Word Cloud maken


woordwolken
Deze websites zetten een lijst met woorden direct om in een pakkende illustratie. Bijvoorbeeld als blikvanger voor een zelfgemaakte uitnodiging.
Wat is een Word Cloud?
Een Word Cloud (ook wel: Tag Cloud of woordwolk) is een visuele weergave van een lijst met woorden. Hoe vaker een woord voorkomt in de tekst hoe groter het wordt afgebeeld. Word Clouds zijn al jaren een veelgebruikt element op internet. Ze geven - bijvoorbeeld - inzicht in de meestvoorkomende thema's van een weblog of politieke speech, of worden gebruikt om door een database te navigeren.
Word Clouds zien er vaak aantrekkelijk uit door handig gebruik te maken van lettertypen, kleuren en vormen. Dat maakt ze ook geschikt als illustraties, bijvoorbeeld voor uitnodigingen, foto-albums of visitekaartjes.

Hoe maak ik een Word Cloud?
Op internet zijn er verschillende Word Cloud Generatoren. Deze app zijn geheel gratis, of beschikken over een gratis basisversie. Het werkt eenvoudig: je voert een woordenlijst in (inplakken of uploaden) en maakt een keuze uit opties zoals lettertype, afmetingen en kleuren. De woordwolk wordt vervolgens direct gemaakt. Je kan onbeperkt uitproberen welke opties voor jou de beste resultaten opleveren. Hoe vaker een woord in je tekst voorkomt, hoe groter het wordt afgebeeld. De uiteindelijke afbeelding kun je downloaden naar de computer (of een screenshot maken).
mindmap maken
Tagul
Deze woordenwolk maker biedt goede mogelijkheden, zoals originele vormen, animaties en het uploaden van een eigen lettertype. Met de gratis basisversie kun je géén hoog-resolutie bestanden maken.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja.

Woordwolk
Uitstekende Nederlandse generator met uitgebreide opties om je woordenlijst om te zetten in een woordenwolk. Je kan zelf de vorm uploaden waarin je woorden worden weergeven. Het is ook mogelijk om grote afbeeldingen te downloaden (geschikt om af te drukken). De bestanden kun je printen, opslaan, delen op sociale media en downloaden in o.a. PNG en PDF.
Taal: Nederlands.
Registreren: Nee.

Wordcloud
Eenvoudige woordwolk-maker waarin alle opties in één scherm passen. Je kan het resultaat downloaden als SVG-bestand.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.

Word Clouds for Kids
Duidelijke Word Cloud generator met een beperkt aantal opties, waaronder kleurenschema's en lettertypen. Het resultaat kan worden afgedrukt of gedownload als JPG-bestand.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.

Wordle
Speelse 'machine' waarmee je woorden worden omgezet in een fotogeniek beeld, met keuze uit verschillende layouts en kleurenschema's. Deze website maakt gebruikt van de Java plugin.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.