Plattegrond maken


plattegrond maken
Deze software en apps maken het gemakkelijk om zelf een plattegrond of interieurontwerp te tekenen. Je kunt exact op schaal werken, en eindeloos schuiven met elementen, zoals meubels of sanitair.

Plattegrond maken in 2D


Floorplanner
floorplanner Floorplanner is een uitstekende Nederlandse dienst voor het maken van een plattegrond of een interieurontwerp van een huis, keuken, badkamer of tuin. Na registratie begin je met het tekenen van de muren, vervolgens plaats je de deuren en de ramen, en daarna kun je de meubels er in slepen. Je kan exact op schaal werken, en er is keuze uit een grote bibliotheek met kant-en-klare elementen: van bankstel tot zonnebank. Floorplanner maakt het ook mogelijk om je plattegrond in 3D te bekijken. De ontwerpen kunnen worden opgeslagen, geprint en gemaild. Floorplanner kan ook plattegronden importeren van de app MagicPlan.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis (max. 1 plattegrond) en betaalde abonnementen.
Zie ook: Badkamer ontwerpen met Floorplanner
Zie ook: Tuin ontwerpen met Floorplanner

MagicPlan
magicplan Deze app voor iPhone en iPad kan automatisch plattegronden maken van huizen en andere gebouwen. MagicPlan maakt daarvoor gebruik van de camera van je toestel, en zal toestemming vragen om deze te gebruiken. Bij het maken van een nieuwe plattegrond krijg je instructievideo's te zien waarin wordt uitgelegd welke punten je met je camera moet vastleggen. Om een kamer te 'meten' worden de overgangen tussen wand, vloer en plafond en de hoeken gefotografeerd. Dit is niet ingewikkeld. Ook deuren worden zo geplaatst. Als het gelukt is tekent Magic de plattegrond, die je vervolgens met de hand kan wijzigen. Tik op een muur en op Object invoegen om andere onderdelen toe te voegen. Daarna kun je de plattegrond exporteren in verschillende bestandsformaten, of importeren in Floorplanner om daarin je kamers verder aan te kleden.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands (de app, de website is Engelstalig).
Gratis: Nee. 2,99 euro per plattegrond, of abonnementen.

Gliffy
gliffy Website voor het maken van eenvoudige plattegronden en diagrammen. Je sleept elementen in je ontwerp, en trekt aan de hoekjes om ze groter of kleiner te maken. Om een plattegrond te maken ga je linksonder naar More Shapes en vink je aan: Floor Plan. In het menu links kun je vervolgens bladeren naar onderdelen van huizen, zoals ramen en deuren, bankstellen en bedden. Zonder aanmelding kun je bij Gliffy rondkijken, maar om een ontwerp te bewaren is het nodig om je te registreren. Gliffy is geschikt om snel een eenvoudige plattegrond in elkaar te klikken, maar leent zich niet voor het maken van een uitgebreid ontwerp.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis (max. 5 plattegronden) en betaalde abonnementen.

Plattegrond maken in 3D


SketchUp
sketchup SketchUp is een professioneel softwarepakket voor 3D ontwerp, waarmee je ook 3D modellen kan maken van huizen, tuinen en andere ruimtes. Je kunt een zelf ontworpen ruimte draaien, van alle kanten bekijken, een dwarsdoorsnede maken en door je ontwerp 'wandelen'. Voor het werken met SketchUp zijn goede instructievideo's beschikbaar en er is een actieve gebruikersgroep.
Platform: Windows, Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: SketchUp Make is de gratis basisversie, hiermee kun je alleen 3D modellen maken en op Google Earth plaatsen. SketchUp Pro biedt uitgebreide opties voor professionals.