisfoto' waaraan de andere foto's worden aangepast. De foto's worden samengevoegd door overlappunten op de foto's aan te wijzen. Op de website zijn prima handleidingen te vinden.
Platform: Windows, Max OS X, Linux.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Gratis: Ja.

Photosynth
Dit is het 3D programma van Microsoft, waarmee panorama's en 3D synths kunnen worden gemaakt. Een panorama bestaat uit foto's die vanuit één punt zijn genomen, bij een 3D synth zijn er foto's rondom een object gemaakt: bijvoorbeeld door een gebouw van alle kanten te fotograferen. Met de Photosynth software worden de foto's vervolgens automatisch aan elkaar geplakt. Dit werkt beter naarmate er meer foto's zijn gemaakt. Een voltooid panorama of synth kan worden geüpload naar de website, en gedeeld op sociale netwerken.
Platform: Windows (alle versies) met Silverlight plugin.
Taal: Engels.
Registreren: Ja, Microsoft account nodig.
Gratis: Ja.

WPanorama
Eenvoudige software om panorama foto's om te zetten in video's en screensavers. Het werkt ook met digitale foto's die niet helemaal 360 graden zijn: de foto beweegt voorbij, alsof je er middenin staat.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Websites met panorama fotografie


360 Cities
360 graden foto's van locaties in de hele wereld. Ook te bekijken via Google Earth. Digitale fotografen kunnen hier hun foto's toevoegen. Er zijn ook Help-pagina's met digitale fotografietips voor het maken van 360 graden panorama's.

AirPano
Adembenemende 3D luchtpanorama's van de mooiste plekken ter wereld, gemaakt door Russische fotografen.

Dwaalfilm
Dwalen door panorama's van Nederlandse en Vlaamse waterlandschappen met rivieren, kusten en kades. Klik op de draaiende 'wieltjes' om een video te starten.

GigaPan
Website vol hoog-resolutie panorama foto's, waarop je diep kan inzoomen. Dit soort foto's worden gemaakt met een roterend platform, dat het fotograferen automatiseert.

Google Views
Panoramafoto's van locaties in de hele wereld, gemaakt door amateurs. Je kan zeer gemakkelijk een eigen panorama aan de website toevoegen met een Android smartphone, via de Photo Sphere optie van de ingebouwde camerasoftware.

BT Tower 360 Panorama of London
De grootste panoramafoto ter wereld, genomen vanaf de top van de BT Tower in Londen. Om eindeloos in te zoomen.

ViewAt.org
Prachtige website voor 360 graden fotografie. De panorama's worden in 3D view getoond met Flash Panorama Player. Ook hier kunnen fotografen zelf hun creaties plaatsen.